Návrhy na extraligové změny nenašly potřebnou podporu

Pardubice – 13. června
Při dnešním extraligovém střetnutí Slaného s Pardubicemi se vrací funkce předseda jury, která se znovu zavádí na základě stanoviska některých klubů a komise rozhodčích. Návrhy Milana Macha a Petra Vandírka na další změny však nenašly potřebnou podporu.

Do českých soutěží byl předseda jury zaveden po vzoru šampionátů FIM zaveden v sezóně 1997. Rozhodčí se věnovali výkonu své funkce, ale na prahu internetové éry nebyli vždy v dokonalém obraze v otázce sportovního vývoje daného šampionátu. Když se extraliga vrátila k systému dvojutkání, byla z úsporných důvodů pravomoc předsedy jury delegována přímo na rozhodčího.

„O delegaci dvou osob požádaly kluby, aby na to v extralize nebyl rozhodčí sám,“ vysvětluje návrat ke starým pořádkům Petr Moravec, předseda VV SPD.

Ten v uplynulých dnech dostal na stůl rovněž návrhy Milana Macha a Petra Vandírka. O žádosti Milana Macha projednat nějakou obdobu rider replacement či obnovení hostování za prokazatelně zraněného závodníka, už magazín speedwayA-Z informoval.

Mšenský kouč zase rozporoval současnou praxi, kdy hostující tým hlásí sestavu na daný závod předem. Domácí tým ji zná předem, a tudíž může reagovat změnou strategie. Proto Petr Vandírek přišel s návrhem, aby se do čtyřiadvaceti hodin předem hlásila pouze jména, jimž by byla čísla přiřazena až na prvním zasedání jury.

Podněty obou manažerů ovšem nenašly potřebnou většinu, aby mohly být přeměněny v pravidla. Největší překážkou návrhu Petra Vandírka se stala především skutečnost, že by pořadatel nestihl vytisknout do programů jména.

Více zarážející je však odmítnutí hostování, jelikož do problémů s jezdeckým kádrem se může dostat prakticky kterýkoliv klub s výjimkou Prahy a Pardubic. Předloňské zkušenosti s hostováním Aleše Drymla místo zraněného Vladimíra Višvádera ve finálovém duelu Mšena a Prahy jsou zjevně dostatečně živé, jelikož extraligové kluby zamítly obdobný návrh již v zimě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)