Češi v akci 16

Minulý týden byl na českých drahách prozatím nejklidnějším obdobím celé sezóny, jelikož přinesl pouze druhé kolo juniorského šampionátu AČR na plzeňských Borech. Ani na zahraničních oválech to z českého úhlu pohledu nebylo jiné. Aleš Dryml s Richardem Wolffem postoupili do evropského finále na travnaté dráze, juniorský nároďák skončil ve světovém semifinále v Lakeside čtvrtý. Tradiční kompilační seriál magazínu speedwayA-Z bude dnes poměrně krátký.
Kapitánské ocenění Aleše Drymla
Pondělní duel Elite League mezi Belle Vue a Eastbourne postavil proti sobě bratry Drymlovy. Aleš skóroval za Belle Vue šesti body, zatímco Lukáš s vestou hostujících Orlů získal jeden bod. Domácí si už vytvořili vítěznou pozici, ale nakonec těsně prohráli 45:47.

Šéf družstva Jim Lynch v této souvislosti podniká personální kroky. V pátek však ocenil přínos Aleše Drymla. „Dělá více, než je jeho práce, protože jezdí nad svůj average 4,77,“ svěřil se pro klubové internetové stránky. Přitom pardubický závodník původně podepsal jen jako záskok místo Australana Travise McGowana, jehož doma zdržely problémy s vízy.

Nyní by však mohl v Belle Vue zůstat až do konce sezóny. „Když se mě přišel zeptat, jestli může zůstat, moje odpověď byla jednoznačně ano,“ konstatoval Jim Lynch na adresu Aleše Drymla. „Chce jezdit pro Belle Vue a já mám vždy zájem o závodníky, kteří chtějí pro mě jezdit. Má zkušenosti a nadšení pomáhat mladším klukům a já jsem nadšený z jeho nasazení.“ Zatímco se Rory Schlein zotavuje se svou zlomenou nohou, mohl by Aleš Dryml dokonce převzít úlohu kapitána.

Filip Šitera jistil pohárový postup
V britské Premier League se čeští závodníci dostali ke slovu až ve čtvrtek. V ligovém utkání porazil Sheffield hostující Rye House 51:39, přičemž Josef Franc se na triumfu podílel dvanácti body. Rovněž Matěj Kůs slavil doma vítězství. Pohárový duel Redcar vs. Newcastle skončil 49:41 a Pražan přispěl deseti body.

V sobotu proti sobě nastoupili Luboš Tomíček a Filip Šitera. Oba skončili ligové klání Berwicku a Glasgowa se šesti body s jedním bonusem. Šastnější byli domácí, kteří vyhráli 49:41. Druhý den hostil Glasgow v pohárové odvetě Plymouth. Rozdrtil ho vysoko 54:36. Filip Šitera inkasoval pět bodů s jedním bonusem.

Domácím Tygrům šlo ovšem o překonání svých hostí také v celkovém součtu. Právě Filip Šitera k němu dláždil cestu, když s kolegou Jaydenem O’Malleyem vyhráli předposlední rozjížďku 5:1. Jejich příkladu vzápětí následovaly glasgowské ikony James Grieves a Joe Screen. Tygři v součtu obou duelů překonali Plymouth 92:88 a postoupili do dalšího kola.

Švédská a maďarská liga a horský mítink v Teterowě
Procházka po dalších státech nebude příliš dlouhá. Švédská Elit Serien viděla v úterý také domácí vítězství Vetlandy na Västervikem v poměru 57:33. Martin Vaculík se na něm podílel osmi body.

V sobotu pokračovala maďarská liga, jejíž všechna kola mezi celky se zvířecími názvy probíhají v Miskolci. Tygři z Debrecenu porazili Býky těsně 45:39. Martin Gavenda měl ovšem důvod k zasmušilosti. Po úvodní nule ho kouč dvakrát vystřídal a v poslední rozjížďce zůstal stát kvůli defektu.

Včerejšek patřil v Německu legendárnímu horskému závodu Bergring v Teterowě, jehož doprovázely podniky na klasické dráze v Güstrowě a v Teterowě. Zatímco před lety by účast českých závodníků byla téměř nemyslitelná, letos se však představil v akci pouze Antonín Klatovský.

V hlavním klání na 1800 metrů dlouhé dráze, jenž se vine nahoru a dolů a zatáčí nejen doleva, ale i doprava triumfoval Roberto Haupt, jehož znají i diváci z našich závodů. Na stupně vítězů se s ním postavili Enrico Janoschka a Manfred Knappe.

Antonínu Klatovskému patřila třináctá pozice. Ve zvláštní jízdě Bergring Pokal, kde závodníky mezi sebou dělí handicapy, protnul metu jako první Paul Cooper, následovali Christian Hülhorst a Stephan Katt. Antonín Klatovský byl čtvrtý.

Dnes se Zdeněk Simota, Martin Málek a Tomáš Suchánek vypravili do maďarského Debrecenu, aby v tamním svátečním dni vytvořili český tým v mezinárodním volném klání. Ale o jejich výsledku si povíme zase za týden v dalším díle pravidelného seriálu magazínu speedwayA-Z.

Foto: Wojta Zavřel a Michal Kohout