Josef Franc s Miroslavem Fenclem ovládli Slaný

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 17. září
Josef Franc a Miroslav Fencl v barvách PRO-TEC Teamu vyhráli v sobotu obnovený Memoriál Antonína Vildeho. Jeden jediný bod jim dokázal sebrat polský junior Patryk Pawlaszczyk. V dramatické koncovce se na druhou příčku prosadili slánští Patrik Linhart s Martinem Málkem, zatímco Luboš Tomíček s Mariánem Jiroutem v barvách SOND-PO Miletice skončili třetí. Na zmoklé stupně vítězů se na chvilku dostali i Filip Šitera s Antonínem Gallianim, ovšem jen do chvíle, než se přehlédnutí rozhodčího Karla Voborníka vysvětlilo. Jediným stínem celého odpoledne, v němž se ke slovu dostali rovněž mladíci v sedlech stopětadvacítek, veteráni a sajdkárkrosaři se stalo zranění mechanika Richarda Dufka. Mechanik Němce Marcela Kalmse totiž neudržel na uzdě splašený motocykl. Ten se mu vyškubl, vrazil do zdi metylárny a odrazil se zpátky do hloučku lidí. Richard Dufek, který v sobotu pracoval v týmu Antonína Gallianiho, byl zasažen nehůře. Podezření na zlomená žebra se však naštěstí nepotvrdilo.


Létající PRO-TEC
Kouzlo závodu sponzorských dvojic spočívá mimo jiné v sestavách, které z přání donátorů vzniknou. Kupříkladu Miroslav Fencl s Josefem Francem by spolu mohli startovat asi jen stěží. Slaný sice o pražského bojovníka projevil už několikrát enormní zájem, nicméně Olymp si ho se stejnou vehemencí chce podržet.

Demonstrace úderné síly koalice Miroslav Fencl – Josef Franc poznali jako první čeští mistři juniorských družstev. Filip Šitera s Antonínem Gallianim, tentokrát v barvách mladoboleslavské společnosti Rimini, se z roštu hnuli jako první. Jenže Miroslav Fencl a Josef Franc už v prvním oblouku překonali Antonína Gallianiho.

Rovněž chvíle Filipa Šitery strávené ve vedení byly záhy sečteny. V první zatáčce druhého kola jej podjel Josef Franc. A o kolo později v zatáčce u depa se přes něho podobným způsobem dostal také Miroslav Fencl.

Pět bodů dvojice PRO-TECu bylo prvních, nikoliv však posledních. Rozjížďka s číslem sedm přinesla Josefu Francovi a Miroslavu Fenclovi velikánské sólo v duelu se
Slaným. Patrik Linhart jel mezi nimi pouze do prvního výjezdu. Pak jej Miroslav Fencl odkázal za sebe na třetí příčku. A Martin Málek opustil poslední místo až v posledním kole, ovšem nedobrovolně vinou uvolněného drátku na zapalovací cívce.

Pro Patrika Linharta s Martinem Málkem to přitom byla jedna z rozjížděk pravdy. při svém prvním startu totiž v rozjížďce s číslem čtyři na hlavu porazili polské juniory. Patryk Pawlaszczyk s Maciejem Pyaszczinskim sice hladce na úvod vyhráli nad německou Míšní, nicméně poté je Martin Málek vzal z jedné vody načisto už v úvodním oblouku.

O to víc mohl slánský pár mrzet až příliš jednoznačný výsledek jejich duelu s PRO-TECem. Jejich roli stíhačů však vzali do svých rukou Luboš Tomíček s Mariánem Jiroutem. Ani oni se však nevyhnuli zaváhání. Divišovský pár Jan Hlačina a Marco Müller pro ně ještě nepředstavoval žádný problém.

Jenže potom Marián Jirout lehce zaváhal na startu rozjížďky s číslem šest. Zatímco Luboš Tomíček šel rychle do vedení, Pardubák začínal do slova a do písmene z bodu nula. Ve druhé zatáčce proniknul před Antonína Gallianiho, nicméně Filip Šitera mu vytvářel překážku až do cíle.


