Černé pásky nebyly vůbec na znamení smutku

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 19. září
Když slánský Petr Křikava rozdával lidem oprávněným vstupovat do boxů černé pásky na ruku, vysloužil si poznámky, zda tak činí na znamení smutku. Nakonec však nemohl být smutný vůbec nikdo, protože hlavním cílem obou soupeřů bylo předvést dramatický závod. A to se jim podařilo splnit beze zbytku. Domácí se dostali do čela v v rozjížďce s číslem jedna, avšak už o dvě rozjížďky později udávala tempo trojkoalice. Slaný držel krok a po šesté jízdě se do čela vrátil. Závěr základní části ale patřil DaK Moto Plzeň-Divišov. Milan Mach v nominačních jízdách vsadil na své zahraniční posily. Adrian Miedzinski s Piotrem Swiderskim vskutku opanovali rozjížďku s číslem čtrnáct. Vzápětí nedojel Matej Žagar kvůli poruše zapalování ani do první zatáčky. Jenže Piotru Swiderskemu ve druhém okruhu prasknul sekundární řetěz a Adrian Miedzinski, který málem nestihl dvouminutový limit a později najel do pásky, neměl z trestné čáry dostihnout vedoucího Kjastase Puodžukse. Poslední vítězství v základní části si tak odvezla trojkoalice, která zároveň potvrdila celkový bronz.

Slaný nahoru, dolů a zase zpátky do čela
Záměr obou klubů rozloučit se s diváky skvělým závodem se začal uskutečňovat prakticky již s rozjížďkou s číslem jedna. Nejlépe sice odstartoval Michael Hádek, avšak vnějškem první zatáčky ho objel Roman Čejka. Martin Málek byl svému klubovému kolegovi v patách a také on ve výjezdu na protilehlou rovinku podjel Michaela Hádka. Ten nakonec ani neprojel cílem, přičemž rozlomit slánskou závoru se v závěru nepodařilo ani Janu Holubovi, který ho vystřídal v úloze útočníka.

Maximální prohra rozhodně nesebrala trojkoaličním závodníkům chu. A již od druhé jízdy začali pracovat na otočení skóre. Matej Žagar splnil své poslání beze zbytku. Triumfoval stylem start – cíl. Adrian Miedzinski s Eduardem Krčmářem však uhlídali Michaelu Krupičkovou, která se prve z tréninku vrátila pěšky s přetrženým sekundárním řetězem v rukou.

Nápor hostů se ovšem nezastavil u jediné remízy. Kjastas Puodžuks s Michaelem Hádkem dovezlo ze třetí jízdy pět bodů. Martin Málek na ně útočil spodem, Michal Dudek, jehož trápily příznaky chřipky, vnějškem. Avšak dopředu se nedostal ani jeden z domácích střelců.

Podobný průběh měla i rozjížďka s číslem čtyři. Matej Žagar a Zdeněk Simota vystřelili dopředu, zatímco Piotr Swiderski a Roman Čejka jim dýchali na záda. Slánský Polák ve druhé zatáčce spodem pronikl na druhou příčku, jenže Zdeněk Simota se na ni dokázal vrátit ještě v průběhu druhého okruhu.

Skóre 10:14 nabádalo domácí, aby také oni začali záhy tahat pilku. A vskutku, Adrian Miedzinski a Eduard Krčmář šli po startu dopředu ve své touze stát se panovníky rozjížďky s číslem pět. Zatímco Jan Holub zůstával vzadu, Kjastas Puodžuks hořel touhou znepříjemnit oběma Slaňákům život.

Ve třetím okruhu se lotyšský závodník dostal vnějškem druhé zatáčky na druhé místo. Eduard Krčmář se však okamžitě vrátil zpátky. Jenže závěrečné kolo definitivně vyznělo ve prospěch Kjastase Puodžukse, který dvěma body pokazil slánské maximum.

Toho se však domácí dočkali hned v rozjížďce s číslem šest. Také při své třetí a poslední účasti byla rychlost startu to poslední, co by František Liebezeit mohl Michaelu Hádkovi vytknout. „Start jsem měl dobrej‘, ale potom se mnou zase vychcali,“ komentoval plzeňský závodník svým prozaickým způsobem.

Ve druhé zatáčce ho podjel Martin Málek, zatímco Roman Čejka našel cestičku pod Michaelem Hádkem v úvodní zatáčce druhého kola. Sotva oba proburáceli pod šachovnicovou vlajkou v rukou Františka Moulise, byl Slaný zpátky na čele utkání.

Sérii remíz ukončili domácí
Dva body převahy, které Slaný vyjel díky triumfům v rozjížďkách s čísly pět a šest, zůstaly posléze na delší čas zakonzervovány. Jakoby Štěstěna sérii remíz přemýšlela, koho má obdařit zářivějším úsměvem. Pokud se ovšem pověstné kliky týká, před sedmou jízdou si na její nedostatek rozhodně nemohli stěžovat Kjastas Puodžuks se Zdeňkem Simotou.

