Češi v akci 32

Uplynulý víkend byl v podání české reprezentace úžasný. Aleš Dryml ve slovinském Kršku upevnil své vedení v evropském šampionátu jednotlivců a Josef Franc se z Vechty vrátil ověnčený bronzem z mistrovství světa na dlouhé dráze. V zahraničí se čeští závodníci objevovali v akci především za kanálem La Manche, by se bohužel změny týmu v Glasgow dotkly Filipa Šitery.
Zatímco se čeští fanoušci báječně bavili při Memoriálu Luboše Tomíčka, bratři Drymlovi závodili v Elite League. V Belle Vue se však odjely pouhé tři rozjížďky, po nichž byl stav 11:7 a Aleš Dryml měl na svém kontě dva body s jedním bonusem.

Peterborough doma vyhrál 54:38 nad Eastbourne, v jehož barvách byl nejlepší Lukáš Dryml. Pardubický závodník nasbíral čtrnáct bodů a to ho ještě o další příděl připravil pád v rozjížďce s číslem čtrnáct.

Lukáš Dryml byl eastbournskou jedničkou rovněž ve čtvrtek, nasbíral osm bodů a bonus na výjezdu do Birminghamu, které skončilo vítězstvím domácích 56:34. Ve středu se měl Josef Franc objevit v sestavě Coventry na výjezdu do King’s Lynn, avšak utkání bylo zrušeno kvůli dešti.

Premier League začala minulý týden nepříjemně pro Filipa Šiteru. V úterý klub oznámil, že se změny dotknou mšenského závodníka, který musí skotský tým opustit. „Po slibném začátku přišel propad formy,“ uvádí se v klubovém komuniké. „Po oboustranné dohodě jsme se s Filipem dohodli, že jeho cestovní náklady jsou pro obě strany příliš velké, aby naše spolupráce pokračovala i nadále. Přejeme Filipovi mnoho štěstí.“

Ve čtvrtek figuroval Matěj Kůs ve startovní listině Teesside Silver Helmet v Redcaru, avšak výsledky doposud nedorazily. Každopádně ze zdrojů BSPA vyplývá, že se pražský závodník mezi čtveřicí finalistů neobjevil.

Matěj Kůs však exceloval ve čtvrtek ve Scunthorpe, který jeho Redcar předčil 55:38. Pražský závodník vybojoval sedmnáct bodů, vyhrál jízdu s dvojnásobným počtem bodů a zajel letošní rekord dráhy.

Slovák Martin Vaculík se v úterý objevil prvním semifinálovém duelu švédských Kumly a Vetlandy. Domácí vyhráli 50:40 a jeho pět bodů zahrnovalo i jedno vítězství, ale také dvě nuly. v dalším průběhu týdne ovšem musel být hospitalizován kvůli problémům s krevním tlakem. Včerejší semifinálová odveta polské extraligy, k ní jeho Tarnów dorazil do Toruně, se musela obejít bez jeho přímé účasti, protože měl status zastupovaného závodníka. Po zmatcích způsobených rozhodčím a původní kontumaci ve prospěch domácích se bude opakovat ve čtvrtek.

V sestavě prvoligového Gniezna však ani včera nechyběl Aleš Dryml. Důvodů k oslavám byla spousta. Pardubický kapitán svými sedmi body s jedním bonusem pomáhal klubu na jeho domácí dráze porazit Lublin 51:39. Tím si Gniezno pojistilo vítězství a postup do extraligy.

Foto: Wojta Zavřel