Také letos se o českém ligovém titulu rozhodovalo v rozjezdu

V jednokolové podobě jsou extraliga s první ligou krátké. Ořezání počtu závodů ale nejde ruku v ruce s dramatičností. Ba právě naopak. Každý bod má setsakramentskou důležitost a přitom základní program nemusí pro vyhlášení šampióna stačit. Loni se vůbec poprvé rozhodovalo o triumfu v extralize až v rozjezdu, letos stejná situace nastala také v první lize.

 

Na říjnovou derniéru první ligy před zraky domácího publika si Speedway Club pozval Martina Vaculíka. Muž číslo tři seriálu letošních velkých cen doma neztratil jediný bod. Musel na dráhu ještě jednou, protože Žarnovica měla stejný počet bodů jako Kopřivnice.

Nick Škorja (červená) jel v první lize tři rozjezdy proti Janu Mackovi (bílá) a pokaždé byl lepší | foto Karel Herman

A kouč Marián Šebian prahnul po triumfu. V sázce byl i titul, jenž by Kopřivnice získala v případě svého prvenství. Martin Vaculík byl v cíli před Hynkem Štichauerem a drama vlastně teprve mělo začít. Severomoravský tým zůstal v patové situaci s Krškem. Stejný počet tabulkových bodů.

Devatenáct. Stejné skóre sto a devětatřicet. Žarnovická neděle tím pádem končila dalším rozjezdem s až děsivě jednoduchým zadáním. Čí závodník přijede k šachovnicové vlajce dříve, toho klub vyhraje celou soutěž.

 


Jan Macek k žarnovickému prvoligovému závodu:

„Bylo to drama, neměl jsem to zadarmo. V rozjezdu jsem v první zatáčce posledního kola udělal chybu. Poslal jsem to moc ven a on to využil.“


 

Jan Macek versus Nick Škorja. Oba se proti sobě na startovní rošt dodatkové jízdy už postavili. Slovinec byl pokaždé úspěšnější. Loni v Pardubicích šlo o třetí příčku v závodě. Stejně tak i letos v červenci, kdy se Svítkov stal opět svědkem jejich duelu. A nyní tedy Žarnovica!

Krško se stalo českým mistrem | foto Peter Treščák

Lepší vrchol si první liga nemohla přát ani v nejrůžovějším snu. Slovinec vedl celé úvodní kolo, Moravana ale za svými zády udržet nemohl. Poté se Nick Škorja před Janem Mackem mihnul pouze na kratičký okamžik. Zdálo se být rozhodnuto, nicméně oba borci teprve mířili do závěrečného okruhu.

Chyba Jana Macka vrátila Nicka Škorju do vedení. A tentokrát v něm vydržel až do cíle. Krško se tím pádem stalo prvním zahraničním klubem, který vyhrál český titul. Napřesrok jej obhajovat nebude, možná prý 2025…