Češi v akci 15

Ve srovnání s předchozím byl minulý týden na českých oválech poměrně poklidnou záležitostí. Ve středu se Slaný po roční pauze opět dočkal extraligového triumfu a o víkendu pokračoval kolibří Speedway Mini Cup. Václav Milík a Jan Holub dovezli postup do semifinále světového šampionátu juniorů. Češi ovšem bojovali na krátkých i dlouhých drahách i v dalších zemích. Magazín speedwayA-Z svým čtenářům opět přináší týdenní kompilační přehled.
Britský návrat Filipa Šitery
„Letím už zítra, abych to doladil a připravil se,“ říkal Aleš Dryml minulou sobotu, když při sledování duelu jadranské ligy v Pardubicích přišla řeč na jeho angažmá v Belle Vue. „Potřeboval jsem nějakou pomoc a s klubem jsme se domluvili.“

V pondělí do Belle Vue dorazil Birmingham. Domácí prohráli 33:57, přičemž Aleš Dryml skóroval šesti body. Jeho mladší bratr Lukáš startoval v britské Elite League až v sobotu, kdy jeho Eastbourne hostil Swindon. Zvítězil 51:39, k čemuž pardubický borec přispěl dvěma body.

Ve Wolverhamptonu se v pondělí konal volný závod Gary Peterson Memorial Shield. Matěj Kůs těsně s osmi body těsně vypadl z finále, které posléze vyhrál Ryan Fisher. Ve čtvrtek se Matěj Kůs postavil na dráze proti Josefu Francovi, jelikož jeho Redcar zajížděl k ligovému duelu do Sheffieldu.

Domácí triumfovali těsně 47:43. Josef Franc jim přispěl šesti body, zatímco v táboře hostí měl Matěj Kůs jedenáct bodů s jedním bonusem. Odveta v Redcaru byla na programu hned v pátek a Medvědi slavili triumf 48:42. Situace byla opačná rovněž s ohledem na individuální účinkování obou Pražanů. Matěj Kůs pět bodů s bonusem a Josef Franc jedenáct.

Filip Šitera už dlouho neoficiálně hovořil o svém jednání s Glasgow, které mu mělo otevřít cestu zpátky do Premier League. Dohoda byla oficiálně zveřejněna ve středu. Mšenský závodník se za kanál La Manche vypravil hned ve čtvrtek, aby vestu svého nového klubu oblékl hned v pátek.

Střetnutí Premier League KO Cupu mezi Plymouthem a Glasgow skončilo 52:38, přičemž Filip Šitera na superkraoučké dráze inkasoval tři body se třemi bonusy. V sobotu se do akce nedostal Luboš Tomíček, jelikož dráha v Berwicku po předchozích deštích připomínala spíše bahenní jezero. Z českého úhlu pohledu tak byl zajímavý až včerejší ligový duel Glasgow vs. Redcar.

Skotský tým doma vyhrál 49:41. Filip Šitera pro něj skóroval pěti body s jedním bonusem, zatímco Matěj Kůs na konto hostujících Medvědů dodal dva body.

Česká dívka v italském šampionátu
Ve švédské a polské nejvyšší soutěži se opět představil Slovák Martin Vaculík. Úterý patřilo švédské Elit Serien. Valsarna doma prohrála s Vetlandou 35:42. Martin Vaculík v barvách hostí získal čtyři body se dvěma bonusy. V neděli oblékl vestu polského Tarnowa, který doma těsně porazil Gorzów poměrem 46:44. Martin Vaculík svému klubu přispěl sedmi body.

Václav Milík v sobotu večer zamával divákům z pódia kvalifikačního mítinku světového šampionátu juniorů, aby se rovnou vydal na sever do polské Pily. Ta druholigové klání s jeho Krakovem vyhrála 51:39, přičemž český junior inkasoval devět bodů s jedním bonusem.

Tradiční mítink ve francouzském Lamothe-Landeron viděl ve středu 16. května na stupních vítězů Jasona Doyle, Maxe Dilgera a Tyrona Proctora. Zdeněk Simota skončil dvanáctý a Tomáš Suchánek, jenž se po návratu z jadranské ligy v Žarnovici doma příliš neohřál, čtrnáctý.

Zatímco čeští lékaři neposvětili ostaršení Michaely Krupičkové, která tak musí na české závody s pětistovkou ještě měsíc čekat, v Itálii podobné administrativní překážky nemají. Třetí kolo tamního šampionátu v Terenzanu se v sobotu stalo kořistí Guglielmo Franchettiho, známého i z našich závodů. Michaela Krupičková nasbírala sedm bodů a obsadila devátou pozici.

Dnešní přehled zakončíme dvěma mítinky na dlouhé dráze. Ve čtvrtek v Herxheimu vyhrál Martin Smolinski (21 bodů). Aleš Dryml (13) byl šestý, Richard Wolff (7) dvanáctý, Karel Kadlec (0) osmnáctý a Michael Hádek (0) devatenáctý.

Včera v Plattlingu nedaleko českých hranic triumfoval Stephan Katt. Dvojlístek českých závodníků Karel Kadlec – Michael Hádek opět nebodoval a skončil na dvanáctém, resp. třináctém místě.

Foto: Wojta Zavřel