Česká extraliga pokračuje stylem dvojutkání

Praha – 29. listopadu
Budova AČR v pražské Opletalově ulici byla dnes odpoledne svědkem jednání zástupců extraligových klubů. I když jednotliví účastníci soutěže dorazili s rozdílnými představami na fungování extraligy anno domini 2013, všichni se shodli v jednom ohledu. A sice odzvonit letošnímu modelu umíráčkem. O titul se bude bojovat stylem užívaným ve Švédsku a magazín speedwayA-Z přináší detaily ještě před jejich oficiálním zveřejněním.

Všichni mají programové jízdy
Dle zdroje známého redakci vyplývá, že otázka k návratu modelu čtyřutkání nalezla své zastánce mezi trojkoaličními zástupci. Svým způsobem by se jim nebránil ani Slaný, by uznával, že to není cesta dopředu. K sedmičkám se přiklonilo také Mšeno a výsledná podoba extraligového závodu je kdesi mezi pardubickými a pražskými návrhy. Ty zohledňovaly švédský, resp. britský model.

Utkání se bude i nadále skládat z patnácti rozjížděk, ale všichni závodníci sedmičlenné sestavy mají své čtyři programové jízdy. Manažeři budou muset kalkulovat s bodovými průměry. Čísla 1, 3 a 5 jsou vyhrazena pro nejsilnější závodníky, šestka je nejslabší jezdec dle average nebo junior a sedmička povinný junior.

Za juniora však může nastoupit jedině junior. Pakliže by tedy měl tým závodníka mladšího jednadvaceti let pouze na sedmičce a on by se zranil, jely by se jeho všechny zbývající programové jízdy jen ve třech.

Změny u žolíka a uzávěrky nahlašování sestav
Pravidlo taktické rezervy zůstává zachováno, ale pro povýšení závodníka na žolíka byla zvýšena ztráta týmu z osmi na deset bodů.

Místo dvou nominačních jízd jako doposud, uvidíme v příštím roce jenom jednu. V rozjížďce s číslem patnáct ovšem nemusí automaticky nastoupit nejlepší čtveřice, ale nominace zůstává plně v rukou kouče.

Odpadnout by měly rovněž letošní psychologické manévry s odkládáním nahlašování sestav do poslední možné chvíle. Příští rok bude manažer hostí hlásit startovní čísla 48 hodin před závodem, zatímco domácí kouč 47 hodin, takže získá šedesát minut k dobru na prokouknutí soupeřovy taktiky.

Semifinálový comeback
Po skončení základní části se o titul bude zase bojovat v nadstavbovém play-off. Vítěz základní části bude mít garantován přímý postup do finále.

Do hry se však po roční pauze vrací semifinále. V něm se druhý tým utká na své domácí dráze se třetím družstvem pořadí.

Ve finále se posléze pojede dvoukolově na stadiónech obou soupeřů.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Michal Kohout