Sezóna končí až v Kostěnicích

Kostěnice – 22. října
Na několika místech jsem četl, že letošní plochodrážní sezóna prý už skončila. Minimálně včera ve Slaném závodem série PRO-TEC Speedway Mini Cupu ve třídě do 125 ccm. Tohle tvrzení není zcela přesné – příležitost ke svezení nabídne totiž ještě poslední říjnová sobota – ve svátek 28. října.

 

Kostěnice se v sobotu opět zaplaví motocykly | foto Karel Herman

Plochodrážní jezdce a flattrekáře všech věkových kategorií, výkonnosti a kubatur přivítáme už tradičně v Kostěnicích na známém oválku nedaleko železniční tratě. Nejen ty, kteří si chtějí zazávodit, ale i ty, kteří se chtějí jen tak projet a vyzkoušet si svůj motocykl a jezdecké schopnosti. A teprve tohle plochodrážní setkání by mělo být letos poslední.

Jubileum sice tentokrát neslavíme, ale přece jen skutečnost, že  historicky 23. Srandamač se koná právě v roce 23, přesněji  2023 má určitou symboliku. Stejně jako fakt, že se koná jako v předcházejících letech přesně v den, na který připadá státní svátek.

Při letošním prvním Srandamači, který otevíral prázdninové měsíce,  se objevili tradiční účastníci jako  Dan Macl, Vlado Višváder – ten závodil tentokrát mezi flattrekáři, David Hofman, Luboš Hromádka, Daniel Halamka a Honza Buňka, mezi flattrekáři pak Radovan Bednář, Damian Kolář a Michal Rössler, když některé další známé tváře, jako Patrik Linhart, Aleš Duben, Milan Moravec, Radek Červenka, Mário Jirout či Ondřej Svědík z různých důvodů chyběli.

Tentokrát to může být trochu jinak a dokonce by se mohli objevit vedle jezdců, kteří se už v minulosti na kostěnickém ovále svezli i někteří nováčci.

Poslední plochodrážní závod letošní sezóny se pojede v Kostěnicích | foto Karel Herman

Skvělou sezónu korunovanou titulem mistra světa, který vybojoval Ervín Krajčovič, měli flattrekáři, výborně si vedl i Ondřej Svědík a neztratili se ani Tomáš Kolařík a  Kamil Peuker.

Některé z nich a také Jiřího Krause, který letos mistrovství světa vynechal, jsme už měli možnost v Kostěnicích vidět, rovněž tak i další jezdce, kteří se pravidelně účastní mistrovství republiky. Objeví se některý z těchto borců příští sobotu v Kostěnicích ?

Pokud konání mítinku nezabrání počasí, tak skutečně není nad čím váhat. Dlouhá minimálně pětiměsíční přestávka do jara 2024, se s přibývajícím zimním časem zdá být nekonečnou. To ví každý ze srdcařů, pro něž je vůně metylu stejně opojná jako atmosféra spojená vždycky s oválem v Kostěnicích,  přičemž  občerstvení a buřty na opékání nemohou chybět.

Prezence závodníků a trénink začíná ve sváteční sobotu ve 13 hodin, začátek závodu v Kostěnicích je ve 14 hodin. Kontaktní telefon pro případné informace je na  Dana Macla je 602 831 642.