Karel Průša začal vázat uzlíky na svou vítěznou šňůru již po obědě

Slaný – 13. května
Dvaadvacátý Memoriál Antonína Vildeho měl svůj počátek plánován na patnáctou hodinu. Než se však pořadatelé dostali ke slavnostnímu nástupu, do akce se dostala malá dráha. Trať uvnitř velkého oválu hostila třetí díl mistrovství republiky, na němž osmička kolibříků začala závodit již po obědě. Nejlépe si počínal Karel Průša. Po čtyřech úvodních triumfem ovládl finále A, když před sebe nepustil dravého Adama Nejezchlebu, jenž se po startu dostal před Petra Marka.

Adam Nejezchleba, Karel Průša a Petr Marek na stupních vítězů | foto Eva Palánová

Třetí do áčka je dlouho nejistý

Petr Marek (modrá) letí do čela první jízdy před Romana Štolu (žlutá) a Štěpánku Nyklovou (červená) | foto Eva Palánová

Mraky hrozily, že vezmou Slaný šturmem. A do toho přijel Petr Šachl a jeho dodávka byla celá mokrá. Všechny oči e okamžitě draly na vrch hlavy. Kde jste zmokli? Vysvětlení bylo o poznání prozaičtější. Při cestě z pondělní Kopřivnice byl vůz pokrytý vrstvou much, která si říkala o smytí ve slánské myčce. Pravda, stopětadvacítkám v mistrovském klání na malé dráze před Memoriálem Antonína Vildeho pár kapek ještě spadlo.

Nabylo jich naštěstí tolik, aby se hroutil svět a závod se překládal. Kolibříků se sešlo osm, což na miniovále přineslo nutnost nechat čtyřikrát startovní pole volné. Závod otevřel nejlépe Petr Marek suverénním triumfem v rozjížďce s číslem jedna. Karel Průša měl vzápětí o poznání těžší práci.

Karel Průša (červená) jde do vedení před Adama Nejezchlebu (modrá) | foto Eva Palánová

Adam Nejezchleba dorážel, dokud se na začátku druhého kola nepřetočil a neztratil cenné metry. Skvěle vykročil rovněž Luboš Hromádka, když ve třetí jízdě odvedl Juliana Wroneckeho. Poté se to začalo míchat.

Čtvrtá jízda přinesla šok. Julian Wronecki přivedl do cíle Štěpánku Nyklovou, kdežto Adam Nejezchleba protnul metu jako třetí. Liberecká dívčina ve slánské cestě však kontrovala trojkou ze sedmé jízdy na úkor Mariána Jirouta.

Julian Wronecki (červená) podjíždí Štěpánku Nyklovou (modrá) | foto Eva Palánová

Oba hlavní favorité ovšem nezaváhali. Petr Marek kraloval páté, Karel Průša zase šesté jízdě. A pak se v rozjížďce s číslem osm postavili na startovní rošt spolu s Lubošem Hromádkou, jemuž dnes bod stačil prozatím uzmout pouze Petr Marek.

Dopředu vystřelil Karel Průša. Petr Marek hned za ním. Oba měli jasně nalajnovanou cestu do finále A. řešení otázky jejich soupeře však zůstávalo zamotané až do poslední chvíle základní části. K šestibodovým Luboši Hromádkovi a Štěpánce Nyklové se totiž přidal také Adam Nejezchleba.

 

Karel Průša neprohrává

Julian Wronecki si totiž v rozjížďce s číslem devět vypnul svůj elektrický motocykl a stal se tak prvním borcem, jemuž se takový kousek povedl. Adam Nejezchleba ale i tak kraloval na čele. Po průjezdu cílem z něj byl také šestibodový.

Adam Nejezchleba (červená) v rozjezdu o finále A odvedl Luboše Hromádku (modrá) | foto Eva Palánová

Luboš Hromádka udělal pro áčko absolutní maximum. V první zatáčce desáté jízdy upadl, nicméně v repete dostal další šanci. Zužitkoval ji naplno, porazil Štěpánku Nyklovou. Mohl se chlubit jedním bodem navíc. Ovšem Adam Nejezchleba učinil nemožné.

V rozjížďce s číslem jedenáct odstartoval na Petra Marka. Přivedl ho za sebou do cíle jako na provázku. Srovnal krok s Lubošem Hromádkou, vynutil si postupový rozjezd, v němž na pardubického závodníka porazil.

Finálový pořad byl možná ještě dramatičtější než základní část. Marián Jirout vystřihl v céčku dokonalý start, Julian Wronecki si však nedopřál klidu, dokud jej ve druhém okruhu nepodjel ve druhé zatáčce.

Štěpánka Nyklová (modrá) jde do čela finále B před Luboše Hromádku (červená) | foto Eva Palánová

Ve finále B skvěle odstartoval Luboš Hromádka. Štěpánka Nyklová se ukázala po vnějšku úvodního oblouku rychlejší. Ke všemu pardubický závodník v posledním kole upadl a pátou příčku místo něho bral Roman Štola.

A konečně finále A! Karel Průša prve zkompletoval dvanáctibodové maximum velkým sólem v rozjížďce s číslem dvanáct. Nyní na něho odstartoval Adam Nejezchleba. Zatímco zavíral Petra Marka k vnitřní čáře, domácí borec převzal vedení. Vydržel na něm, dokud jej Emil Gaži nepřivítal šachovnicovou vlajkou.

 

Karel Průša (červená), Adam Nejezchleba (modrá) a Petr Marek (bílá) bojují ve finále A | foto Eva Palánová
Karel Průša (červená), Adam Nejezchleba (modrá) a Petr Marek (bílá) bojují ve finále A | foto Eva Palánová
TOT C B A
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 12 3
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 2 1 3 3 9+3 2
3. Petr Marek, Praha 3 3 2 2 10 1
4. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 2 3 2 10 3
5. Roman Štola, Mariánské Lázně E 2 2 2 6 2
6. Luboš Hromádka, Pardubice 3 2 1 3 9+2 F
7. Julian Wronecki, PL (E) 2 3 E F 5 3
8. Marián Jirout, Pardubice 1 E 2 – 3 2
Marián Jirout (modrá) ujíždí před Julianem Wroneckim (červená) | foto Eva Palánová

Aktuální pořadí seriálu:

PLZ MaL SLA TOT
1.5. 6.5. 13.5.
1. Petr Marek, Praha 20 20 16 56
2. Karel Průša, Slaný 14 18 20 52
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 12 16 14 42
4. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 18 18 36
5. Luboš Hromádka, Pardubice 10 14 11 35
6. Roman Štola, Mariánské Lázně 9 11 12 32
7. Marián Jirout, Pardubice 11 12 9 32
NC Andžejs Smulkevič, LAT 16 16
NC Julian Wronecki, PL 10 10