Duely České republiky a Slovenska připomínají naši ligu

Pardubice – 4. května
Příští týden budou fanoušci doslova na roztrhání a ouvertura finále šampionátu jednotlivců AČR, dvě extraligy a SGP České republiky jim udělají nejen spousta škrtů v diáři, ale především vítr v peněžence. Kromě vrcholů termínového kalendáře, jenž je stejně pramálo logický jako každý rok, bude k vidění rovněž ligová soutěž družstev Slovinska, Chorvatska, Slovenska a České republiky lidově zvaná jadranská liga. Český kouč Lubomír Vozár se magazínu speedwayA-Z svěřil, že se na utkání se Slováky v Pardubicích a Žarnovici těší.

„Těším se na chlapce Slováky,“ směje se Lubomír Vozár. I když ti Slováci by měli být napsaní spíše v uvozovkách. V pětičlenných sestavách, do nichž se soutěž letos smrskla, se totiž slovenským původem může pochlubit pouze Ján Halabrín. Rakušan Fritz Wallner startuje s licencí SMF, avšak všichni ostatní závodníci se u přejímky prokážou plastovou kartičkou s českým lvem ve znaku.

Na slovenské straně mezi nimi bude i maďarský junior Patrik Nagy. Sestavu Jána Daniela tradičně posílí Moravané Martin Málek a Martin Gavenda. Český tým prozatím drží ojedinělý primát, že se během svého působení v soutěži dokázal obejít bez cizinců. Z této filozofie nemusí slevovat ani příští týden, by otázka jezdeckého obsazení je kapánek složitější.

Václav Milík se účastní SGP České republiky, a proto není možné, aby se mezi pátečním tréninkem a sobotním závodem objevil dopoledne v jiném klání. Proto by měl zamířit až do Žarnovice místo Michaela Hádka, avšak pokud ho nepovolá polský Krakow. „Potom by jel Zdeněk Holub a dalším náhradníkem je Michal Škurla,“ říká Lubomír Vozár, jenž bude mít v týmu Tomáše Suchánka, Ondřeje Veverku, Michala Dudka a Romana Čejku.

Český tým vstoupil do jadranské ligy letos v březnu v rámci přípravy juniorského kádru, ale v oslabeném složení prohrál jak v Goričanu, tak v Lublani. „Ve Slovinsku to nešlo,“ komentuje oba závody Lubomír Vozár, jehož právě ve Slovinsku poprvé a prozatím naposledy vystřídal na postu manažera Milan Špinka. „Ale v Chorvatsku to nebyl takový propadák. Chorvati měli paradoxně výhodu, že se jim zranil Matija Duh a mohli za něho měnit jiné jezdce. Vyšel mi žolík a nakonec jsme to srovnali. Ale k vítězství bychom potřebovali k Vaškovi Milíkovi ještě jednoho jezdce. Ostatní kluci začínali, tak to nešlo. Ale my jim to vrátíme, už se těším na Slovince, jak jim to v Pardubicích odvedeme.“

Sestavy týmů na obě utkání:

Česká republika: Pardubice – sobota: Tomáš Suchánek, Michael Hádek, Ondřej Veverka, Michal Dudek, Roman Čejka
  Žarnovica – neděle: Tomáš Suchánek, Václav Milík (nebo Zdeněk Holub či Michal Škurla), Ondřej Veverka, Michal Dudek, Roman Čejka
 
Slovensko: Martin Málek (CZ), Martin Gavenda (CZ), Fritz Wallner (A – SMF), Ján Halabrín, Patrik Nagy (H – ACCR)

Foto: Wojta Zavřel