Na zvrat nestačil ani třikrát použitý žolík

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 16. května
Okolnosti tomu chtěly, aby Petr Vandírek testoval nové extraligové předpisy rovnou v praxi. V dnešním duelu s Pardubicemi citelně postrádal Madse Korneliussena. A protože domácí nedokázali sehnat žádnou náhradu ze své soupisky ani hosta z jiného týmu, místo Dána se v české obdobě rider replacement střídali jeho kolegové. Hosté na dráze, na jejíž kvalitu naříkali příslušníci obou táborů a jejíž povrch se upravoval po každé jízdě, jeli se Mšenem vyrovnanou partii pouze první tři jízdy. Od triumfu Václava Milíka se Scottem Nichollsem v rozjížďce s číslem čtyři jen zvyšovali náskok. Petr Vandírek sice sáhnul třikrát po žolíkovi, avšak v této funkci mu body dovezl pouze Rory Schlein. Pardubický náskok nakonec narostl až na sedmnáct bodů.

Problémy jsou od toho, aby se řešily
Do slavnostního nástupu zbývala necelá půlhodinka. Silný vítr honil šedivé mraky po obloze a v táborech obou protivníků probíhaly obvyklé předzávodní přípravy. Oba manažeři mohli vydechnout, protože za sebou měli vskutku perné období. Petr Vandírek musel oželet Madse Korneliussena, který se včera večer zranil při utkání Elite League v King’s Lynnu. Adekvátní náhradu se nepodařilo zajistit, by Mšeno zkoušelo lovit i v cizích vodách a domluvit se na hostování.

A tak jsme se premiérově dočkali uplatnění nového pravidla o zastupování jezdce. Mads Korneliussen figuroval v programu se symbolem R-R z anglického rider replacement. Postupně ho měli zastupovat kolegové se stejným nebo nižším průměrem s výjimkou šestky a sedmičky.

Klidný včerejšek neměli ani Pardubičané. By na chybu v nominaci, kdy Hynek Štichauer na třináctce měl v rozporu s pravidly vyšší average než Tomáš Suchánek na devítce, přišli takřka současně s nahlášením sestavy v pondělí večer, Mšeno nepovolilo nápravu. Dvě provedené změny by byly v rozporu s pravidly. Celá záležitost se dostala na přetřes klubového výboru, z jehož osmi členů byli ochotni vyjít svým hostům vstříc tři.

Na startovním čísle třináct se tím pádem objevil Jaroslav Petrák, zatímco Hynek Štichauer dorazil do Mšena pouze v roli náhradníka. „Dáme jim na prdel!“ předjímal již dlouho předem vývoj dnešního utkání, aby vzápětí okomentoval situaci, v níž se ocitnul. „Jsme lidi, chyby se stávaj‘, mrzí mě víc rozhodnutí Mšena. Jezdí nás tady pět a oni z toho dělaj‘ kovbojku. A to je, jak to je, má to jen jeden důsledek, že jsou bití závodníci.“

Rozjížďku s číslem jedna vyhrál Matej Žagar s náskokem půl roviny, zatímco Tomáš Suchánek dokončil za domácím párem Jan Jaroš – Zdeněk Simota. Ten se na startovním roštu objevil na poslední chvíli a po návratu do depa netajil své rozčarování ze stavu dráhy. „Je to rozbitý jako kráva,“ nechal se slyšet s připomínkou, že právě stav oválu může sehrát klíčovou úlohu v dalším vývoji závodu.

Z nerozhodných výsledků se záhy stal seriál na pokračování. Ve druhé jízdě se Václav Milík nechal inspirovat předchozím příkladem svého slovinského klubového kolegy. Dojel do cíle daleko před Filipem Šiterou a Danielem Hádkem, kteří ukázali své výfuky Jaroslavu Petrákovi. Rozjížďku s číslem tři zastavil letmý start Lukáše Drymla.

Na podruhé měl lepší reakci jeho starší bratr Aleš, avšak vnějškem první zatáčky se okolo něj přenesl Jan Holub. Dovedl pardubické sourozence do cíle a dočkal se uznalého poplácávání po ramenou od zadní poloviny depa vyhrazené domácímu celku. Ovšem Rory Schlein, jenž v české extralize debutoval nulou, chyběl.

