Josef Franc veze světový dlouhodrážní bronz

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Vechta – 15. září
Joonas Kyllmäkorpi vyhrál poslední finálový závod světového šampionátu na dlouhé dráze ve Vechtě a zpečetil tak svůj třetí titul v řadě. Za jeho zády protnul metu finálové jízdy Martin Smolinski, jenž v závěrečné klasifikaci skočil na druhou příčku. Josef Franc uhájil skvělý bronz, když ho o body připravily patálie s rychlostní skříní a nevýhodná startovní pozice ve finálové jízdě.

Program začínal pátečním tréninkem. „Byl úplně na draka,“ netají se Zdeněk Schneiderwind, který svého chráněnce doprovázel také tentokrát. „Dráha byla úplně jiná než dneska.“

Naštěstí se všechno obešlo bez problémů a Josef Franc rozehrál své účinkování v rozjížďce s číslem dvě nad Theem Pijperem, s nímž se v průběžné klasifikaci dělil o druhé místo. Navíc Martin Smolinski, prozatím stále čtvrtý, skončil v první jízdě až třetí.

Jenže v páté jízdě na pražského závodníka opět udeřila smůla. „Neskočila mu tam dvojka, ale neutrál,“ líčí Zdeněk Schneiderwind. By Josef Franc zaostal vzadu, dokázal protnout metu jako čtvrtý. Při dalším svém vystoupení zvítězil, avšak ve dvanácté jízdě podlehl Martinu Smolinskemu. Na něho ztratil další bod v semifinále. Zatímco Němec své semifinále vyhrál, on v tom druhém dojel druhý za Joonasem Kyllmäkorpim.

Ztráta z nešastné rozjížďky s číslem pět si vybrala další daň. „Vybíral si dráhu pro finále jako třetí,“ vypráví Zdeněk Schneiderwind. „Zbyla na něho dvojka, neodstartoval a skončil šestý.“ Na udržení Theo Pijpera to stačilo, jenže Martin Smolinski byl v cíli hned za Joonasem Kyllmäkorpim a v konečné klasifikace pražského závodníka o dva body překonal.

Bronz však zůstává skvělým úspěchem ve výkladní skříni české plochodrážní reprezentace. „Zaplapánbůh, že má medaili,“ oddechl si Zdeněk Schneiderwind. „Vybojoval si to a zaslouží si ji.“

1. Jonas Kyllmäkorpi, FIN 26
2. Martin Smolinski, D 26
3. Cameron Woodward, AUS 22
4. Theo Pijper, NL (FFM) 18
5. Mathias Kröger, D 19
6. Josef Franc, CZ 20
7. Jannick de Jong, NL 13
8. Jörg Tebbe, D 12
9. Stephane Tresarrieu, F 11
10. Glen Phillips, GB 11
11. Jeffrey Woortman, NL 10
12. Richard Wolff, CZ 10
13. Enrico Janoschka, D 7
14. Stephan Katt, D 7
15. Aki-Pekka Mustonen, FIN 6
16. Phillipe Ostyn, F 4
17. Theo di Palma, F 3
18. Gabriel Dubernard, F 0
res Marcel Dachs, D DNR
res Keijo Bünning, D DNR


Foto: Jiří Georgiev