Dramatická pomlka
Přestávka po šesti jízdách přinesla velké drama. Mechanik Němce Marcela Kalmse ztratil kontrolu nad motocyklem svého závodníka, který vedl v depu na start další jízdy. Šílená jízda splašeného stroje bohužel skončila hrozným nárazem do hloučku lidí stojících u zídky depa. Přítrž učinil až Martin Málek, který z ječícího motoru vytrhnul zapalování. Richarda Dufka, který pracoval pro Antonína Gallianiho, bohužel odvezla sanitka do místní nemocnice.

Pro další vývoj závodu mohla být určující rozjížďka s číslem jedenáct. Doposud fenomenální pár PRO-TEC se totiž dočkal první prohry. Začalo to honičkou Josefa France. Rozhodčí Karel Voborník si tentokrát všimnul, že má špatný povlak. A zatímco podobná situace o jízdu dříve proběhla bez arbitrovy akce, Josef Franc se teď musel vracet do depa pro správnou barvu.

Výlet nad plán však Josefa France nikterak nevyvedl z konceptu. Po vylétnutí pásky rychle dotáhl a překonal Patryka Pawlaszczyka. Miroslav Fencl se však raději držel zpátky, aby zbytečně neztratil poslední přidělovaný bod. Navzdory minimální ztrátě se však pozice PRO-TECu neotřásla.


Zato dvojice polských juniorů se dostala do sedla. Prve totiž porazila Divišov poměrem 4:2. A najednou se tak začala lepit na české týmy. Žádnému z nich ke všemu nevyšla druhá třetina vůbec optimálně.

Desátá jízda se začala odvíjet v režii Martina Málka. Březolupský junior ve slánských službách si rychle v první zatáčce proklestil cestu do čela. Za ním se usadil Filip Šitera. Dopředu se však dral i Patrik Linhart. Druhý Slaňák rychle minul Antonína Gallianiho, ovšem ve druhém oblouku se po fyzickém střetu s Filipem Šiterou ocitnul na zemi. Situaci neustál ani Filip Šitera, který lehnul o pár metrů dále.

Karel Voborník rozblikal červená světla a k opakování pozval pouze trojici závodníků bez vyloučeného Patrika Linharta. Zatímco při prvním startu musel Martin Málek bojovat ze zadních pozic, nyní ukázal oběma jezdcům Rimini výfuk už po vylétnutí pásky. Akcie Filipa Šitery s Antonínem Gallianim mírně zpevnily po rozjížďce s číslem třináct. Vítězství 5:1 nad Divišovem bylo dobrým počinem, nicméně úřadující mistři republiky juniorských družstev přece jen hodně ztratili v úvodu.


Do kurzu se dostával i Slaný. Toho ve čtrnácté jízdě očekávali Luboš Tomíček s Mariánem Jiroutem. Jim v rozjížďce s číslem devět sebral bod Rony Weis. Němec přitom mohl mluvit o velikánském štěstí. Těsně před cílem mu praskl řetěz, ovšem setrvačné síly ho na druhém místě za Lubošem Tomíčkem udržely.

SOND-PO Miletice pak vzápětí vyplňovaly další položku v rubrice ztrát po duelu se Slaným. Luboš Tomíček dotíral na vedoucího Patrika Linharta tak dlouho, až mu Slaňák podlehl v první zatáčce posledního kola. Martin Málek však udržel Mariána Jirouta v šachu. Navzdory remíze se však Luboš Tomíček a Mariánem Jiroutem udrželi na druhé pozici průběžné klasifikace. Na PRO-TEC ztráceli tři body, ale na Slaný a Poláky měli čtyři a na Rimini dokonce pět bodů k dobru.

Slaný vyhrál závod opozdilců o druhé místo
Když Miroslav Fencl s Josefem Francem dokázali v rozjížďce s číslem šestnáct rozdrtit Míšeň 5:1, bylo o vítězi celého podniku už víceméně rozhodnuto. Zato o druhou příčku se rozhořel nesmiřitelný boj.


Ten už o jízdu předtím zahájila dvojice Rimini remízou nad Poláky. Nejlepší start předvedl Patryk Pawlaszczyk. Filip Šitera vyjel sice na protilehlou rovinku jako první, avšak polský finalista evropského šampionátu devatenáctiletých mu to ve druhé zatáčce oplatil i s úroky. Antonín Galliani však přivezl důležitý bod.