Oba trojkoaliční závodníci totiž projeli vraty depa na dráhu s přehozenými povlaky. František Liebezeit byl však ve střehu a kontingent mechaniků promptně sjednal nápravu. Po vylétnutí pásky se dopředu dostal Piotr Swiderski.

Michal Dudek se v první zatáčce dostal velkým obloukem ze čtvrté pozice za jeho záda. Hostující tandem však hořel touhou jeho odvážný kousek ztrestat. Kjastas Puodžuks se ocitnul zpátky na druhé příčce hned ve výjezdu, zatímco Zdeněk Simota odstavil Michala Dudka, když protáhl nájezd do druhé zatáčky.

Do osmé jízdy si Milan Mach načasoval jeden z útoků, jimž přikládal nesmírnou důležitost. Místo Romana Čejky a Michala Dudka poslal do akce náhradníky Adriana Miedzinskeho a Eduarda Krčmáře. František Liebezeit nechal sedět Michaelu Krupičkovou, kterou po boku Daniela Hádka zastoupil Jan Holub.

Oprávněné ambice slánského týmu explodovaly jako sud střelného prachu záhy po vylétnutí pásky. Eduard Krčmář totiž zůstal stát hned po pár metrech. Nálada v jeho boxu poklesla kamsi na úroveň průměrné teploty okolo severního pólu. Příčinou odstoupení slánského juniora se totiž stal zavřený přívod paliva.

Mezitím na čele úřadoval Adrian Miedzinski, avšak po vítězství prahnul i Jan Holub. Ve druhém kole se přihnal spodní stranou oblouku u depa, aby do třetího okruhu najížděl jako leader. Jenže Adrian Miedzinski se stal pánem situace hned v následující zatáčce, v níž trojkoaličního juniora objel zvenčí.

Devátá jízda začala bezchybným startem Mateje Žagara. Zdeněk Simota v první zatáčce podjel naráz Piotra Swiderskeho i Martina Málka, avšak ve výjezdu vrazil do bariéry. A měl plné ruce práce, aby jeho extempore neskončilo pádem.

„Zvedlo se to,“ popisoval krizové okamžiky Zdeněk Simota. „Jak pršelo, byla dráha hutnější a po lajně se udělaly koleje. Tahle byla rychlá, ale podržela moc.“ Plzeňan přesto mobilizoval své síly k útoku. Ve třetím kole si to ve výjezdu z první zatáčky namířil pod Martina Málka, jehož ve druhé zatáčce vytlačil ven.

V posledním okruhu se však Martin Málek na svou třetí příčku vrátil. Po třech remízách udeřili domácí v rozjížďce s číslem deset. Adrian Miedzinski na místě Michala Dudka triumfoval stylem start – cíl před Kjastasem Puodžuksem. Roman Čejka však inkasoval jeden bod na úkor Daniela Hádka. Jeho zásluhou navýšil Slaný své vedení na 32:28. Jenže trojkoalice ještě ani zdaleka neřekla své poslední slovo.

Pramálo tradiční závěr
Matej Žagar a Zdeněk Simota udeřili hned po startu rozjížďky s číslem jedenáct, zatímco Piotr Swiderski s Eduardem Krčmářem zaostali vzadu. Polský závodník se však snažil o průnik před Zdeňka Simotu. Poprvé byl blízko předjetí už z prvního výjezdu, podruhé ve třetím kole. V jeho druhé zatáčce si to namířil pod plzeňského borce a tlačil ho ven až do nájezdu do posledního okruhu.

Zdeněk Simota nápor Piotra Swiderskeho ustál a utkání bylo rázem vyrovnané 33:33. Hned ve dvanácté jízdě stál Kjastas Puodžuks opět na startovním roštu. O něco více než minutu později slavil další triumf stylem start – cíl. Piotr Swiderski sice uhlídal druhé místo, avšak Eduard Krčmář klesl v první zatáčce na poslední místo za Kjastase Puodžukse.

Třetí vítězství hostů v řadě přišlo v rozjížďce s číslem třináct. A to přitom Adrian Miedzinski perfektně odstartoval a v prvním výjezdu vytlačil Zdeňka Simotu. Jenže už na konci prvního okruhu jel Zdeněk Simota na čele a na sklonku toho druhého měl za zády Jana Holuba. „Natáhly mě díry, dnes s nimi měl problém každý,“ vysvětloval Martin Málek svůj propad na poslední místo.

Šest bodů ztráty inspirovalo Milana Macha k vabankové strategii postavené na obou jeho Polácích v závěrečné dvojici nominačních rozjížděk, zatímco František Liebezeit musel při nominaci respektovat bodový status quo svých svěřenců.

Čtrnáctá jízda duel ještě víc zašmodrchala. Adrian Miedzinski a Piotr Swiderski hravě zametli se Zdeňkem Simotou a Janem Holubem. Skóre 41:43 slibovalo, že se v závěrečné jízdě může stát cokoliv. Nicméně závěr by předčil i očekávání fanouška obdařeného vizionářskou představivostí Julese Verna.

