Druhé místo nikoho neuspokojí

Slaný – 15. května
Úpravy v extraligovém rozpise nedělají už ze sestav týmů a jejich strategie tolik průhlednou záležitost jako v posledních dvou letech. Navíc manažer domácích dostane do rukou přesnou sestavu hostí, než nahlásí svá vlastní startovní čísla. Není tedy divu, že hostující tým čeká s odkrytím karet do poslední možné chvíle. A zatímco ještě loni jsme byli zvyklí na zveřejnění startovní listiny i celý den předem, tentokrát se povolený čtyřiadvacetihodinový limit napíná až k prasknutí jako v případě dnešního středočeského derby Slaného se Mšenem.

Ruská posila nevyšla
Vítězná sestava se nemění, avšak Milan Mach neprovedl žádnou personální změnu v týmu, který si odvezl z pražské Markéty poměrně vysokou porážku. „Chtěl jsem měnit,“ připouští. „Plánoval jsem co nejsilnější sestavu. Ale vzhledem k ruské lize ti nejsilnější jet nemůžou. A tak zůstávám u osvědčené dvojice.“

Oním osvědčeným tandemem jsou dobře známí polští závodníci Robert Kosciecha a Sebastian Ulamek. Doplní je domácí senioři Martin Málek a Michal Dudek a zbytek slánského týmu je už výhradně juniorský – Eduard Krčmář, Roman Čejka a Michal Průcha.

Jednu změnu však Milan Mach přesto nachystal. Sebastian Ulamek poveze do dnešní bitvy náhradnické startovní číslo šest, což se v doposud uskutečněných extraligových kláních projevilo jako nesporná výhoda. „Někdy je to výhoda,“ přemítá slánský kouč. „Když máš dobrý základ a v něm dva dobré seniory.“

Tuto podmínku Slaný papírově plní takřka pokaždé, nicméně body se mu vyhýbají jako čert kříži. „Jako do každého závodu,“ hovoří Milan Mach o svých dnešních ambicích. „Jdeme udělat dobrý výsledek. Dlouho jsme nevyhráli. Moc bych si přál, abychom doma před vlastním publikem vyhráli. Mohlo by to dopadnout,ale znáš to, je to sport. Přinejmenším budeme druzí (smích), ale už bych rád byl zase první.“

Tři klíčoví muži
Zatímco pro Slaný je synonymem bohužel kulaoučká nula, Mšeno je opačným extrémem. Nyní však na specialisty na obhajobu extraligových titulů zvyklých hromadit vítězství dolehly starosti. Opět jim bude citelně chybět Jan Jaroš. V týmu Petra Vandírka nebude chybět pevný kámen mšenské pevnosti Filip Šitera. Dalšími členy sestavy jsou Vít Janoušek, Michal Klein, Vladimír Višváder a Patrik Nagy. Cizinecký kontingent obstarají polští bratři Piotr a Przemyslaw Pawličtí, debutující v české extralize.

„Není to výsledek po čtvrtku,“ odmítá Petr Vandírek myšlenku, že by se jednalo o důsledek přerušeného utkání s trojkoaličním nováčkem z minulého týdne. „už měsíc předem jsem tvrdil, že je chci ve Slaným zkusit. Podepsali jsme je zjara, jevili se dobře už loni a předloni, i když teď o víkendu dobře nezajeli.“

Dnes však Mšeno nebude mít na klíčovém náhradnickém postu cizince, nepočítáme-li Patrika Nagye na čtrnáctce. Vestu se startovním číslem třináct si oblékne Filip Šitera. „Nevím, jací budou oba Pawličtí,“ přibližuje mšenský kouč své motivy. „Takže je to na Filipovi. Měl by zaujmout pozici tahouna. Když tihle tři pojedou, bude to dobré.“

Petr Vandírek by se logicky rád dostal do čela tabulky, k čemuž samozřejmě napomáhá okleštěný program play-off. „Po těch posledních třech nebo vlastně čtyřech letech je pro Mšeno jakýkoliv jiný výsledek než vítězství neúspěch,“ tvrdí Petr Vandírek. „Tipnout je těžké. Když mi to tři dobře zajedou, bude to dobré, když jeden z nich bude pauzírovat, nastane problém.“

Historické okénko:
Slaný, 28. srpna 1997: debutující Rus posílil Březolupy

Dnes Milan Mach nedokázal pro utkání se Mšenem zajistit ani Grigorije Lagutu, ani Emila Sajfutdinova. Ten už slánskou vestu loni oblékl, avšak nebyl prvním ruským závodníkem v českých ligách. Tento primát nenáleží ani Igoru Kononovovi, který předloni úspěšně hájil barvy pražského Olympu pod taktovou Vladimíra Vopata.

Ruského plochodrážníka poprvé v extralize použil březolupský kouč Miloš Plzák. Moravský celek nasazoval cizince vcelku pravidelně od roku 1991 a borci typu Leszka Matysiaka či Heinricha Schatzera v jeho sestavě takřka zdomácněli.

Když se v sezóně 1996 extraliga znovu vrátila k systému čtyřutkání, které jí provázelo po většinu let její existence, Březolupy navzdory silnému českému kádru nepřestaly Březolupy stavět zahraniční posily. Na konci roku cinkaly stříbrem, by nově ustavené pravidlo o povinných dvou rozjížďkách obsazených juniorským závodníkem byl v jejich případě handicap.

Roku 1997 zahájily Březolupy ve velkém stylu. Po druhém místě v Březolupech a vítězství v Pardubicích se hřály na čele tabulky. Jenže ve Slaném a v Praze skončily až třetí. Na začátek druhé poloviny ve Slaném proto Miloš Plzák povolal Rinata Mardanšina.

Rus se sice v rozjížďce s číslem čtrnáct nevyhnul nule, avšak jinak prohrál jen se slánským Jiřím Štanclem. Byl nejlepšímu mužem svého celku, ale vyrovnat se mu mohl už jen Robert Král. Jaroslav Gavenda totiž po vyloučení za kolizi s pardubickým Radkem Smolíkem přišel o body. V konečném součtu nakonec Březolupům scházely čtyři body na Slaný,jemuž vedle Jiřího Štancla a Lubomíra Batelky dost pomohl Angličan Gary Stead. Ten využil dovolené u Štanclových k extraligovému startu. Bez zajímavosti není ani účast Petra Vandírka v barvách Plzně. Dnešní kouč Mšena tehdy inkasoval šest bodů, když mu vítězství v šesté jízdě sebrala porucha ve druhém kole.

Březolupům útok na titul nevyšel a nakonec skončily třetí. Mnohem horší však byla ztráta Mitasu v roli strategického partnera, takže se v osmadevadesátém moravský tým v extralize neobjevil. Rinat Mardanšin se už nikdy do extraligy nevrátil. Čtyřnásobný šampión své země a člen stříbrného týmu z mistrovství světa 1996 zemřel ve věku dvaačtyřiceti let během chirurgické operace v lednu 2005.

Oficiálně nahlášené sestavy:

AK Slaný: 1 Robert Kosciecha, PL
  2 Martin Málek
  3 Eduard Krčmář
  4 Roman Čejka
  5 Michal Dudek
  6 Sebastian Ulamek, PL
  7 Michal Průcha
 
Grepl PDK Mšeno: 8 Vít Janoušek
  9 Piotr Pawlicki, PL
  10 Michal Klein
  11 Przemyslaw Pawlicki, PL
  12 Vladimír Višváder
  13 Filip Šitera
  14 Patrik Nagy, H (ACCR)

Foto: Pavel Fišer, Wojta Zavřel, Michal Kohout a Jan Janů