Pocity ztrát vyrovnávají startovní listinu

Praha – 14. září
Pocity ztráty v sestavách, navíc mnohde umocněné přeložením závodu z původního srpnového termínu, zaznívají z táborů jednotlivých extraligových klubů před dnešním předposledním kolem na pražské Markétě. Nahlášené sestavy však nechávají podnik bez jednoznačného favorita. Protože v sázce je ještě kompletní medailová sada, můžeme se těšit na další špičkovou podívanou bez jednoznačného favorita.


Praha stále dohání manko způsobené především květnovým výbuchem na plzeňských Borech. Přestože však v sestavě chybí dlouhodobě zraněný Bohumil Brhel a vítězství v podzimní části se Olympu prozatím vyhýbá, tým se stále drží v pásmu útoku na titul.

Dnešní domácí prostředí může být pro Pražany výhodou. Celek nastupuje v prakticky identické podobě, v níž si vyjel druhá místa ve Slaném a v Pardubicích. Jen Pavla Ondrašíka nahradil Adrian Rymel, který bude na své vestě mít startovní číslo náhradníka. Hlavním trumfem by se měl stát Antonín Šváb, po jehož boku v základní čtyřce stanou znovu Josef Franc, Richard Wolff a Luboš Tomíček.

Zatímco Milan Špinka měl o jménech ve svém týmu poměrně brzy jasno, nad pardubickou sestavou se vznáší otazník ještě nyní. Klíčem k řešení je Stanislaw Burza. V neděli se totiž se svým Tarnowem startuje ve finále evropského poháru klubových družstev v dalekém ruském Togliatti. Prozatím však nemá víza. Pakliže se mu je podaří získat, bude moci přijet dnes večer do Prahy a teprve pak do Ruska. Pokud ne, bude muset o jejich získání usilovat v Polsku.

V tom případě by se pak svěřenci Josefa Laštovky vydali na cestu za udržením průběžného vedení v ryze české sestavě. A samotný kouč nevyloučil, že pouze ve čtyřech. Podobně katastrofický scénář jako před čtrnácti dny ve Slaném by však neměl být připraven. Svůj celek posílí Lukáš Dryml a Tomáš Suchánek. Další místa v sestavě obsadí fenomén pardubického kola Marián Jirout a Hynek Štichauer.


Evropský pohár klubových družstev v Togliatti se dotkne také Plzně. Robert Wardzala, který Leopoldu Klímovi přislíbil svou účast už krátce po skončení minulého závodu v Pardubicích, totiž vyráží na východ už dnes. A ke všemu nestihne ani závěrečné dějství na plzeňských Borech.

A tak se Plzeňáci vydávají do boje ve stejné sestavě jako minulou i předminulou středu. Staronový nováček se sice už ve vyšší soutěži blýsknul nečekanými výkony, avšak i tak doufá, že stále neřekl své poslední slovo. Zdeněk Simota se postupně vypracoval na pozici leadera týmu. Andrzej Huszcza a Robert Mikolajczak se na Markétě nebudou cítit tak ztraceni jako v olbřímích Pardubicích. A o motivaci náhradníka Vladimíra Višvádera by mohl pochybovat jen ten, kdo neviděl jeho nasazení ve Svítkově.

Navzdory třetímu místu v Pardubicích zůstal Slaný leaderem soutěže, alespoň odhlédneme-li od vyššího skóre, které při rovnosti bodů z jízd zvýhodňuje Pardubice. Právě středočeský klub se však nejvíce cítí poškozen přesunem termínu. Vedle svých polských es zaneprázdněných hlavně švédskými play off, totiž přišel i o Jiřího Štancla.

Velikánskou chybou by však bylo sestavu Milana Macha podcenit. A to tím spíše, bude-li se opírat o osvědčeného Slawomira Drabika. Druhým Polákem bude mladý junior Karel Zabik, který si projde svou premiérou v českých ligách. Zbývající slánské vesty si rozeberou Patrik Linhart, Miroslav Fencl a Jan Hlačina.

Klubové ambice očima manažerů

Milan Špinka, Praha
„To je pořád stejný. Co po mně chceš zase slyšet? Rádi bychom byli celkově druzí. Pardubice a Slaný mají o dva body víc. To je ta naše nešastná Plzeň. Ještě bych chtěl komentovat přeložení závodu. To jsme udělali už na jaře, ale ta teorie se slánskými hosty je nesmysl.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Naše ambice se odvíjejí od účasti nebo neúčasti Stanislawa Burzy. Když nebude, naše šance se snižují o čtvrtinu. Ale budou to hezký závody.“

Leopold Klíma, Plzeň
„Těšil jsem se na Wardzalu, ale zítra odjíždí do Togliatti a vrátí se zase až ve středu. Takže bez něj pojedeme i doma. Chtěli bychom trošku úspěch, posledně jsme v Praze nejeli špatně, ale měli jsme smůlu. Uvidíme, jak se nám bude dařit teď. Jsem na to zvědav.“

Milan Mach, Slaný
„Nejedeme v ideálním složení, jak jsem si představoval. Ulamek, Jagus, Chrzanowski a Rickardsson jsou ve Švédsku, Puszakowski v Anglii. Nemůže ani Jirka Štancl. Nazval bych to v uvozovkách dobře přeložený závod. Praha si to přehodila sama a tak nevím, jestli v tom byl úmysl nebo ne. Budeme však závodit. Vedle Drabika mi zbývali už jen Staszek a Zabik. Zabik jel teď pěkně, takže jsem se rozhodl zkusit jeho.“

Foto: Pavel Fišer

Sestavy nahlášené včera k 18:00

PSK Olymp Praha 1 Antonín Šváb
  2 Luboš Tomíček
  3 Richard Wolff
  4 Josef Franc
  17 Adrian Rymel
 
ZP Pardubice 5 Stanislaw Burza, PL?
  6 Marián Jirout
  7 Lukáš Dryml
  8 Tomáš Suchánek
  18 (nebo 5) Hynek Štichauer
 
PK Plzeň 9 Filip Šitera
  10 Andrzej Huszcza, PL
  11 Robert Mikolajczak, PL
  12 Zdeněk Simota
  19 Vladimír Višváder
 
AK Slaný 13 Karel Zabik, PL
  14 Miroslav Fencl
  15 Patrik Linhart
  16 Slawomir Drabik, PL
  20 Jan Hlačina

Aktuální extraligová tabulka:

  malé body velké body
1. Pardubice 202 18
2. Slaný 196 18
3. Praha 185 16
4. Plzeň 137 8