Poláci se pak postarali o senzaci v rozjížďce s číslem osmnáct. Hned po startu se totiž oba usadili před Lubošem Tomíčkem a Mariánem Jiroutem. Vedoucí Patryk Pawlasczyk měl už na konci třetího kola téměř padesátimetrový náskok. Jenže vzápětí v nájezdu do zatáčky u depa postihl jeho kolegu Macieje Pyaszczinského defekt. Těsně za ním jedoucí Luboš Tomíček už neměl velkou šanci se vyhnout a proto raději položil svůj motocykl.

Při repete nejlépe odstartoval Luboš Tomíček, avšak už v prvním oblouku ho překonal Patryk Pawlaszczyk. Pražan pak dokonce ve druhé zatáčce třetího kola upadl. Bleskurychle se však vrátil do sedla a Marián Jirout mu jen pokynul hlavou, že jej pouští na druhé místo.

Díky remíze s Poláky se však miletická dvojice dostala do problémů. Martin Málek s Patrikem Linhartem totiž o jízdu dříve spráskali Divišov v maximálním možném poměru 5:1. A hned v rozjížďce s číslem devatenáct si to samé zopakovali s Míšní.


Tím pádem se s definitivní platností zbavili hrozby nejen ze strany Poláků, nýbrž i od Rimini. Pro Filipa Šiteru s Antonínem Gallianim byla i největší možná výhra nad Divišovem v rozjížďce s číslem dvacet málo, aby si mohli přijít pro věnec.

Přesto se však nakonec na stupně vítězů dostali. Hlavní závod měl dekorování až jako poslední. A v hustém dešti se Karel Voborník přehlédl a podal nesprávnou informaci spíkrovi. Miloslav Čmejla je sice pozval na nejnižší stupínek, nicméně omyl sudího byl rychle rozpoznán.

Navíc díky deseti bodům ze svých závěrečných dvou startů Patrik Linhart s Martinem Málkem předčili Luboše Tomíčka s Mariánem Jiroutem. Miletická dvojka mohla zvrátit vývoj ve svůj prospěch v úplně poslední rozjížďce dne. Avšak v ní na ní čekali Miroslav Fencl s Josefem Francem. A ti si svůj triumf nenechali nikterak pokazit.

Po skvělém startu oba ovládli čelo. Luboš Tomíček se však snažil, seč mu síly stačily. Ve druhém kole dokonce na chvilku pronikl na druhé místo. Leč cílem nakonec projeli jako první závodníci PRO-TECu. Ti nakonec vyhráli podnik se ztrátou pouhého bodu.


Hlasy z depa
„Super,“ jedním slovem vystihl své pocity Josef Franc. „Sice to nebylo nařachlý, ale závody byly pěkný. Odstartoval jsem všechny starty. Naše vítězství bylo takový pohodový. Jen kdyby takovejhle závodů bylo víc. Nebylo to ještě super, motorka mi ještě tolik nejela, ale už je to o trošku lepší. Je to dobrý na extraligu, hned se cejtím na motorce líp. Když se totiž člověku nedaří, je to hned znát.“

„Super, super, super,“ připojil se Miroslav Fencl trojnásobným superlativem ke svému kolegovi. „Dařilo se.“ Z celkového počtu šesti jízd pár PRO-TECu pouze jedenkrát neinkasoval po pěti bodech. „Nevyšel mi start,“ vysvětlil příčinu své jediné ztráty Miroslav Fencl. „A tak jsem si hlídal třetí místo. Na konečnej výsledek to stejně vliv nemělo.“ Mnohem důležitější mítink však Miroslava Fencla čeká ve středu na plzeňských Borech. „Musíme vyhrát,“ nezastíral. „Dlouho už nemusíme bejt takhle blízko od titulu.“

„Tohle jsem vůbec nečekal,“ připustil Martin Málek. „Vždycky se mi tady dobře nejelo. Ale po Mšeně jsem teď už možná klidnější. V pondělí nastupuju do školy, tak jsem zvědavý, jak to bude vypadat.“ Březolupský junior se aktivně podílel také při krocení zdivočelého motocyklu Marcela Kalmse. „Dneska to bylo dramatický taky v depu,“ komentoval svůj zásah. „Jsem rád, že jsem to přežil. Vyškubl jsem fajfku. Ale aspoň jsem se chvilku v té zimě zahřál.“