Adrian Miedzinski se objevil u pásky, když už na digitální časomíře chvilku svítily jen čtyři kulaté nuly. Jeho přestupek kupodivu nikdo neřešil, ani dokonce Lenka Felixová na věži. Ostatně slánský Polák se záhy potrestal sám, když najel do pásky a musel dozadu na trestnou čáru.

Pomyslná bronzová medaile houpala na prsou Františka Liebezeita, jemuž dnes stačil pouhý bonusový bod, který už měl dávno v kapse. Přesto ho strategická hra o vítězství pohltila stejně šachové velmistry bojující o titul nad černobílými políčky. „Jéžíš, on jde z červený,“ uniklo mu z úst, sotva se závodníci přestavěli u pásky a Kjastas Puodžuks stanul u vnitřního okraje.

Dopředu vystřelil Adrian Miedzinski sledovaný tandemem hostí. Matej Žagar však vinou poruchy zapalování dojel jen do první zatáčky. V té chvíli vypadal závod na nerozhodný výsledek, avšak Kjastas Puodžuks se záhy ujal vedení. Trojkoalice měla vítězství v kapse, navíc se její postavení ještě vylepšilo na začátku druhého kola. V jeho prvním oblouku zůstal stát Piotr Swiderski . sekundární řetěz, bezmocně visící dolů, dával jasně najevo proč.

Jako by nebylo těsné prohry málo, měl incident ještě dohru ve slánských boxech. Piotr Swiderski měl totiž na poslední jízdu kolo od Michala Dudka kvůli méně poškozené hraně. Nyní ho obvinil, že za jeho defektem stály nekvalitní dráty v jeho výpletu. „Prej‘ ruply dráty, dostaly se mezi rozetu a řetěz a shodily ho,“ říkal Michal Dudek. „To si ale dělá prdel, spíš mu řetěz spadnul a teď to svádí na mě.“

Hlasy z depa
„Vyhráli jsme, takže dobrý, akorát v tý jedný jízdě se to zvedlo,“ líčil Zdeněk Simota. „Bylo to hutnější, jak pršelo a po lajně se udělaly koleje. Byla to rychlá kolej, ale podržela moc. Vyhráli jsme a jsme třetí celkově. Škoda, že jsme nejeli finále.“

„Starty dobrý, ale pak mě vždycky předjížděli,“ říkal Michael Hádek. „Co ti mám říct, budu stručnej‘ jako vždycky.“

„Dneska to byla asi nejlepší extraliga, co jsem letos zajel,“ svěřoval se Martin Málek. „A to, co se týče bodů, co jsem si vyjel, i chuti. Bylo to nahoru a dolů, jednou první, jednou poslední. Akorát jsem pokazil poslední jízdu. Natáhly mě dvě díry, ale s nimi tam měl problémy každý. Byly to dobré závody, škoda, že jsme prohráli. Uvidíme příští rok.“

„První jízda dobrá,“ vyprávěl Roman Čejka. „Porazil jsem ty, co jsem měl. Předjížděl jsem, to je bomba, to se moc nestává. Motor jede suprově, už to drží čtvrtej‘ závod. Jsem s tím spokojenej‘ a je to bomba. Doufám, že to takhle bude pokračovat dál, co se týče techniky i výsledků.“

„Swiderski měl moje kolo a prej‘ mu dráty shodily řetěz,“ divil se Michal Dudek. „Prej ruply dráty, dostaly se mezi rozetu a řetěz a shodily ho. Spíš mu ale spadnul řetěz a teď to svádí na mě. Jsem marod, leze na mě chřipka. Bolelo mě v krku, nechtělo se mi ani do práce. Trošku se do zlepšilo, ale padalo mi to z rukou, a nešlo to.“

1. DaK Moto Plzeň-Divišov     46
Michael Hádek R 2 1 – –   3(1)
Kjastas Puodžuks, LAT 3 2 2 2 1 3 13
Daniel Hádek – – – 1 0   1(1)
Zdeněk Simota 2 1 0 2 2 1 8(4)
Michaela Krupičková 0 – – – –   0
Matej Žagar, SLO 3 3 3 3 3 E 15
Jan Holub 1 0 R 2 3 0 6
 
2. AK JAZ servis Slaný     43
Martin Málek 2 0 3 1 1 7(2)
Michal Dudek 1 – 0 – –   1
Roman Čejka 3 0 2 – 1 6(1)
Piotr Swiderski, PL 1 3 2 1 2 2 E 11(1)
Michal Průcha – – – – –   DNR
Adrian Miedzinski, PL 2 3 3 3 R 3 2 16
Eduard Krčmář 1 1 E 0 0   2(1)

Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:

DaK Moto Plzeň-Diivošv vs.Slaný: 101:80 bonusový bod si připsal DaK Moto Plzeň-Divišov

Konečná extraligová tabulka:

  závody skóre body
1. Praha 8 391:342 16
2. Pardubice 8 381:350 15
3. Dak Plzeň Divišov 8 376:351 12
4. Slaný 8 348:386 6
5. Mšeno 8 334:401 1


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)