Češi v akci 06

Půlka března přináší prolínání konce ledové sezóny se začátkem té škvárové. Také u nás se rozběhla letní sezóna, by prozatím v tréninkovém tempu. Do závodní akce se tak naši závodníci dostali jen v zahraničí a bohužel dorazily i negativní zprávy.
V našem pravidelném přehledu dejme přednost ledařům. Předminulý víkend zasáhli bratři Klatovští a Lukáš Volejník do evropského šampionátu, který vám ve své reportáži přiblížil Zdeněk Flajšhanz. O týden v Assenu pokračovala finálová série světového šampionátu s Janem Klatovským. Náš reprezentant skončil patnáctý, resp. šestnáctý a před aprílovým vyvrcholením v Uppsale je šestnáctý v průběžném pořadí.

V Drážďanech se počátkem prosince 1992 konal dvoudenní německý šampionát na ledové dráze, avšak od té doby tu závodili až loni šroubkaři v sérii Speedway-on-ice Ronnyho Weise. O uplynulém víkendu se však do saské metropole vrátili klasičtí ledaři.

Sobotní German Open opanoval švédský rutinér Per Olof Serenius, jenž ani v jedné z pěti rozjížděk nepoznal hořkost porážky. Na stupně vítězů se postavili ještě Rus Pavel Čajka (14) a Antonín Klatovský (13). Náš borec dojel třetí za svými přemožiteli hned v první sérii a pak už jen vítězil. Druhým českým zástupcem v jezdeckém poli byl Jan Klauz, jenž si odvezl slušné deváté místo a šest bodů.

Včera v Drážďanech pokračoval seriál Golden Spike. Vítězství sebral Dmitrij Chomicevič (15) před Franzem Zornem (14) a Pavlem Čajkou (11). Antonín Klatovský se sedmi body umístil na desátém místě, zatímco jeho mladší bratr Jan skončil hned za ním s jedním bodem méně.

Škvárová sezóna se rozběhla v Anglii. První kolo Northern Challenge, na které do Redcaru dorazilo Newcastle, přineslo premiéru Matěje Kůse ve vestě domácích. Na představitele klubu udělal velký dojem svými devíti body a dvěma bonusy, které pomohly domácím k vítězství 48:36. V páru s exmistrem světa z dvaadevadesátého Gary Havelockem ho porazil pouze Stuart Robson.

Jenže incident z poslední jízdy dodal Pražanově debutu nežádoucí kontroverzi. V první zatáčce kolidoval s Richie Worrallem a jeho levá paže uvízla v zadním kole protivníka. „Spolklo mi to ruku mezi blatník a zadní kolo, ani nevím jak,“ svěřil se Matěj Kůs na svých oficiálních stránkách. Byl odvezen do nemocnice, kde zjistili frakturu zápěstí. Redcar uvádí, že český závodník bude mimo hru čtyři týdny a měl by se léčit na klinice v Ipswichi, která se specializuje na léčbu sportovců. Nezbývá než popřát rychlý návrat ke zdraví.

O tom, jak Matěj Kůs Redcaru chybí, se všichni přesvědčili při včerejší odvetě Northern Challenge v Newcastle, kde fanoušci měli u jeho jména v programech vytištěnou poznámku rider replacement. Domácí hosty porazili 50:43.

V sobotu odstartovala sezóna v Berwicku. Individuální mítink Foam Fence Fund Challenge byl, jak už z názvu vyplývá pořádán pro financování bezpečnostních bariér. Triumf oslavil neporažený Oliver Allen, Lee Complin zaznamenal třináct bodů, zatímco Josef Franc označil svůj návrat mezi Bandity dvanácti body a třetím místem. První start Filipa Šitery na dráze na anglicko-skotském pomezí skončil šesti body a desátým místem.

Pomalu se rozbíhá sezóna i v Polsku, avšak nikdo z našich závodníků se na startu neobjevil. Zrušen byl i trénink v Opole, takže Eduard Krčmář pilně testoval v Chabařovicích, kde připravili ovál do skvělé kondice. Ve středu 14. března však přes naši severní hranici dorazila nepříjemná zpráva pro Aleše Drymla a Matěje Kůse. Jejich Pila totiž vzhledem k neuhrazeným pohledávkám nedostala licenci na start v první lize.

V úterý 13. března se Václav Milík, Roman Čejka, Michal Škurla, Ondřej Veverka, Dominik Hinner, Ondřej Smetana, Zdeněk Holub a Michaela Krupičková vydali do Krška, kde strávili středu a čtvrtek intenzivním trénováním. Bohužel ve středu odpoledne se zranil Roman Čejka.

„Bylo to nějaký slizký,“ popsal slánský závodník, jak se incident seběhl. „Uklouznul jsem jako po hovně, přetočil se a pad‘ na rameno.“ Výsledkem se stala nalomená klíční kost, která si vyžádá zhruba tři týdny klidu. A tak za všechny čtenáře magazínu speedwayA-Z přejeme rychlé uzdravení.

Foto: Petr Makušev a Wojta Zavřel