Zlatá přilba není samozřejmostí

Pardubice – 4. září
V pardubickém hotelu Labe se konala v pondělí tisková konference Zlaté Přilby, v jejímž čele se představil Evžen Erban a Petr Moravec. Byla pozvánkou na MS juniorských družstev, Zlatou Stuhu a samozřejmě na nejprestižnější volný závod o 57. Zlatou přilbu. Dověděli jsme se spoustu informací, bohužel i pár nepotěšujících, co se týče budoucnosti Zlaté přilby.

V sobotu 1. října se brány svítkovského stadionu otevřou v osm hodin ráno, aby přivítaly fanoušky z celého světa na mistrovství světa juniorských družstev. Tento závod bude slavit premiéru, je to úplně nová zkušenost pro celou plochou dráhu a ta se uskuteční poprvé právě na našem stadionu v Pardubicích.

Možná se ptáte proč. FIM totiž nemá kromě MS a ME jednotlivců, co juniorům nabídnout. Proto vznikl tento podnik, avšak podmínkou pro Pardubice bylo, že se musí zhostit i pořádání čtvrtfinále na MS. Stěží si dokážeme představit finanční zátěž, kterou nejen tyto podniky přinášejí. Když potom na takové čtvrtfinále přijde 280 platících diváků, je to hodně smutné.

Bojovat o titul mistra světa přijedou týmy Švédska, Polska, Dánska a České republiky. Švédové přijedou v čele s Antoniem Lindbäckem, Sebastianem Aldenem, Fredrikem Lindgrenem, Jonasem Davidssonem a Ericem Anderssonem.
Dánsko bude reprezentovat Kenneth Bjerre, Patrick Hougaard, Henrik Möller, Morten Risager a Nikolaj Klindt. Z Polska přijedou Krysztof Kasprzak, Karol Zabik, Pawel Hlib, Krystian Klecha, Janusz Kolodzej, Marcin Rempala a Adrian Miedzinski. Česká republika má prozatím jen širší kádr ve složení Tomáš Suchánek, Zdeněk Simota, Luboš Tomíček, Martin Málek, Hynek Štichauer, Patrik Linhart, Antonín Galliani a Filip Šitera.

Je to juniorský závod okořeněný jezdci z Grand Prix, je jasné, že to nikdo nebude vlažit a pojede se loket na loket. Jestli to tak bude i ve skutečnosti nám možná napoví první jízda, která se uskuteční ve 14:00. Zajímavostí je vyhlašování a korunování čerstvých mistrů světa, které se uskuteční úplně poprvé na pardubickém zámku. Rovněž skvělá podívaná, pro všechny přítomné jistě zpestření.

Po tomto závodu se odstartuje Zlatá stuha juniorů, opět se možná ptáte proč není Stuha v pátek, ale podle slov Evžena Erbana by se třídenní závody ekonomicky zvládnout už vůbec nedaly. „Víme, že speedway je závislá na financích a divácích, ale jestli to půjde tímto tempem dál, budeme se muset se Zlatou přilbou rozloučit už za pár let,“ zaskočil mě Evžen Erban. Vzápětí dodal, že by nejen Pardubáci, ale všichni fanoušci potřebovali alespoň jeden ročník vynechat, aby si uvědomili, že každoroční pořádání Zlaté přilby není samozřejmostí.

V neděli 2. října bude stadion otevřen pro veřejnost v deset hodin a je na co se těšit! Když se podíváme do startovní listiny, tak třeba Sam Ermolenko, který se minulý rok loučil tady u nás s aktivní kariérou, je tu znovu. Tentokrát prý definitivně naposledy, aby potrápil soupeře a především potěšil diváky. Svou přítomností nás poctí i Nicki Pedersen z Dánska, který si určitě nebude chtít useknout ostudu. Němec Martin Smolinski kvůli ZP zrušil své účinkování ve finále mistrovství Německa. Nebudou chybět ani nestárnoucí Alessandro Milanese a Sandor Tihanyi.

Bohužel nepřijede dvojnásobný vítěz Australan Ryan Sullivan. Jeho zdravotní potíže mu zkomplikovaly nejen start v závodě, ale i celý zbytek sezóny. Bylo mu doporučeno celkové vyšetření u lékaře, takže budeme držet palce a doufat, že se s tím Ryan popere.

Asi největší radost jsem měl, když padlo jméno Tony Rickardsson. Přijede nebo nepřijede? Jak to vlastně letos bude? Vše je zatím ve hvězdách, po získání šestého titulu mistra světa prý měl Tony chu úplně zbytek sezony vynechat.

„Je to o penězích,“ řekl Evžen Erban. „Za celých dvanáct let, co funguju v ploché dráze jako boss, jsem o větší částce s jezdcem nejednal. Necháme se tedy překvapit a třeba Tonyho skutečně uvidíme v první říjnovou neděli na startu.

O místa nejvyšší se poperou čeští jezdci ve složení Lukáš Dryml, Aleš Dryml, Marián Jirout, Tomáš Suchánek, Antonín Šváb a vítěz Zlaté přilby z roku 1996 Tomáš Topinka, kdo z nich si povede nejlépe, se dozvíme okolo sedmnácté hodiny.

Magazín speedwayA-Z se zeptal tiskového mluvčího Zlaté přilby Petra Moravce, jak chce Zlatou přilbu mediálně prezentovat především tady u nás, aby přišlo co nejvíce Pardubáků? Odpověď byla zcela jasná: „Jsme v kontaktu s deníky, Pardubické noviny mají opravdu veliký zájem o náš závod, spolupracujeme s rádiem Life, které nám rovněž pomáhá. V neděli bude na ČT2 přímý přenos závodu. Dále ve výstavišti Ideon proběhnou soutěže o ceny.“ A přání Petra Moravce? „Aby lidi, kteří přijdou v pondělí do práce a zeptali se: byl jsi na Zlaté přilbě? Ne! Tak nejsi in jako já. Přeji si, aby po víkendu bylo co nejvíce lidí in.“ A i já doufám, že se přání Petra Moravce vyplní a tribuny budou celé dva dny narvané k prasknutí.

Foto: Pavel Fišer