Češi v akci 17

DOPLNĚNO

Minulé úterý prodloužil pražský Olymp svou extraligovou neporazitelnost, když v domácím klání porazil trojkoaliční DaK Moto Plzeň – Divišov. O víkendu měli napilno reprezentanti na mnoha frontách, přičemž Václav Milík postoupil do světového finále juniorů a Aleš Dryml do challenge na dlouhé dráze. Slibně ve Mšeně odstartovala první liga. A jak se vedlo našim závodníkům v ostatních zahraničních závodech, vám přiblíží tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z.
Šest Čechů na Ostrovech
V britské Elite League hned v pondělí hostil Belle Vue Swindon a ani tentokrát se neradoval z vítězství. Prohrál 33:60, když Aleš Dryml skóroval sedmi body s jedním bonusem. Pardubický závodník o dny později potvrdil, že jeho pobyt v Belle Vue nebude pouze dočasný, jak se zprvu plánovalo.

„Mluvil jsem s promotéry po svých prvních závodech a řekl jim, že si myslím, že můžu pomáhat klubu, a že chci zůstat do konce sezóny, jestliže to bude možné,“ řekl Aleš Dryml, který barvy Belle Vue oblékal již v sezóně 2003.

Ve čtvrtek nechyběl u výjezdu do Birminghamu. Ten zvítězil v poměru 50:43 a Pardubičan pro svůj celek přispěl pěti body se třemi bonusy. Jeho mladší bratr Lukáš se do akce dostal v sobotu, kdy Eastbourne doma těsně podlehlo Poole 35:37, a on měl ze třech rozjížděk jeden bod.

V Premier League jsme českého závodníka mohli sledovat také hned v pondělí. V odvetě KO Cupu Newcastle porazil Redcar 58:32 a celkově ho předčil 99:81. Ve vestě poražených Medvědů měl Matěj Kůs pět bodů. Pražan se vzápětí vydal na cestu, aby stihnul úterní extraligu na Markétě.

Ve čtvrtek měl Redcar hostit v Edinburgh, ovšem utkání bylo kvůli špatnému stavu dráhy odvoláno. V Sheffieldu se jelo, domácí v napínavém duelu zvítězili nad Somersetem 48:45, k čemuž jim Josef Franc přispěl excelentními třinácti body se dvěma bonusy.

Než se o víkendu přesunuli do Evropy, oba Pražané závodili i v pátek. Match Plymouth vs. Redcar skončil 42:48, když Matěj Kůs zaznamenal devět bodů s jedním bonusem. Edinburgh porazil Sheffield 56:37. Josef Franc zažil vítězství i dvě čtvrtá místa a celkově skončil se šesti body.

V sobotu hostil Berwick v ligovém klání Scunthorpe a porazil je 56:37. Luboš Tomíček Banditům přispěl třemi body. A naši procházku za českými závodníky na Britských ostrovech zakončí včerejší nerozhodný duel Glasgow a Newcastle. Skóre se zastavilo na stavu 45:45. Filip Šitera v barvách domácích měl čtyři body s jedním bonusem.

Cestující Slovák
V Maďarsku mají na svátek Letnic volné pondělí, které se v Debrecenu rozhodli zpestřit mezinárodním závodem tříčlenných družstev. Startovní listina se skládala z týmů Maďarska, České republiky, Polska, Slovinska a společného družstva Ruska a Polska. České barvy hájilo trio Zdeněk Simota, Martin Málek a Tomáš Suchánek. Jelikož padal vytrvalý d隝, byl mítink zrušen a závodníci se vydali domů.

Cestovatelem týdne by se ovšem mohl stát Slovák Martin Vaculík. V úterý nechyběl ve švédské Elit Serien. Jeho Vetlanda vůbec poprvé prohrála na výjezdu do Malilly. Střetnutí skončilo 47:43 a Martin Vaculík inkasoval osm bodů, když ho jednou zastavil defekt.

Ve středu ale mohl Martin Vaculík slavit vítězství v dánské lize. Jeho Holsted předčil doma Esbjerg 45:42 a on skóroval třinácti body s jedním bonusem. V sobotu skončil třetí v závodě o Korunu krále Boleslava Chrabrého, kde byl akreditován i zpravodajský tým magazínu speedwayA-Z, který už přinesl původní reportáž. Neděle patřila extralize. Toruň doma podlehla Tarnowu 43:47 a Martin Vaculík na straně vítězů dosáhl sedmi bodů s jedním bonusem.

Martin Málek očekával konečně pozvánku do Krosna, kvůli němuž chtěl původně vynechat prvoligovou ouverturu ve Mšeně. Nakonec se však z českých závodníků ve druhé lize objevil jen Václav Milík vracející se z úspěšného semifinále juniorského mistrovství světa v Červenogradě. Jeho Krakov doma porazil Rawicz 53:37 a pardubický junior inkasoval pět bodů.

Včera se ve slovinském Kršku konal tradiční mítink o Zlatý znak města Krško. Ovládli ho Němci. Hlavní klání vyhrál Kevin Wölbert, nadstavbovou jízdu o Pohár France Babiče Tobias Busch. Matěj Kůs (9 bodů) obsadil sedmou a Zdeněk Simota (3) čtrnáctou příčku.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Wojta Zavřel a Michal Kohout

Dodatek – veteráni v Žarnovici:
Speedway Club Žarnovica s oblibou prezentuje svěží vítr, který přinesl na slovenskou plochodrážní scénu, nicméně výsledky nedělního klání veteránů dostaly do světa technologie patřící spíše o několik let zpátky, a které by předčil i poštovní holub průměrné inteligence.

Šestnáctičlennému startovnímu poli vévodil jediný český závodník František Liebezeit, který po dvaceti jízdách měl na svém kontě čtrnáct bodů. Z početného pole slovenských závodníků inkasoval manažer slovenského týmu v jadranské lize Ján Daniel třináct, Ján Mesiarik dvanáct, Dušan Višváder a Luboš Ďurica po pěti bodech. Tomáš Kis, ještě loni aktivní závodník, měl na postu náhradníka čtyři, zatímco další rezervista Peter Cvanga nebodoval.

Mítink vyvrcholil dvojicí finálových jízd. V kategorii do 55 let prodloužil František Liebezeit svou neporazitelnost, když protnul metu jako první před Jánem Mesiarikem a Andreasem Kehrem. Mezi staršími závodníky se prosadil László Meszáros, když Ján Daniel neviděl cíl vinou pádu.

Foto: Radek Hutla