Sankt Johann byl opravdu smolný

St. Johann im Pongau – 2. června
Seriál kvalifikačních závodů mistrovství světa jednotlivců začal první červnovou sobotu v rakouském St. Johann im Pongau. Na dráze, kde se jako na jedné z mála ve střední Evropě střídá klasická škvárová dráha s ledovými specialisty, usilovalo o postup do semifinále i české duo Martin Gavenda a Tomáš Suchánek.

Ze Skotska nic neletí
Závodu předcházel trénink, který ale stihl jen Suchánek, jenž figuroval v původní startovní listině. V té měla mít Česká republika jedno zastoupení. Po odřeknutí účasti ruského závodníka se nám však naskytlo další místo. Na ně se původně počítalo s Josefem Francem, ale ten závodil ještě v pátek večer v Edinburghu, odkud se přes veškeré pokusy nepodařilo zajistit letecké spojení do nedalekého Salzburgu, či Mnichova. Volba tak padla na Martina Gavendu, který se o své nominaci dozvěděl až ve čtvrtek večer a páteční trénink tak musel oželet. Handicap byl o to větší, že na dráze pod alpskými kopci dosud nikdy nestartoval. Tomáš Suchánek se tu svezl při posledním ročníku rakouské ligy před více než deseti léty

Konkurence se sešla na první kolo více než silná, k ozdobě startovní listiny patřili čerstvou účastí ve finále GP ozdobený Jonasson, světový šampion z dlouhé dráhy Kylmäkorpi, hvězdný Slovinec Žagar, Chorvat Jurica Pavlic, či Adrian Miedziñski, kterého zdobí světové tituly družstev vybojované s polskou ekipou. Naši v této společnosti nepatřili do okruhu favoritů, v případě Tomáše Suchánka ale nakonec nebyla postupová devítka vůbec nedosažitelnou metou.

První série přinesla oběma našim borcům po bodu. Od Tomáše Suchánka se určitě čekalo víc, ale všem vypálil rybník domácí junior Daniel Gappmaier, který se výtečném startu usadil na čele a bezchybnou jízdou nedal šanci ani Thomasi Jonassonovi, ani našemu reprezentantovi. Martina Gavendu pak donutil přivřít plynovou rukoje Polák Miedziñski, když skvěle odstartující Patrick Hougaard byl v tu chvíli už o kus vpředu.

Ve druhé sérii Martin Gavenda neodstartoval právě dle představ a elitní trio Madsen, Kylmäkorpi, Jonasson moc vyhlídek na bodový příděl nedovolovalo. Tomáš Suchánek jezdil po startu druhý, ale pak spadl z první pozice jeho klubový kamarád z Pardubic Ben Barker. „Nechápal jsem co tam Benji dělá, byl v pohodě vepředu a najednou zahučel pod manák“, vzpomínal po závodech v depu náš jezdec. Angličan sice bleskově vstal, zpod nafukovací bariéry vytáhl i svůj stroj, jenže nezafungoval tzv. „chcípák“, který motor vypne, takže k naší smůle musel sudí jízdu zastavit. V opakovačce nejlépe odstartoval Slovinec Gregorič, ale Tomáš ho ve třetím kole objel, šlo o vůbec první předjetí v závodě.

Opět zadřený motor!
Třetí série svedla naše závodníky dohromady a byla jednou z osudových jízd Tomáše Suchánka. Ten ze žluté pozice od prken slušně odstartoval, ale pak ho ve vzájemném souboji v první zatáčce Simon Gustafsson vyhnal až do hlubiny k mantinelu. Viditelně ztratili oba a z jejich souboje profitoval Martin Smolinski, který třemi body položil základ svého pozdějšího postupu. Švéd se ještě stačil dostat před Martina Gavendu, pardubický závodník přijel bez bodu. Nedobře ale dopadla jízda i pro Gustafssona, kterému odlétnuvší kámen zlomil prst a ze závodů odstoupil.

Čtvrtá série znamenala pohromu našich barev, ani jeden ze závodníků s českou vlajkou na vestě si nepřipsal body, když o výsledku se rozhodovalo už na startu. Nejprve se Tomáš Suchánek marně snažil dotáhnout na Pavlice, před nímž jezdili Miedziñski a zcela vpředu Kylmäkorpi. O jízdu později dopadl stejně Martin Gavenda, který čtyři kola marně atakoval domácího Daniel Gappmaiera.

Tomáš Suchánek si svoje nejlepší vystoupení schoval na poslední jízdu, bohužel ani v ní nezvýšil své bodové konto. Po už tradičně ne zrovna ideálním startu se Tomáš výborně zorientoval v tlačenici první zatáčky a odjel z ní za vedoucím Madsenem. Přes tvrdé ataky Mateje Žagara držel slovinskou hvězdu za sebou, ale zadřený motor na konci třetího kola podtrhl smolné vystoupení. „Škoda, myslím, že už by mi nebyl udělal. Mohl jsem mít alespoň těch šest bodů a být náhradník, takhle je to v háji. Už po několikáté jsem zadřel po pár závodech“, rekapituloval Tomáš Suchánek po závodech. Martin Gavenda pak uzavřel svoje účinkování dalším třetím místem za Pavlicem a domácím Simonem, které znamenalo celkové patnácté místo.

Palmu vítězství si odnesl Leon Madsen. Sympatický a věčně dobře naladěný dánský mladík začal závod s nulou, následně se už ale čtyřikrát museli soupeři dívat na jeho záda, a protože stejný výsledek předvedl i v dodatkové jízdě s dlouhodrážním šampionem Joonasem Kylmäkorpim, ozdobil se po zásluze zlatým věncem. Na stupních vítězů jim sekundoval Patrick Hougaard, který v další dodatkové jízdě porazil Juricu Pavliče.

Foto: Zdeněk Flajšhanz