Nejmenovaný řidič sledující letitý příklad skotského plochodrážníka neohrozil plzeňskou sezónu

Plzeň – 26. února
Když závodník skončí jízdu na ploché dráze nárazem do mantinelu, je to sice nepříjemné, bohužel nikoliv neobvyklé. Incident jednadvacetiletého Toma Davieho v šestasedmdesátém byl přece jen neobvyklý. Nejen, že narazil do ohrazení z vnější strany trati, ale navíc se tak stalo v závodě, v němž vůbec nestartoval. Nemožné, říkáte? Ale ano, i takovou příhodu plochodrážní dějiny pamatují. Navíc se v říjnu v Plzni mohlo stát něco podobného.

 

Skot Tom Davie se nedožil požehnaného věku | foto SpeedwayPlus

Tom Davie, rodák z Aberdeenu, závodil za dávno zaniklý britský klub Paisley. Byl nejen aktivním plochodrážníkem, ale rovněž nadšeným fanouškem. Nenechal si proto ujít mítink v Coatbridge, ačkoliv sám nefiguroval ve startovní listině. Když skončila poslední jízda, nasedl do svého automobilu.

Vzápětí mu selhaly brzdy. Nešťastný Skot se stačil jen leknout, když jeho vůz prorazil plot stadiónu přímo nad zatáčkou. Řítil se dolů a svou zběsilou pouť zakončil mohutnou ranou do mantinelu. Naštěstí v ten moment již byla většina diváků dávno pryč a celá příhoda se obešla bez zranění.

Zeď proražená do borského stadiónu v říjnu | foto PK Plzeň

V Plzni se automobil až k dráze nedostal. Kousek od stadiónu je kruhový objezd. Řidič ho nevybral a jeho vůz stačil jen rozbít betonovou ohradní zeď mezi billboardy a věží rozhodčího. Také v tomto případě celá nehoda skončila bez zranění. Dnes je všechno již opraveno, takže na konci dubna nestojí nic v cestě, aby česká juniorka zahájila sezónu na Borech.

Příběh Toma Davieho happy endem neskončil. Sezóna 1976 byla jeho druhá a zároveň poslední. O pět let později se zabil při havárii na cestovním motocyklu poblíž Mount Isa v Austrálii krátce před Vánoci.

Dnes již není po incidentu na Borském stadiónu ani stopy | foto PK Plzeň