Vydal se za Lukášem Drymlem, který ještě v dojezdovém kole dával najevo své pocity okázalým kroucením hlavy. „Dneska tady nebudeme závodit,“ vysvětloval. „Budeme se jen vozit. Dráha je špatný. Rory to tvrdí taky a nechce pokračovat.“ Než stačil dokončit větu, Václav Milík se Scottem Nichollsem v rozjížďce s číslem čtyři na hlavu porazili Filipa Šiteru se Zdeňkem Simotou.

První domácí triumf nepřinesl zvrat
Zatímco se Pardubice stěhovaly do čela průběžné klasifikace, došlo k rozhodnutí, že se dráha bude upravovat po každé jízdě. V rozjížďce s číslem pět profitoval Lukáš Dryml z dokonalého startu. Jan Jaroš s Danielem Hádkem se seřadili před Jaroslavem Petrákem. Proti remíze se ovšem postavil pád domácího juniora ve třetím okruhu.

„V nájezdu je kolej jako kráva,“ líčil Daniel Hádek, co se mu v zatáčce u depa přihodilo. „Tak dlouhou jsem se jí vyhejbal, až jsem jí chytnul. Jak jsem ubral, šel jsem do prken. Musím zaklepat, nic se mi nestalo.“ Při opakovačce se Lukáš Dryml znovu usadil v čele, přičemž v úvodním výjezdu nesmlouvavě zpacifikoval nájezd Jana Jaroše. Bod Jaroslava Petráka však navýšil pardubický náskok na čtyři body. V rozjížďce s číslem šest domácí jejich nástup zachytili.

Rory Schlein si odstoupení ze závodu rozmyslel a nyní po skvělém startu odrážel všechny nájezdy, jimiž ho Matej Žagar častoval až k šachovnicové vlajce. Jan Holub odsoudil Tomáše Suchánka k jeho druhé nule dnešního večera. První mšenský triumf se ovšem záhy ukázal být jako dlouho ojedinělým výkřikem do tmy.

Přesvědčili jsme se o tom hned v rozjížďce s číslem sedm. Filip Šitera s Janem Jarošem zpočátku kousali, avšak bratři Drymlovi je záhy přechytračili. V osmé jízdě se Václav Milík dočkal své první prohry, kterou mu nastrojil Rory Schlein. Úhelným kamenem Australanova triumfu se stal povedený start, protože se Pardubičan před něho navzdory veškeré své snaze nedostal.

Scott Nicholls jistil jeho zády před Janem Holubem, což neřešilo problém mšenské ztráty. Navíc v neprospěch domácích hovořila i další remíza v deváté jízdě. Matej Žagar triumfoval stylem start – cíl, zatímco Zdeněk Simota s Filipem Šiterou nedovolili Tomáši Suchánkovi už potřetí v řadě za sebou bodovat.

Během úpravy začalo krápat, avšak dešové kapky naneštěstí nenabraly takovou intenzitu, aby mohly ohrozit závod. V desáté jízdě Václav Milík zaskočil i svého kolegu Scotta Nichollse, jak vehementně se dral do čela. „Jede se mnou a málem mi to hodí na záda,“ říkal Angličan, ovšem z jeho hlasu bylo znát spíše uznání.

Spolu totiž nedali ani náznak šance Janu Jarošovi s Danielem Hádkem. V té chvíli se skóre zastavilo na hodnotách 24 a 36. Petr Vandírek už nemohl déle čekat. Do rozjížďky s číslem jedenáct putoval Rory Schlein se zeleným povlakem helmy coby žolík místo Filipa Šitery.

Dvakrát nula se stejně rovná nula
V mele první zatáčky ovšem upadl Václav Milík. „Uspěchal jsem to,“ popisoval ve svém depu. „Dal jsem to na venek a chtěl udělat špičku. Jak jsem to zlomil, šel jsem. Jsem odřenej‘ a trošku cejtím loket.“ Repete se odehrálo bez něho a stejně jako v prvním případě od startu dominoval Rory Schlein.

