Michal Škurla píchnul do vosího hnízda

Divišov – 8. května
Když se dnes před polednem objevil Michal Škurla v Divišově a vedle pětistovky pro šampionát jednotlivců vyložil ze své dodávky také stopětadvacítku vypůjčenou od Shupy, jakoby tím píchnul do vosího hnízda. Nicméně vzhledem k pozdě uplatněné přihlášce visel jeho start v úvodním díle šampionátu AČR na vážkách. Když se však neobjevil František Klier, mohl suverén kolibří třídy zaujmout jeho místo. Vzápětí poněkud frenetický závod poznamenaný mnoha diskvalifikacemi dokonale ovládl.

O jednoho favorita méně
Dlouho stála dvanáctka stopětadvacítkářů připravená u vrat vjezdu na dráhu, než se krátce po půl druhé dočkali svých prvních rozjížděk. Pod vlivem hodinových ručiček spěchajících k začátku prvního finále šampionátu jednotlivců posléze však organizátoři museli hnát mítink jako nadmutou kozu.

Michaela Krupičková hned v rozjížďce s číslem jedna odvedla Richarda Geyera, aby stejně jednoznačným způsobem zvítězila i v páté jízdě. Na absolutním hrotu průběžné klasifikace však měla společnost. Michal Škurla jasně ovládl své dvě úvodní jízdy, přičemž Richard Geyer byl v té s pořadovým číslem sedm vyloučen za vyjetí z dráhy. Šesti body se mohl pyšnit rovněž Václav Verner.

Zatímco triumvirát leaderů osnoval strategické plány na další pokračování, jeden z favoritů balil krám. František Mikel avizoval už předem, že jeho syn Patrik postrádá na divišovské malé dráze mantinely. Pádný důkaz o tom přinesla hned rozjížďka s číslem dvě. Patrik Mikel se po startu hnal dopředu vnějškem první zatáčky. Protože neměl místa nazbyt, únik na zelenou plochu byl logickým krokem pro vyřešení situaci na hony zavánějící karambolem.

O to větší chu na body měl březolupský závodník v šesté jízdě. V ní se dostal dopředu záhy po startu a tři body mu sebrala až diskvalifikace za další vyjetí z dráhy. „Byl jsem předním kolem na dráze a zadním na dráze tam, kde bych se normálně opřel o mantinel,“ hájil se Patrik Mikel.

Jeho otec se vypravil k telefonu, aby drsný verdikt rozhodčího reklamoval. „Zeptal se mě, jestli chceme jezdit plochou nebo trávu,“ krčil rameny. „Tak jsem mu to položil a teď odstupujeme ze závodu. Zvažovali jsme, jestli krátké dráhy jezdit a teď máme jasno. Pojedeme už jenom normální dráhy a na krátkých jen mistrovství ČSMS, protože v Praze mají mantinely.“

Pavel Kubeš uplatňoval politiku nulové tolerance vůči sebemenšímu vyjetí z oválu i nadále, o čemž se nejvíce přesvědčil Adam Fencl vyloučený v rozjížďkách s čísly devět a patnáct. Připočteme-li předjetí o kolo od Václava Vernera, smrsklo se osmibodové konto chabařovického závodníka na jediný bodík!

Další zářez Michala Škurly
Rozjížďka s číslem devět přinesla očekávaný střet Michala Škurly a Michaely Krupičkové. Zatímco obhájce všech titulů kolibří třídy v posledních dvou sezónách nepustil vedení z rukou ani na okamžik, dívka v žabičkově zelené kombinéze se v první oblouku musela probíjet přes Adama Fencla. V poslední šestnácté jízdě základního rozpisu jí však už nestálo v cestě vůbec nic. Zato Kryštof Rybář už podruhé za sebou díky své bojovnosti připravil o bod Václava Vernera. Finále A tím pádem bez ztráty květinky dosáhl pouze Michal Škurla.

Finálová část byla naplánována až po odjetí třech sérií hlavního závodu, který se ovšem pořádně protahoval častými přerušeními. Finále D nalepilo jen velice slabou náplast na bolavou dušičku Adama Fencla. A to tím spíše, by odvedl Lukáše Kovaříka přestoupivšího do Chabařovic, do průběžné klasifikace si odnesl o polovinu bodů méně.

Dramatickou podívanou přineslo céčko, jelikož byl divišovský ovál pro tři mladé kohoutky prahnoucí po bodech až příliš těsný. Nejprve se v prvním oblouku sukli Roman Mády a Filip Šifaldy a zůstali stát zaháknuti do sebe jako dvě pirátské plachetnice. Při repete upadl v prvním nájezdu Josef Novák, slibný pardubický debutant, a Filip Šifalda musel k zemi také.

Teprve na potřetí se závodníci dostali skrz úskalí úvodní zatáčky. Vedl Filip Šifalda, avšak Josef Novák mu byl v patách. Ve druhém okruhu se v nájezdu do druhé zatáčky dostal pod chabařovického závodníka, aby mu okamžitě sebral vedení.

Finále B opanoval Richard Geyer, jemuž po osudném vyloučení mezi nejlepší trojici nepomohla ani dvě závěrečná vítězství. Kryštof Rybář skončil druhý před Filipem Hájkem, jenž po třítýdenní pauze zaviněné frakturou nohy naskočil do závodu rovnou bez tréninku. Ve finále A si nakonec Michal Škurla sjednal respekt už v úvodních metrech, aby posléze jen kontroloval Michaelu Krupičkovou s Václavem Vernerem.

    D C B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3       6 18
2. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 2 3       4 15
3. Václav Verner, Chabařovice 3 3 2 1       2 11
4. Richard Geyer, D 2 L 3 3     3   11
5. Kryštof Rybář, Osečná E 3 3 2     2   10
6. Filip Hájek, Praha 3 2 1 2     1   9
7. Josef Novák, Pardubice 2 E 3 2   3     10
8. Filip Šifalda, Praha 2 1 2 3   2     10
9. Roman Mády, Plzeň 2 2 2 F   1     7
10. Adam Fencl, Chabařovice 1 ex L L 3       4
11. Lukáš Kovařík, Chabařovice 1 2 1 2 2       8
12. Patrik Mikel, Březolupy R ex – –       0

Poznámka. Adam Fencl byl z osmé jízdy vyloučen za předjeí o kolo, Patrik Mikel v rrozjížďce s číselm dvě vyjel z dráhy, v rozjížďce s číslem šest, kterou vyhrál, byl za stejný prohřešek diskvalifikován a na znamení nesouhlasu s verdiktem rozhodčího odstoupil ze závodu.

Foto: Wojta Zavřel