Češi v akci 07

Škvárová sezóna už dávno přestala klepat na dveře, nýbrž je otevřela dokořán. Vedle britských podniků se ovšem čeští závodnici dostali do akce také v dalších zemích. V tradičním přehledu magazínu speedwayA-Z nelze samozřejmě zapomenout na ledaře. I když v Berlíně letos nepořádali mistrovství světa, vyvrcholil tu seriál Golden Spike.
Nejvíce podívané zažívají fanoušci na Britských ostrovech. Čtvrteční volný závod Star of Anglia v Ipswich se stal kořistí Davida Howa (14 bodů), když se na stupně vítězů dostali ještě Leigh Lanham (12) a Jesper B. Monberg (11). Filip Šitera inkasoval pět bodů a obsadil dvanáctou příčku. V pátek byl Filip Šitera ve Scunthorpe, kde jeho Berwick v utkání League Cupu prohrál 40:53, přičemž mšenský závodník přispěl do měšce Banditů dvěma body.

Ve stejný den byla při utkání League Cupu mezi Redcarem a Edinburghem u jména Matěj Kůs opět poznámka rider replacement. Pražský závodník se v úterý podrobil laserové terapii svého dobitého zápěstí, avšak jeho patálie neskončily. Po pátečním příletu do Prahy byl hospitalizován v motolské nemocnici s otravou krve, když se do jeho těla dostala infekce skrz spáleniny a odřeniny.

Po sobotním pouáku v Berwicku byl Josef Franc nadmíru šastný za třetí místo. „S tímhle výsledkem jsem spokojenej‘,“ svěřoval se. „Motorky šlapou skvěle a na ostro za Sheffield začínáme ve čtvrtek.“ V přátelském klání War of the Roses neboli česky Válka růží coby paralela na středověké zápolení mezi Yorky a Lancastery o britský trůn inkasoval pět bodů a jeho celek prohrál utkání s Belle Vue z vyšší ligy 37:53.

V sobotu zavítal Sheffield v rámci Premier League do Rye House, odkud si odvezl porážku 40:56. Josef Franc s vestou hostí se po dvou nulách srovnal, rozjížďku s číslem jedenáct už vyhrál a nakonec se jeho individuální skóre zastavilo na šesti bodech.

V sobotu také odstartovala Elite League duelem Eastbourne a Belle Vue. V sestavě domácích Orlů se skvěle prezentoval Lukáš Dryml. V první jízdě ho sice porazil Rory Schlein, avšak v dalších třech případech Pardubičan neprohrál s žádným jiným závodníkem z družstva protivníka a připsal si devět bodů a dva bonusy.

Filip Šitera se nezastavil ani o víkendu. Tyne Tweed Trophy proti Newcastle v Berwicku viděla triumf Banditů 54:39, na níž se mšenský závodník podílel šesti body a bonusem. V deváté jízdě ovšem upadl a druhý den při odvetě v Newcastle byl čtyřikrát poslední. Berwick prohrál 41:53, ale celkově své soky předčil 95:93.

Hned zkraje sezóny je jasné, že se loňská spanilá jízda českého týmu skrz jadranskou ligu, jež se letos jede jako dvojutkání pětičlenných týmů, opakovat rozhodně nebude. V pátek v Goričanu naši závodníci prohráli s domácími 49:38, by se jim hned v rozjížďce s číslem jedna zranil Matija Duh. Pro český tým nejvíce práce odvedl Václav Milík 14, jenž proměnil ve vítězství také své nasazení v roli žolíka v desáté jízdě. Další čeští závodníci: Ondřej Veverka (9), Ondřej Smetana (7), Michal Škurla (5) a Zdeněk Holub (3). Česká vlajka nevlála vysoko ani druhý den v Kršku, kde nás Slovinci porazili 59:29. Tentokrát měl nejvíce bodů Ondřej Veverka (10), následovali Václav Milík (9), Michal Škurla (5), Ondřej Smetana (3) a Zdeněk Holub (0).

V neděli v Goričanu pokračoval program jadranské ligy závodem jednotlivců. Zvítězil Matič Ivačič před Rolandem Benkö a Václavem Milíkem, jenž se nevyhnul pádu. S českou licencí se objevil i Patrik Nagy, jenž obsadil jedenácté místo. Původně se měli objevit i Ondřej Smetana a Zdeněk Holub, avšak ze jejich účasti nakonec sešlo.

Na jih se vypravil rovněž Hynek Štichauer. V sobotním prvním díle šampionátu Maďarska byl jedenáctý, když mu defekt v rozjížďce s číslem čtrnáct a následné odstoupení zabránilo rozmnožit čtyřbodový zisk. V Miskolci triumfoval neporažený Polák Pawel Mesiac, přičemž další příčky patřily domácím Jozsefu Tabakovi (13) a Norbertu Magosimu (12).

A by už ledaři pomalu vyklízejí kolbiště letním disciplínám, v berlínském Willmersdorfu vyvrcholila série Golden Spike. Nikolaj Krasnikov sice ve čtyřicáté jízdě dvoudenního programu podlehl Güntheru Bauerovi, avšak ve finále projel cílem jako první před Dmitrijem Koltakovovem, Franzem Zornem a Gütherem Bauerem. Antonín Klatovský byl sedmý, jeho mladší bratr Jan desátý.