Plochá dráha se do Svitav nevrací snadno

Svitavy – 23. června
Plochá dráha si ve městě, které bývalo hodně výrazné na mapě českého motorismu, drží stále své postavení. Léta s osmi či deseti závody za sezónu jsou již v historii, své slovo řekla kontroverzní kovidová opatření a také generační obměna pořadatelského týmu. Zítra budou opět ve svitavské Cihelně po ročním vakuu opět bouřit plochodrážní motory. Comeback se ale nerodil snadno.


Tipujte:

Označte trojici nejlepších sobotního přeboru ve Svitavách:

View Results

Loading ... Loading ...

Svitavská Cihelna má našlápnuto k lepším časům | foto Eva Palánová

Již v květnu se kostěnický hobík Milan Moravec spojil se svitavským klubem, Josefem Francem a Kopřivnicí ve chvályhodném úsilí za zachování zdejšího areálu, jehož brány se prvně divákům otevřely v červnu 1986. Jenže proti tréninkům se vždy postavily deště.

Ovál navíc přišel o licenci, kterou má předseda jury Zdeněk Felix potvrdit až dnes v podvečer. A do toho přišly starosti se startovní listinou. Přebor při svém pátém díle nemá již ve své výkladní skříni lákavé reprezentační vesty. S kvalifikací pro český šampionát ještě půjde o prázdninách něco udělat v Liberci či v Plzni, pakliže se doposud neučinilo zadost.

A konečně ani termín není optimální vzhledem k jiným závodům. Ostatně z účastníků nedělního českého šampionátu juniorských družstev v Plzni jich cestu na historické pomezí Čech a Moravy bude vážit jen menšina.

Jaroslav Petrák spolu s Petrem Chlupáčem starším dnes pracuje jako mechanik Petra Chlupáče na SGP2 v Gorzowě, ale zítra pojede ve Svitavách | foto Petr Chlupáč

Předsezónní návrat k systému tabulkových bodů se sportovní komisi za daných okolností vyplatil i s bohatými úroky. Na klasický rozpis pro šestnáct borců na dvacet rozjížděk šlo rovnou zapomenout a Petr Moravec musel hodně improvizovat.

S deseti muži ve startovní listině vznikl rozpis na deset jízd v základní části, kdy se každý závodník postaví k pásce čtyřikrát. A přitom si na svou přilbu nasadí každý ze čtveřice povlaků. Dva poslední budou poté vyřazeni, lepší osmička zamíří do semifinále.

V jeho dvou rozjížďkách půjde hlavně o postup do finálové jízdy. Kdo do ní z prvních dvou pozic nepostoupí, bude stejně klasifikován na základě výsledků základní části. Zato pořadí v cíli finále určí výsledek prvních čtyř. A s ambiciózními jmény ve startovní listině si lze rovnou vsadit, jak okázale bude mítink gradovat.

Startovní listina sobotního přeboru ve Svitavách:

1 Jan Hlačina, Pardubice
2 Matouš Kameník, Pardubice
3 Michal Baštecký, Praha
4 Daniel Halamka, Praha
5 Vojtěch Šachl, Praha
6 Jan Jeníček, Pardubice
7 Jaroslav Petrák, Pardubice
8 David Hofman, Pardubice
9 Radek Bambuch, Kopřivnice
10 Ruben Guikema, NL