Vstupné se muselo vracet

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 10. května
K extraligovému duelu Mšena s triumvirátem DaK Moto Plzeň-Divišov se vzhlíželo s nadějemi na skvělé a vyrovnané klání. A vskutku Mšeno se dostalo do vedení jen díky pádu Patryka Dudka ve třetí jízdě. Vzápětí diskvalifikace Zdeňka Simoty za neoprávněný start vzala hostům další body. Jenže to už vesměs zahraniční závodníci brojili proti stavu dráhy. Po její dlouhé úpravě za jejich asistence byl nakonec závod předčasně ukončen. Zatímco u obou pokladen stály dlouhé fronty diváků vracejících vstupenky, fotbalisté vlastnící areál mohli počítat zisky. Dnes se totiž rozhodli vybírat nemilosrdně parkovné od každého vozidla a třicet korun platil i rozhodčí Miroslav Topinka.

Čtyři jízdy a dost
Před závodem se jak Petr Vandírek, tak František Liebezeit potýkali s naplněním svých sestav. Jan Jaroš nebyl k dispozici vzhledem ke zdravotním problémům. Utkání se jeho absencí paradoxně vyrovnalo, avšak ani trojkoaliční tábor se neobešel beze ztrát. Michael Hádek sice do Mšena dorazil, avšak jeho očividné kulhání dávalo najevo, že nebude schopen závodní akce.

„Jsem hrozně nervózní,“ neskrýval František Liebezeit, jenž už ve své hlavě osnoval plány, jak nástrahami poměrně benevolentního systému proplout jenom s pěti závodníky. Petr Vandírek měl pro svého bývalého spolupracovníka pochopení. „Chápu ho, já jsem taky nervózní,“ říkal. „Ale až se závod rozjede, bude to lepší. Tohle je systém na nic, připadá mi to moc od stolu. Pořád něco vymýšlíš a nejsi v klidu.“

Mezitím se závodníci seřadili na startovním roštu rozjížďky s číslem jedna. Domácí dvojblok Greg Hancock – Filip Šitera se okamžitě usadil na čele, aby svému týmu přivezl pět bodů. Jan Holub je sice atakoval vnitřní stranou úvodní zatáčky, leč zůstal vzadu. Teprve včera okolo poledne mu doktoři řekli, že dědičné problémy s páteří mu nebrání v pokračování závodní činnosti a on skočil do extraligy rovnou oběma nohama bez tréninku.

Druhá jízda však stav utkání vyrovnala. Prim hráli Martin Vaculík se Zdeňkem Simotou, kteří Vladimíru Višváderovi a Patrikem Nagym zmizeli prakticky s vylétnutím pásky. „Tak se teď modli,“ zakřičel Jan Holub směrem k Františkovi Liebezeitovi, když se vydával vstříc třetí jízdě.

V ní se ujal vlády Greg Hancock bezproblémově směřující k druhé trojce na svém kontě. Za jeho zády se seřadili hostující Patryk Dudek s Janem Holubem. Jenže ve druhém okruhu upadl v zatáčce u depa Patryk Dudek. I když se promptně vrátil do sedla, poslední volný bod extraligovému debutantovi Vítu Janouškovi už sebrat nedokázal.

Mšeno se díky zaváhání Poláka dostalo do dvojbodového vedení 10:8. Na obzoru se ovšem vynořil problém zbrusu odlišného charakteru. Piotr Protasiewicz, Martin Vaculík, Greg Hancock, Zdeněk Simota a Jan Holub vyrazili na místo pádu Patryka Dudka zkoumat kvalitu oválu.

„Jsou místa, kde to není dobře spojené,“ hlásil Martin Vaculík. „Jsou tam úseky měkké a tvrdé.“ Mezitím vtrhly na ovál dva traktory, jejichž činnost dirigovali samotní závodníci. Krátce před tři čtvrtě na devět bylo vše připraveno k rozjížďce s číslem čtyři. „Ta první zatáčka je tak špatná,“ oznamoval Greg Hancock Petr Vandírkovi, přičemž rukama naznačoval obrovské vlny.

Takové podmínky ovšem byly dle gusta Filipa Šitery. Ve čtvrté jízdě triumfoval stylem start – cíl. Zdeněk Simota v první zatáčce podjel Patrika Nagye, ale dvou bodů se nedočkal. Místo startovního čísla jedenáct, které měl původně na svých zádech před odstoupením Michaela Hádka, byl totiž původně ohlášen Martin Vaculík.

Místo pokračování však bylo svoláno neplánované zasedání jury. A na něm rozhodčí rozhodl, že se mítink zruší. „Dneska se už nepojede,“ přiblížil vzápětí oficiální verdikt. „Dráha je nebezpečná. Z věže bylo vidět, že s tím závodníci mají problémy. Tohle je o zdraví.“

Petra Vandírka, který chystal do rozjížďky s číslem pět Vladimíra Višvádera s Patrikem Nagyem, ortel nad závodem překvapil. Navrhoval pozdržení časového harmonogramu, další úpravy dráhy nebo zrušení až po osmi jízdách, aby mohl být závod uznán za platný. Ovšem verdikt už byl vyřčen, takže se oba soupeři utkají znovu v náhradním termínu, který ovšem ještě nebyl stanoven.

Hlasy z depa
„Já to viděl dobře,“ nechal se slyšet Filip Šitera. „Ale na rovinu ti řeknu, že mě to sere. Jelo se tady prvního května, junioři na tom závodili a pak přijdou hvězdy a rozvrátěj‘ to. Piotr Protasiewicz toho udělal už několikrát a to nebyl ani jednou na dráze. Junioři si s tím poradí a oni ne? Nevím, proč sem jezdí. Budu zvažovat, jestli Piotr Protasiewicz pojede, jestli nastoupím já. Proč se odjely čtyři pády bez pádu, když to bylo nebezpečný? Jenom Patryk Dudek upad‘ na tvrdým.“

„Bylo to zákeřný, děravý, ale pro všechny stejný,“ uvědomoval si Vladimír Višváder. „Přišlo to ze strany kvalitnějších jezdců, než jsem já. Ale kdyby se někdo na tom rozbil, není to taky nic hezkýho.“

„Škoda, že se to zrušilo,“ litoval Vít Janoušek. „Takhle naserou spousta lidí a ty už nepřijdou.“

„Comeback jako bejk,“ konstatoval Jan Holub. „Jsem rád, že jsem to odjel bez pádu a bez bolesti.“

„Špatná dráha,“ krčil rameny Zdeněk Simota. „Pro jednoho dobrý, ale aby se tam vešli čtyři, nebezpečný. Tady je to už poněkolikátý. Jako loni na finále. Nechaj‘ si udělat rozbitou dráhu a pak na tom nezávoděj‘ ani oni.“

Grepl PDK Mšeno   15
Greg Hancock, USA 3 3 6
Vít Janoušek 1 1
Filip Šitera 2 3 5(1)
Michal Klein DNR
Vladimír Višváder 1 1
Patrik Nagy, H (ACCR) 0 2 2(1)
Piotr Protasiewicz, PL   DNR
 
DaK Moto Plzeň-Divišov   9
Jan Holub 1 2 3
Patryk Dudek, PL 0 0
Daniel Hádek 0 1 1
Michael Hádek odstoupil  
Zdeněk Simota 2 ex 2(1)
Martin Vaculík, SK 3 3
st. číslo 14 neobsazeno  

Poznámka: Zdeněk Simota byl z rozjížďky s číslem čtyři diskvalifikován za neoprávněný start.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Wojta Zavřel a Michal Kohout