O titul se ucházejí tři týmy, čtvrtý by jim to rád zkomplikoval

Plzeň – 21. září
Dnes úderem sedmnácté hodiny začne na plzeňských Borech poslední kolo letošní extraligy. Ve hře o titul jsou stále tři celky. Vede Slaný o jediný bod před Prahou, zatímco Pardubice ztrácí další bod. Minimální rozestupy v tabulce a přítomnost ambiciózní Plzně však mohou závod pořádně zamotat. Nabízí se spousta možných variant řešení hlavolamu letošního extraligového mistra, nicméně jasno budeme mít až za necelých dvacet hodin.


Na první pohled nemá Plzeň co ztratit. Ze čtvrtého místa v průběžné tabulce ji už nemůže pozvednout vůbec nic a na druhou stranu hrozba baráže se Mšenem už vzhledem k prvoligové situaci už není příliš reálná. Přesto však klub, který při svém comebacku do vyššího ligového patra už mnohonásobně překonal všechna očekávání, touží po nejlepším výsledku. A to tím spíše, ztratil-li už několikrát lepší umístění jen o pár bodů.

Dnes to však na své domácí dráze nebude mít jednoduché. V sestavě sice figuruje Robert Mikolajczak, ovšem v klubu mají informace, že se z Togliatti nestačí vrátit včas. To samé platí o Robertu Wardzalowi. Leopold Klíma je povolal oba a doufá, že se v západočeské metropoli objeví alespoň jeden z nich. Zbytek sestavy je ve své podstatě už tradiční. Ostřílený polský veterán Andrzej Huszcza, juniorská dvojice Zdeněk Simota a Filip Šitera a věčný náhradník Vladimír Višváder. Pakliže na Bory nepřijede ani jeden borec z Tarnowa, má slovenský rodák velkou šanci absolvovat celý závod.

Přesně na opačném pólu než Plzeň stojí Slaný. Už poněkolikáté za poslední čtyři sezóny má titul na dosah. Nejkratší cesta proměny zlatého snu v realitu vede přes vítězství nebo přes porážku Prahy i Plzně. V tom případě by Pardubicím nestačily na překonání Slaného ani čtyři tabulkové body.


Milan Mach musel udělat jednu velkou čáru přes rozpočet. Od minulého týdne měl domluveného Wieslawa Jaguse, avšak malý bojovník v červené kombinéze se mu předevčírem z rodinných důvodů omluvil. I tak staví polská část slánského kontingentu na osvědčených jménech. Leadera průběžné klasifikace posílí Sebastian Ulamek a Slawomir Drabik, kteří plzeňskou škváru ochutnali už v květnu. Na rozdíl od pražského závodu bude přítomen i Jiří Štancl. A junior Patrik Linhart s Miroslavem Fenclem, tentokrát v roli náhradníka, už v extraligovém výběru Milana Macha zdomácněli.

Pardubice figurují na třetím místě aktuální tabulky. Ztráta dvou tabulkových bodů není sice optimální výchozí pozicí pro útok na titul, nicméně nesmíme nejvýraznější sestavu uplynulých extraligových let podceňovat. Už mnohokrát dokázala svůj celek pozvednout z mnohem horší situace.

Josef Laštovka včera hlásil opět jen samá česká jména. Shodovala se navlas s těmi, která slavila triumf před čtrnácti dny ve Svítkově. Hlavní přísun bodů bude pardubický kouč očekávat především od Aleše a Lukáše
Drymla a také Tomáše Suchánka, čerstvého vicemistra juniorského světa. Před českým finále a Zlatou přilbou se dozajista bude chtít vytáhnout i Marián Jirout. A nezapomínejme na Hynka Štichauera, jenž si borský ovál pochvaluje. A to nejen proto, že tady minulý měsíc získal český titul mezi devatenáctiletými.

Pražský Olymp číhá za vedoucím Slaným s minimálním odstupem jediného tabulkového bodu. Pakliže chce titul, musí vyhrát nad Slaným minimálně o jedenáct bodů. Všechny opačné případy zvýhodňují Pardubice. Ty totiž navzdory své třetí příčce mají z celé vedoucí trojice největší počet malých bodů. A právě skóre je v případě rovnosti tabulkových bodů prvním pomocným kritériem.

