Petr Ondrašík vybízí k pohledu dál než za první zatáčku

Praha – 16. března
Dnes dopoledne se Petr Ondrašík obrátil na většinu lidí činných v české ploché dráze, v němž je seznámil se svým pohledem na současné dění v motocyklovém sportu a ploché dráze. Magazín speedwayA-Z získal autorův souhlas na uveřejnění v plném znění.

Dopis Petra Ondrašíka:

Vážení přátelé,

dovoluji si Vás oslovit v souvislosti s novými skutečnostmi, které navazují na rozhodnutí vedení UEM z minulého týdne. ČSMS tak kromě výkonu národní sportovní autority (vypisování všech MČR), má právo pořádati závody „Open“ s mezinárodní účastí. To znamená, že může pořádat i všechna Mistrovství ČR s mezinárodní účastí. Tato a předešlá rozhodnutí FIM již neodvratně konstatují, že v průběhu letošního roku dojde i kezměně mezinárodní sportovní autority pro ČR.

V diplomatickém slovníku se jen zřídka užívá slovo odebrání, vyloučení atd.,ale mnohem častěji to řeší návrh na přijetí nového člena, čímž stávající člen tuto výsadu ztrácí.

Tento fakt si je třeba uvědomit a uvážlivě činit další kroky. Přesto, že vedení AČR Vás svou neseriózní kampaní ujišuje, že vše je v pořádku, opak je pravdou.

AČR své postavení v FIM a EUM ztratil daleko dřív a nemůže za to ani pan Karel Abrahám ani ČSMS, ale jeho tak zvaná „péče o motoristický sport v ČR“. Dokladem toho je i poslední kandidatura vedení AČR do voleb, kde po pěti neúspěšných kandidaturách obdržel president AČR 2 hlasy /svoje hlasy/ a dodnes se tímto baví celá mezinárodní motocyklová veřejnost. Není ani náhodou, že po změně statutu FIM v roce 2010 si vedení FIM vybralo do sportovních komisí pouze 3 lidi z ČR: Arnošta Zemena , Milana Špinku a Petra Ondrašíka.

Je velmi těžké věřit vedení AČR, že to se sportem myslí dobře, když se v poslední době seznamujeme v médiích a na internetu o astronomických finančních částkách, které si úspěšní zástupci zastřešujících tělovýchovných organizací v Sazce nechali vyplácet a to i v době, kdy český sport byl na kolenou. Na VH svazů jsme nikdy neslyšeli kam a na co jdou peníze, které AČR dostával celou dobu na podporu a rozvoj motocyklového sportu od FIM, za to že pořádá GP. Nikdy jsme nedostali informaci, jak je naloženo s penězi za zápis do kalendáře AČR, licence jezdců a soutěžících. Protože jsem byl před 10 lety u předávání sportovní autority, vzpomínám, s jakou nadějí jsme do toho šli.
První velkou smlouvu pro financování PD však AČR v roce 2004 nepodepsal a prezident AČR vám všem sliboval podporu. A výsledek. Odpovězte si sami na tyto tři základní otázky:
1) Jak se daří našim reprezentantům ve srovnání s ostatním světem?
2) O kolik se navýšila členská základna a kolik nových družstev vzniklo?
3) Jak je celostátně zajištěna péče o mládež?

Vážení přátelé,

Je čas, abychom si nastavili pravidla pro motocyklový sport podle potřeb jednotlivých disciplín. Je přece nehorázné, že čím pořádáte více akcí pro motocyklový sport, tím více musíte zaplatit poplatků do AČR, přičemž převážná většina podniků je prodělečná. Je to nejdražší razítko na ZÚ, co znám.

Nenechte se zastrašovat a jděte svojí cestou. A jste členem jakéhokoliv spolku, nikdo Vám závodění nemůže zakázat. Hledejte podporu tam, kde ji můžete najít. A to jak u EU, MŠMT, měst a obcí. Tyto granty však nejsou nárokové a záleží jen na Vás, jak kvalitní podklady dodáte.

V České republice je péčí o sport pověřeno MŠMT. Toto ministerstvo již opětovně prohlásilo, že veškerá podpora pro motocyklový sport bude v roce 2012 realizována přes ČSMS. A to jak: program sportovní reprezentace včetně podpory významných sportovních akcí v ČR, sportovně talentovaná mládež a příspěvek na provoz a údržbu.
Rovněž ČSMS ctí usnesení zástupců plochodrážního sportu a avizuje, že rozhodující kritérium pro nasazení do reprezentace seniorské i juniorské pro rok 2013 budou výsledky M ČR 2012 oficiálně vypsané národní sportovní autoritou /ČSMS/.

Proto Vás žádám o předání informací všem vašim jezdcům v klubu, protože tyto finanční prostředky pro reprezentanty nejsou nárokové. Nezavírejme si kohoutky již tak dost děravého potrubí toku státní podpory. Zvažujte, co je pro Váš klub skutečně užitečné. Věřte, že vím, o čem hovořím. Náš klub je již více jak 8 let bez zastřešující organizace, vždy respektujeme rozhodnutí odpovědných orgánů FIM, UEM a nemáme jakýkoliv problém s pořádáním závodů. Plochá dráha je nádherný sport, ale vždy je třeba se dívat, co se děje za zatáčkou!!!

V Praze dne 16.3.2012

Petr Ondrašík