Za něj se zařadil Daniel Hádek, avšak Jaroslav Petrák se s hladkou porážkou svého klubu nehodlal smiřovat. Útočil ze všech sil, aby se ve druhém okruhu ve druhé zatáčce sunul vnitřkem dopředu. Daniel Hádek ovšem neustupoval bez boje, leč ani Pardubičan neskládal zbraně. V dalším oblouku zaútočil venkem a dva body byly jeho.

Sedm bodů naráz významně snížilo dvanáctibodovou ztrátu Mšena, avšak Pardubice stále měli vrch. Stav utkání byl 31:38, když se Aleš Dryml kvůli zadřenému motoru prakticky ani nerozjel do rozjížďky s číslem dvanáct.

Vedení se ujal Jan Holub, avšak Václav Milík ho o něj připravil mistrným velkým obloukem ve druhé zatáčce druhého okruhu. „Povedl se mi start, ale byl rychlejší,“ konstatoval plzeňský závodník v mšenských službách v depu.

Ve třinácté jízdě odstartoval Jan Jaroš jako mezikontinentální střela. Na vítězné dráze jej ovšem zastavilo červené světlo, jelikož Karel Voborník na věži vyhodnotil jeho start jako letmý. Na druhý pokus už panovali Matej Žagar s Lukášem Drymlem. Jan Jaroš nyní zůstal za nimi stejně jako Rory Schlein, jenž navíc neprojel ani cílem a zajel rovnou do svého boxu.

I když v řádech není výslovně formule, že taktická rezerva joker může být užita několikrát, není tam ani zakotveno, že každý tým ji může nasadit jenom jednou jako v předchozích letech. Pokud si toho někdo nevšiml, Petr Vandírek se dnes postaral, aby tato novinka vešla v širokou známost. Jedenáct bodů ve dvou závěrečných rozjížďkách nešlo překonat jinak než povedeným žolíkovým útokem. A i kdyby ten nevyšel, ve hře zůstává ještě bonusový bod při odvetě.

Ve čtrnácté jízdě si Jan Holub místo bílého povlaku navlékl zelený. Jenže Scott Nicholls exceloval už od počátku, když se vnějškem úvodního oblouku prosadil do vedení. Zdeněk Simota zůstal druhý, avšak Aleš Dryml uhlídal mšenského žolíka. A nula násobená nulou zůstává pouze nulou. O tom se Mšeňáci měli dnes přesvědčit ještě jednou.

Pardubice mohly definitivně slavit vítězství. Lubomír Vozár poslal do nominační jízdy oba své cizince, zatímco Petr Vandírek vsadil na dvojku Filip Šitera – Jan Jaroš. Do jeho rukou navíc vložil žolíka.

Pardubičané si však dobře byli vědomi, že počátkem září pojedou v odvetě i o bonus. Matej Žagar a Scott Nicholls úřadovali v patnácté jízdě od jejího začátku až do konce. Filip Šitera navíc dojel do cíle jako třetí. Logicky musel čelit otázce, proč svou pozici nepřepustil Janu Jarošovi, jenž by za stejný výsledek bral dva body. „Chtěl jsem dojet druhej‘, zkoušel jsem se na ně soustředit,“ reagoval mšenský závodník.

Hlasy z depa
„Parádně se jelo,“ pochvaloval si Václav Milík. „Ze šesti jízd čtrnáct bodů je pecka. Parádní závody. Mšeno bude rozbitý asi pořád. Ale to mi vyhovuje, proto asi přišel takovej‘ výsledek.“