Pražané jsou však mistry při obracení zdánlivě ztracených pozic v hodině dvanácté. Stačí jen vzpomenout na dva předchozí ročníky. Loni to už pro ně vypadalo na ostudnou baráž, přesto však v rozhodujícím závodě doslova roznesli Mšeno na kopytech. A o rok dříve opět v závěrečném klání nečekaně sáhli po titulu, i když všechno mluvilo pro Slaný. Antonín Kasper bude dnes disponovat vskutku silnou sestavou. Jejím leaderem bude Antonín Šváb s Josefem Francem, Lubošem Tomíčkem, Adrianem Rymelem a Richardem Wolffem po svém boku.

Klubové ambice očima manažerů
Leopold Klíma, Plzeň:
„Je to špatné. Máme jen Andrzeje Huszczu. Měli jsme mít i Roberta Mikolajczaka, ale včera volal jeho promotér, že nepřijede. Sestavu už tak musíme nechat. Uvidíme, možná však přijede Robert Wardzala. Ještěže nám o nic nejde. Ale ostatní celky budeme zlobit.“

Milan Mach, Slaný:
„Máme to na dosah. Ale poslední krok může být zrádný a složitý. Věřím však, že by se nám to mohlo povést. Ovšem Praha a Pardubice ještě neřekly své poslední slovo. A tedy vyhraje ten nejlepší. Doufám, že to budeme my.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Jedeme v kompletní české sestavě a to jsem rád. Pokusíme se celkový výsledek zvrátit. Není to jen na nás, bylo by nutné, aby se mezi nás a Slaný ještě někdo vklínil. Liga už letos ukázala dost překvapení, doufám, že dnes nebudou už na náš úkor.

Milan Špinka, Praha
„Podívej se na sestavy. Všichni mají to nejlepší. Přesto budeme bojovat do posledního dechu. Šanci mají všechny tři mančafty, ale víš, jak se to kolikrát zamotá. Je to vyrovnané a pak stačí třeba jen jeden defekt. Může to být spíš shoda náhod, avšak my budeme usilovat o co nejlepší výsledek. Pro nás není pozitivní, že na ně ztrácíme malé body, protože ty mohou dnes v Plzni hodně rozhodovat.“

Pozitiva a negativa uchazečů o extraligový trůn z pohledu svých manažerů:

Milan Mach, Slaný  
největší výhoda „Vedeme o bod.“
největší nevýhoda „Žádnou nevidím.“
 
Josef Laštovka, Pardubice  
největší výhoda „Kompletní pardubický tým složený výhradně z našich odchovanců.“
největší nevýhoda „V poslední době měl Mário Jirout hodně výkyvy ve výkonnosti.“
 
Milan Špinka, Praha  
největší výhoda „Snad jen to, že jsme první závod vyhráli a pak šli dolů. Od Slaného však jedem zase nahoru. Nejdřív jsme byli dvakrát druzí a v Praze jsme vyhráli. Tak snad se ten trend udrží.“
největší nevýhoda „Nevýhoda je, že se zmáknul Bohouš Brhel. Ten tady teď chybí.“

Kluboví manažeři tipují šampióna extraligy 2005:

Leopold Klíma, Plzeň „Myslím, že to Slaňáci uvrtí. I za tu cenu, že skončí druzí a rozjížděli by se o titul. Sebastian Ulamek nebo Slawomir Drabik by to v rozjezdu dotáhli do konce.“
 
Milan Mach, Slaný „My!“
 
Josef Laštovka, Pardubice „Byl bych špatný trenér našeho týmu, kdybych netipoval Pardubice.“
 
Milan Špinka, Praha „Tipovat nebudu, jsem účastníkem, ale už se na ty závody těším.“

Sestavy nahlášené včera k 17:00:

PK Plzeň 1 Zdeněk Simota
  2 Filip Šitera
  3 Robert Mikolajczak, PL?
  4 Andrzej Huszcza, PL
  17 Vladimír Višváder
 
AK Slaný 5 Sebastian Ulamek, PL
  6 Slawomir Drabik, PL
  7 Jiří Štancl
  8 Patrik Linhart
  18 Miroslav Fencl
 
ZP Pardubice 9 Tomáš Suchánek
  10 Lukáš Dryml
  11 Aleš Dryml
  12 Marián Jirout
  19 Hynek Štichauer
 
PSK Olymp Praha 13 Antonín Šváb
  14 Josef Franc
  15 Luboš Tomíček
  16 Adrian Rymel
  20 Richard Wolff

Aktuální extraligová tabulka:

  malé body velké body
1. Slaný 227 21
2. Praha 217 20
3. Pardubice 230 19
4. Plzeň 166 10

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)