Sluneční paprsky vyprovázely zlatou trofej na cestu za jejím majitelem

Pardubice – 14. října
Hlavní trofej nejstaršího plochodrážního závodu světa se každoročně dává na odiv kolemjdoucím po pardubické Třídě Míru. Třpytivý skvost opouští své místo za výlohou Lejhancova klenotnictví pouze na noc a při speciálních příležitostech jako jsou tiskové konference v Pardubicích a v Praze. Letos se ukázal divákům i během extraligového finále, aby se však pokaždé opět vrátil k Zelené bráně. Na cestu ke svému majiteli se jako každoročně vydal hodinu před slavnostním nástupem a letos byl u jeho odjezdu také magazín speedwayA-Z.

Kordón veteránů s nepřehlédnutelnou červenou bugatkou zastavil před Lejhancovým klenotnictvím už před desátou. Zlatá přilba stále ještě spočívala ve výkladní skříni. Z ní ji hostesky vyňaly čtvrt hodiny před odjezdem.

Zlatý klenot spočinul na speciální podložce na sklopeném předním skle sportovního vozu. Kolemjdoucí stejně jako motorkáři, kteří neskrývali svou hrdost, že jsou součástí slavnostní chvíle, měli možnost se dosyta vynadívat na trofej, na kterou si už ve svítkovských boxech brousilo zuby šestatřicet závodníků.

Přesně o půl jedenácté přišel pokyn k odjezdu. Kolona motocyklistů a úžasných veteránů doprovázená policejními motocykly vyrazila směrem k Zelené bráně. U ní se otočila o sto osmdesát stupňů a zamířila směr plochodrážní stadión.

Do Svítkova dorazila právě včas na slavnostní nástup. K němu se samozřejmě chystal i Grzegorz Walasek. Sportovní osud právě jemu předurčil, aby si odvezl zlatou přilbu, která si prozatím hověla na klíně dívky na místě spolujezdce červené Bugatti.

Foto: Eva Palánová