Češi v akci 56

Těsně před polovinou května se plochodrážní kolotoč točí na plné obrátky. Ve středu si Olymp odvezl vydřený extraligový triumf z Pardubic, veteráni si sobotní mítink kvůli dešti protáhli až do neděle, kdy ovál v západočeských lázních dobyl Josef Franc. Juniorští reprezentanti bojovali o postup do finále mistrovství světa, což se Václavu Milíkovi zdařilo, a vybojovali triumf v úvodním kole jadranského šampionátu družstev. Kromě závodů, které magazín speedwayA-Z sleduje svým původním zpravodajstvím, se čeští závodníci představili v akci rovněž v dalších zahraničních závodech. O tom je šestapadesátý díl kompilačního seriálu, který tradičně vychází v pondělí ráno.
Aleš Dryml v první polské lize
Na sklonku ledna podepsal Aleš Dryml varšavský kontrakt v Grudziadzi, aby měl volnější ruce při jednání s dalšími kluby. Nakonec se však dohodl přímo s Grudziadzem. V úterý ho polská komise potvrdila v týmu s average 6,50 a včera se už pardubický závodník objevil v polské první lize naostro.

Ovál v Lublinu si nejprve vyzkoušel při tradiční zkoušce dráhy, aby o pár minut později triumfoval v rozjížďce s číslem jedna před Andrejem Kudrjašovem. Jeho kolega Scott Nicholls dodal bod k vítězství 4:2. Domácí nakonec podlehli Grudziadzu 44:46, pro nějž Aleš Dryml nakonec vybojoval šest bodů.

V Polsku se neděle nesla spíše ve znamení dešů. O tom by mohl vyprávět i Martin Vaculík. Jeho Tarnow měl dorazit do Gniezna, avšak závod byl odvolán. Slovenský závodník se dostal do akce pouze v úterý, kdy jeho Vetlanda vstoupila do švédské Elitserien domácím vítězstvím nad Norrköpingem 47:43. Martin Vaculík se na něm podílel deseti body se dvěma bonusy.

V britské Elite League z Čechů závodil pouze Lukáš Dryml. V pátek si jeho Orli přijeli do Coventry pro porážku 52:38. Pardubičan střídal pravidelně druhá a čtvrtá místa, takže se jeho skóre zastavilo na hodnotě čtyř bodů s jedním bonusem.

Odveta v Eastbourne se konala hned v sobotu. Domácí oplatili svým hostů porážku z předchozího večera. Mítink skončil 51:39. Lukáš Dryml do něj vkročil v rozjížďce s číslem dvě, kdy společně s Denisem Gizatulinem přivezli 5:1 na úkor Michala Szczepaniaka a Aarona Summerse. V osmé jízdě jej ovšem polapila páska. Nakonec měl sedm bodů se dvěma bonusy.

V Premier League se Matěj Kůs postavil na start dvou závodů. Domácí duel Redcaru s Rye House byl předčasně ukončen po deseti jízdách za stavu 36:27 kvůli dešti. „Dráha byla opravdu hrozná,“ tvrdil pražský závodník, který ovšem vybojoval deset bodů s jedním bonusem, když jej porazil pouze Tyson Nelson v osmé jízdě.

Výjezd do Newcastle s jeho proklínanou dráhou včera přinesl Redcaru prohru 55:38. Skóre Matěje Kůse se zastavilo na dvou bodech.

Přehršel pouáků
Křesanský svátek se stal záminkou pro mnoho závodů také uprostřed uplynulého týdne. Zdeněk Simota se ve středu vypravil až do francouzského Lamothe Landerron, kde skončil osmý. Triumfoval David Bellego a na stupně vítězů se postavili ještě Kevin Wölbert a Tyron Proctor.

Po středeční pardubické extralize se Zdeněk Holub představil ve čtvrtek ve Wolfslake v mítinku WOFA Pokal koncipovaném jako evropský turnaj dvojic. Startoval po boku Adriana Miedzinskeho, který z jejich čtyřiadvaceti bodů získal plných dvacet. Celkově skončili pátí, zvítězila dvojice Piotr Protasiewicz – Mathias Schultz.

Josef Franc zase z Pardubic mířil k mezinárodnímu klání na travnaté dráze do německého Lüdinghausenu. V první jízdě ho sice porazil Martin Smolinski, avšak pak už Pražan jenom vítězil. V semifinále byl druhý za Enrico Janoschkou, avšak ve finále prošvihl dvouminutový limit. „Měli jsme technický potíže a nestihli je odstranit,“ vysvětlil Josef Franc, ale jinak super.“

Richard Wolff se ve stejný den představil na dlouhé dráze při mezinárodním klání v Herxheimu. Vyhrál Andy Appleton před Stephanem Kattem a Erikem Rissem. Pražský dlouhodrážní specialista skončil desátý.

„Začátek dobrej‘, byl jsem hodně rychlej‘,“ bilancoval. „Nebyl jsem úplně spokojenej‘ a motorkou. Zkazil jsem semifinále, ale moh‘ jsem klidně bejt‘ v sanitce. Když jsem předjížděl Alessandra Milanesseho, klapnul a málem jsme šli. Spokojenost úplně není, první jízdu jsem dojel za Andy Appletonem. Dráha byla těžká, pršelo celou noc, byla smůla a celkově z toho není dobrej‘ pocit.“

V sobotu se Josef Franc představil v Poháru starosty v Morahalomu, kde v utkání dvou týmů pomáhal hostujícímu Debrecenu k vítězství nad domácími v poměru 43:49. S výjimkou jediné jízdy, kdy nebodoval, byl pořád vpředu, čehož je skóre osmi bodů s jedním bonusem jasným důkazem.

Tropické vedro bylo po závodě vystřídáno bouřkou, ale Josef Franc rychle mířil vstříc Mariánským Lázním, kam dorazil v pět ráno. Před SGP České republiky si dá pauzu, avšak hned z Prahy vyrazí do Debrecenu, kde je v neděli naplánována odveta.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Wojta Zavřel