Memoriál Jiřího Hurycha vstupuje do třetí desítky

Chabařovice – 14. června
Není u nás mnoho plochodrážních závodů, které se mohou pochlubit tak dlouhou historii konání vzpomínkových závodů. Jedním z nich je již dvě desítky let trvající Memoriál Jiřího Hurycha, který se jezdí každoročně v Chabařovicích. Historicky prvním vítězem se stal již v roce 1992 Antonín Šváb mladší, který, téměř na rok a den svým vítězstvím uctil památku vynikajícího, všestranně talentovaného juniorského jezdce a odchovance chabařovické ploché dráhy Jiřího Hurycha. Ten tragicky zahynul 16. června 1991 při závodech na travnaté ploché dráze francouzském Miramontu.

Tuto neděli v podvečer vystoupí na stupně chabařovického podia v pořadí již sedmnáctý vítěz dosavadní historie. V uplynulých ročnících se stal vůbec nejúspěšnějším plošinářem Filip Šitera, který vyhrál třikrát. Druhé místo patří v historických tabulkách pražskému Richardu Wolffovi. Výčet dosavadních vítězů pak čítá dalších třináct jmen. V roce 2004 se odjel Memoriál v rámci závodů ve Mšenu u Mělníka a vítězem se stal Pavol Pučko v kategorii 125ccm . V roce 2002 byl závod pro technické důvody bez náhrady zrušen. V posledních třech ročnících putovala trofej do dvakrát do Německa a loni poprvé zásluhou Krystiana Pieszczeka do Polska.

V letošním jednadvacátém ročníku Memoriálu Jiřího Hurycha přislíbili svoji účast převážně naši nejlepší juniorští jezdci Ondřej Veverka, Jan Holub, Ondřej Smetana, ale i takřka domácí Zdeněk Holub, který startuje v barvách Olympu Praha. Na startu by se měla objevit i zástupkyně něžného pohlaví, úspěšná Michaela Krupičková. Jediným, kdo může postoupit v historických tabulkách vítězů, je německý jezdec Ronny Weis, který již v roce 2009 hlavní trofej získal a je v Chabařovicích jako doma. Z našich se o prvenství jistě popere loni druhý Eduard Krčmář ze Slaného. V hledáčku pořadatelů jsou i další jezdci z Německa a Polska.

Chabařovičtí pořadatelé slibují v premiéře zajímavou podívanou a to v podobě vloženého závodu dvou sidecarů z Belgie a jedné dvojice z Holandska.

Předehrou 21. ročníku Memoriálu Jiřího Hurycha bude aktuálně druhý závod mistrovství republiky juniorů v kategorii 125ccm na krátké dráze v rámci šestidílného seriálu AČR. Prvenství z prvého závodu přijede obhajovat trojnásobný mistr v této kategorii Michal Škurla.

Po celý plochodrážní den je připraven doprovodný program v podobě vystoupení minimažoretek, ukázka jízd nejmladších adeptů plochodrážního a motokrosového sportu a dobré občerstvení.

více o osobnosti Jiřího Hurycha