Češi v akci 33

Zatímco trio Tomáš Suchánek – Václav Milík a Josef Franc neproměnilo v evropském šampionátu dvojic český medailový sen v realitu, Aleš Dryml a Richard Wolff v sobotu v Mariánských Lázních slavili postup do finálové série světového šampionátu na dlouhé dráze 2013. Domácí ovály zažily neskutečný maratón sedmi závodů stopětadvacítkami počínaje přes první ligu a veterány a světovým šampionátem na dlouhé dráze konče. Na zahraničních oválech se ovšem čeští závodníci neobjevovali příliš často, prakticky jen ve Velké Británii a na Slovensku, ale dnešní díl tradičního pondělního souhrnu magazínu speedwayA-Z se musí z důvodu kompletnosti vrátit ještě do předminulého týdne.
Výsledky z Teeside Silver Helmet, která se v Redcaru jela ve středu 13. září, totiž dorazily až po vydání Čechů v akci 32. Nás zajímal především Matěj Kůs, který figuroval ve startovní listině, avšak mezi nejlepšími čtyřmi, což byla tehdy jediná dostupná informace, nikoliv.

Pražan sice začal nulou, ale bez větších problémů se kvalifikoval do semifinále. Tam se jeho cesta závodem ovšem uzavřela. „Nemoh‘ jsem předjet toho, co potom vyhrál,“ vysvětloval Matěj Kůs a měl na mysli Carla Wilkinsona. Sám musel po třetím místě ve zmiňovaném semifinále zaknihovat celkové šesté místo.

Zdeněk Simota absolvoval minulou neděli test match ve svém někdejším působišti Lodži. Stal se součástí výběru šéfky klubu Agnieszky Szafran, který porazil družstvo trenéra Janusze Slaczky 46:44. Plzeňský závodník získal pět bodů.

„Bylo by pěkný se vrátit do Lodže,“ komentoval Zdeněk Simota možnost získání angažmá na rok 2013. „Řekli, že se ozvou, uvidíme. V Anglii mi slíbil kontrakt Birmingham, ale zůstal mi average z dob, když jsem byl v Anglii naposledy, takže byl problém letos něco podepsat.“

A nyní již k uplynulému týdnu. V britské Elite League v pondělí Belle Vue porazilo Peterborough 57:31, přičemž Aleš Dryml inkasoval šest bodů s jedním bonusem. Ve stejný den King’s Lynn zaznamenal remízu s hostujícím Coventry, jemuž Josef Franc dodal bod s jedním bonusem.

V úterý hostilo Coventry Peterborough, který porazilo 52:40. Josef Franc hned v rozjížďce s číslem dvě spolu s Michalem Szczepaniakem slavil triumf 5:1 nad Jasonem Bunyanem a Thomasem H. Jonassonem. Do konce utkání stačil nasbírat pět bodů. Kvůli reprezentačním povinnostem při evropském šampionátu dvojic ho v nedělním šampionátu nejlepších jednotlivců Premier League musel nahradit klubový kolega Richard Hall, avšak závod byl kvůli nepřízni počasí odvolán.

V Premier League uplynulého týdne se tak z českých borců objevil jen Matěj Kůs ve čtvrtek. Vybojoval jedenáct bodů s jedním bonusem a jeho Redcar doma porazil Leicester 59:35.

Včera se v Žarnovici konal mezinárodní slovenský šampionát. V jeho základní části exceloval Martin Gavenda, jehož porazil pouze Mariusz Puszakowski v rozjížďce s číslem devatenáct. Se čtrnácti body se stal vítězem Memoriálu Ladislava Eliáše a postoupil rovnou do finále bez nutnosti absolvovat semifinále. V rozhodující jízdě o titul byl první Renat Gafurov před Martinem Gavendou, Adamem Skornickim, zatímco Matěj Kůs odstavil svůj motocykl předčasně. Martin Málek, poslední z českých závodníků, byl vyřazen v semifinále, Slováci Ján Halabrín a Ján Mesiarik skončili na patnáctém, resp. šestnáctém místě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)