V Mariánských Lázních se pojede na ostří nože

Mariánské Lázně – 20. září
O tom, že kvalifikační závod může být mnohdy divácky atraktivnější než podnik Grand Prix, jsme se v minulosti již mnohokrát přesvědčili. Napínavou podívanou slibuje i sobotní závod Long Track Challenge v Mariánských Lázních. V posledním závodě kvalifikačního síta Mistrovství světa si to osmnáctka jezdců rozdá o sedm míst zajišujících postup do Grand Prix na rok 2013. Z nich víc než polovina již ochutnala atmosféru světového finále.

Vyrovnané startovní pole zdobí hned několik zvučných jmen. Bezesporu jednou z největších hvězd sobotního závodu bude úřadující Mistr Evropy na travnaté dráze a vítěz Grand Prix České republiky v Mariánských Lázních z roku 2010 Němec Stephan Katt. Jedna z největších postav současné světové dlouhodrážní scény nedokázala využít výhody domácího prostředí v posledním závodě Grand Prix ve Vechtě a místo obhajoby loňského vítězství se teď musí ještě pořádně poprat o svou příslušnost v elitní společnosti pro příští rok.

Nás může těšit, že jeho největším soupeřem a vyrovnaným kandidátem na vítězství v Challenge bude domácí reprezentant Aleš Dryml mladší. Úřadující mistr České republiky na dlouhé dráze je sice v této disciplíně stále nováčkem, v průběhu sezóny však nejednou prokázal své vysoké kvality a vstupenka do Grand Prix by ho při troše štěstí neměla minout. Svůj hladký prostup kvalifikačními závody mistrovství světa i Evropy doplnil cenným vítězstvím ve volném závodě v Altripu, aby pak doslova odboural silnou konkurenci v evropském finále na trávě v Holandsku. Jen nehorázná smůla ve finálové jízdě jej připravila o premiérovou medaili.

Dalším z aspirantů na stupně vítězů je druhý německý reprezentant Herbert Rudolph. Specialista na dlouhé pískové dráhy bojoval v Mariánských Lázních o světové body už před šestnácti lety a i jeho jméno se za roky strávené v elitní společnosti stalo pojmem. Vloni skončil v závodě Grand Prix na zdejší dráze těsně pod stupni vítězů, a by již druhou sezónu vyhrožuje svým odchodem do závodnického důchodu, jeho výkony jej stále opravňují pomýšlet na přední příčky.

Nejvyšší ambice v sobotním závodě by si právem mohla činit i britská dlouhodrážní jednička a exmistr Evropy Andrew Appleton, jeho situaci však výrazně komplikuje nedoléčené zranění nohy. Vysoký sympatický Angličan dobře ví, co je v sázce, nebo účast v příštím ročníku Grand Prix je pro specialistu v této disciplíně životně důležitá. V případě jeho odstoupení se otevře cesta do startovní listiny našemu Richardu Wolffovi. Ten je v současné době na postu prvního náhradníka a rád by si zopakoval svou účast ve světové finálové sérii z let 2008 a 2010. Jeho záskok v posledním závodě Grand Prix v německé Vechtě mu vynesl velmi solidních deset bodů a dvanácté místo.

O postup se budou pořádně prát i dva další Angličané ve startovní listině světový finalista Richard Hall a bývalý vicemistr světa Andrew Phillips.

Stupně vítězů v letošním ročníku Grand Prix okusil i finský dravec s chlapeckým obličejem Aki Pekka Mustonen. V sezóně se občas trápil, ale kilometrové dráhy jsou jeho oblíbené a dokáže na nich být pekelně rychlý.

Ty perfektně zvládá i nizozemská hvězda Jannick de Jong, pravidelný účastník Grand Prix a držitel bronzové medaile z letošního finále ME na trávě. Ani jeho útok na stupně vítězů by nebyl velkým překvapením. V evropském finále po jeho boku, respektive o stupeň výše, stanul jeho krajan Dirk Fabriek. Ten se může pochlubit i dvěma medailemi ze světového šampionátu na dlouhé dráze, a by před časem ohlásil konec závodní kariéry, jeho výkony jdou letos spíše nahoru. Obrovskou bojovností na dlouhé i travnaté dráze vyniká třetí z nizozemské čtveřice Jeffrey Wortmann, již neodmyslitelná opora reprezentačního družstva. I on se o nabízená postupová místa pořádně popere. Čtvrtý Holanďan Nick Lourens je především specialistou na travnaté dráhy, ale občas dokáže překvapit.

Podobně jsou na tom i mladí Francouzi Gabriel Dubernard, Theo di Palma a Richard de Biasi. Více šancí má však jejich kolega a v současnosti nejzkušenější a nejlepší francouzský jezdec Stephane Tressarieu. Exmistr Evropy a bývalý vicemistr světa by sice uvítal kratší dráhu, ale poprat se dokáže i s kilometrem.

V kvalifikačních závodech překvapili svými výkony nováček Australan Cory Gathercole a Švéd Joel Nyström. Zejména druhý jmenovaný dráhu velmi dobře zná z předchozích startů a zopakuje-li svůj nečekaný výkon z Mühldorfu, může i on proklouznout mezi světovou špičku.

S podporou domácího publika bude bojovat odchovanec plzeňské ploché dráhy Michael Hádek, který kráčí ve šlépějích svého otce – světového finalisty a dvojnásobného mistra republiky na dlouhé dráze. Začátkem roku Michael na mariánskolázeňské dráze zazářil ziskem bronzové medaile z domácího šampionátu, pokud bude mít k dispozici podobně rychlý motor, určitě nedá soupeřům ani metr zadarmo a možná by se mohlo zrodit i malé překvapení.

Druhým náhradníkem ve startovní listině bude nezničitelný Karel Kadlec.

Sobotní závod Challenge doplní vložené jízdy dobře známých veteránských jezdců. Slavnostní nástup je plánován na 14 hodin, start první jízdy pak na 14:30.

Foto: Jiří Bayer