Češi v akci 04

Minutý týden skončily arktické mrazy, které do naší země vpadly od východu. Vystřídala je sněhová kalamita, která přišla ruku v ruce s oteplením a v neděli dokonce s deštěm. Naštěstí se pořadatelé v Hamru na Jezeře a Kopřivnici se změněnou situací vypořádali se ctí, i když kruhy pod jejich očima svědčily o velkém pracovním nasazení. Nebýt jejich snahy, žádný jiný český závodník by se minulý týden do akce vůbec nedostal.

Ledové závody u nás lámou rekordy a Česká republika je po Rusku a Švédsku na třetím místě v žebříčku uspořádaných závodů. Ledařská bašta, jakou v minulosti bývalo Německo, se prozatím nemůže pochlubit ani jedním podnikem. Potěšitelné je, že stoupá i počet českých závodníků.

Jan Klatovský se vrátil z ruských velkých cen, aby si přestávku před návratem na světový šampionát družstev zpestřil účastí při prvním kole mistrovství republiky jednotlivců. Do Kopřivnice už to měli nekteří borci příliš daleko. Vladimír Višváder zase vinou poruchy své dodávky dorazil až hodinu po ostrém začátku a Lukáš Hromádka neprošel bez krytů ohřebovaných kol technickou přejímkou.

I s ním se počet našich ledařů dostal na číslo čtrnáct, které by ještě před dvěma či třemi léty znělo naprosto nepředstavitelně. A to ještě Andrej Diviš rehabilitující po svém nešastném pádu byl v Hamru na Jezeře jen v roli rádce a mechanika svého mladšího bratra Josefa. Pakliže skutečně nastane jakási nová doba ledová či najdou-li se finance potřebné na stavbu umělého oválu v Osečné, čekají české ledy skvělé časy.

Tradiční zásobovač zimních výsledků Matěj Kůs už v úterý nestartoval v posledním kole argentinského šampionátu v Bahia Blanca. Ve středu přistál na ruzyňském letišti a v celkové klasifikaci třináctidílného seriálu celkově skončil sedmý.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Zdeněk Růta (letecká)