„Byly to pěkný závody,“ připojil se k řadám spokojených také Patrik Linhart. „Škoda, jízdy s Filipem Šiterou. Ale druhý místo je taky pěkný. Ale musíš taky brát, že mě jednou vyloučili a jednou Martin nedojel. Fakt to však byla hezká sobota. Počasí taky vydrželo, bylo to pěkný. Teď hlavně, aby se nám povedla středa v Plzni. Na to se soustředím nejvíc.“

„Hrozně to foukalo a občas tu byli žraloci,“ žertoval Marián Jirout na téma zvlněného slánského moře. „Před dvěma rokama, kdy mám traovej rekord, se mi tady jelo líp.“ Přesto však v barvách SOND-PO Miletice skončil na třetím místě. „Třetí jsme byli díky tomu, že Luboš bodoval,“ uznal zásluhy svého dočasného paráka Marián Jirout. „Chtěli jsme to hlavně dokončit a odjet v pohodě domů. Máme před sebou extraligu a mistrák a to je pro nás teď to hlavní.“ A jak pardubický závodník vnímá boj svého celku o extraligový titul? „Myslím si, že Slaný v Plzni nezajede,“ tipoval. „Jen doufám, že tam nebude jednokolejka. A že se Pardubice budou snažit a dovezou jednoho cizince, aby to bylo čím dál lepší.“

„Stálo to za hovno,“ ulevil si Filip Šitera, aby vzápětí dodat v narážce na sudího omyl. „Na bedně jsme byli jen chvilku. Jel jsem na nic, tady se mi asi fakt nelíbí…“

„Bedna na tři vteřiny byla dobrá,“ připojil se Antonín Galliani v lamentacích ke svému kolegovi. „Jinak nic moc, bylo to špatný. Asi jsem to Filipovi zkazil. Měl jsem motor z Jawy a šlo mi to hlavně ke konci. Ale v motoru to nebylo. Neměl jsem sílu a byl vynervovanej. Všechno ke všemu. Pár startů jsem ale měl dobrejch…“

Foto: Pavol Pučko

1. PRO-TEC Team   29
Miroslav Fencl 2 2 1 3 3 2 13(3)
Josef Franc 3 3 3 2 2 3 16(2)
 
2. AK Slaný   22
Patrik Linhart 3 1 X 2 2 2 10(2)
Martin Málek 2 E 3 1 3 3 12(2)
 
3. SOND-PO Speedway Miletice   20
Luboš Tomíček 3 3 3 3 2 1 15
Marián Jirout 2 1 1 R 1 0 5(2)
 
4. Rimini Speedway Klub Mladá Boleslav   19
Filip Šitera 1 2 2 3 1 2 11(2)
Antonín Galliani 0 0 1 2 2 3 8(2)
 
5. Junior Team Polsko   18
Patryk Pawlaszczyk 3 1 3 2 3 3 15
Maciej Pyaszczinski 2 0 1 0 0 U 3
 
6. AK Divišov   10
Jan Hlačina 0 1 0 0 0 0 1
Marco Müller 1 3 2 1 1 1 9
 
7. MSC Míšeň   8
Ronny Weis 1 2 2 1 1 1 8
Marcel Kalms 0 E 0 0 0 0 0

Vložený závod 125 ccm:

1. Michal Dudek, Slaný 2 3 3 8
2. Radim Chod, Slaný 3 2 2 7
3. Roman Čejka, Slaný 1 1 F 2
4. Eduard Krčmář, Slaný 0 0 1 1

Vložený závod veteránů:

1. Václav Buranda, Slaný 3 3 3 9
2. Václav Koucký, Slaný 2 1 2 5
3. Josef Rybář, Liberec 1 2 E 3

Vložený závod sajdkárkrosu:

1. Milan Funda/Jaroslav Dlask, Chomutov 1 3 3 7
2. Jan Válek/Miroslav Švácha, Kamenice 3 1 3 7
3. Petr Vyšata/Vladimír Vyšata, Evaň 3 2 2 7
4. Jiří Huml/Tomáš Černohorský, Příbram 2 2 2 6
5. Kateřina Koržová (čtyřkolka) L 3 1 4
6. Roman Bártek/Václav Vaix 2 1 1 4