„Jsem rád, že jsme vyhráli,“ neskrýval Lukáš Dryml. „Dráha tady není nejjednodušší. Umím na ní jet, ale bojím se méně zkušených jezdců. Proto se nikam necpu. Záleží na startu. Není to, že bych nebyl rychlej‘, je to lepší, než si rozbít hubu. Všichni cizinci uvažovali stejně jako já. Ve Mšeně se mi líbí, připomíná mi to tu hodně Švédsko, mám to tu rád. Měli jsme silnej‘ tým, všichni jsme skórovali, teda skoro všichni. V týhle sestavě bychom měli jezdit celou sezónu. Vážím si bojovnosti Jardy Petráka, že srdcem vybojoval dva body. Prostě vybojovanej‘ závod po všech stránkách. Musíme si ještě doma vytvořit výhodu domácího prostředí, ten člověk, co upravuje dráhu, musí poslouchat závodníky a ne to dělat podle sebe. Mám perfektní den. Jeli jsme s manželkou autem a uprostřed silnici stál starej‘ pán po nehodě. Nikdo mu nezastavil. To je česká povaha. Vyskočili jsme z auta, zavolali mu záchranku a dali mu napít. I ty policajti by ho tam nechali stát a divili se, proč mu pomáháme. Jenže já jsem srdcař.“

„Pro dráhu bych použil horší slovo než těžká,“ říkal Aleš Dryml. „Byla… Ale radši napiš pár teček. Stadión je tady pěknej‘, ale dráha pořád ta samá. Špatně se na tom jezdí. Cizinci nám se nechtěj‘ jezdit a nemá to cenu ani pro diváky. Je to o ničem. Odešel mi motor na Grand Prix. Jako naschvál, mám už jenom dva motory. Brácha teď po závodě bude zkoušet další, nejsem z toho nadšenej‘. Ale dosáhli jsme důležitý vítězství, makali jsme tvrdě na něm.“

„Čistý skóre,“ rozhodil Tomáš Suchánek rukama. „Na hovno den. Všechno bylo na hovno, motorka nešla. Prostě na hovno. To víš, že už to musí bejt‘ lepší. Hlavně že jsme vyhráli.“

„Nedařily se mi starty,“ připouštěl Zdeněk Simota. „Na týhle dráze se špatně předjíždělo. To byl kámen úrazu. To byl kámen úrazu. Nebylo to zas tak hrozný, ale když tě to v zatáčce dvakrát natáhne, těžko se tam něco dělá. Je to škoda, tak příště. To už bude lepší, musíme už vyhrát!“

„První jízda byla dobrá,“ svěřoval se Jan Holub. „Odfrk‘ jsem, ale pak už to bylo slabší, nevím, těžko říct, čím to bylo. Některý starty se mi potom povedly. Třeba s Vencou, ale byl rychlejší. Nejvíc mě ale mrzí ta poslední jízda. Od startu jsem tam byl, ale brzo jsem to složil.“

„Těžko říct,“ byl Filip Šitera poněkud rozpačitý. „Pro můj pocit byly poslední dvě jízdy určitě lepší. Skočil jsem na druhou motorku, předtím jsem se pral. Pomalu se rozjíždím, chce to čas. Proti loňsku je to ale paráda. Cejtím se líp a chci dělat body! Dnes nám hodně chyběl Mads. Příště doufám, že to bude lepší. Škoda, že jsme prohráli, ale už od včera se nám to sralo.“

1. Zlatá přilba Pardubice     55
Matej Žagar, SLO 3 2 3 3 3 14
Tomáš Suchánek 0 0 0 –   0
Aleš Dryml 1 3 E 1   5(1)
Lukáš Dryml 2 3 2 2   9(2)
Scott Nicholls, GB 2 1 2 3 2 10(4)
Jaroslav Petrák 0 1 – 2   3
Václav Milík 3 3 2 3 X 3   14
 
2. Grepl PDK Mšeno     38
Mads Korneliussen, DK     R-R
Jan Jaroš 2 2 1 1 0* 7
Rory Schlein, AUS 0 3 3 6* R   12
Jan Holub 3 1 0 2 0*   6
Zdeněk Simota 1 0 2 1 2   6(2)
Filip Šitera 2 1 0 1 – 1 5(1)
Daniel Hádek 1 X 0 1   2(1)

Aktuální extraligová tabulka:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Praha 3 2-1-0 142:131 1 1 6
2. Pardubice 3 1-1-1 143:130 1 0 3
3. Mšeno 2 0-0-2 81:105     0


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Wojta Zavřel a Michal Kohout