Kompromis se nebude uznávat už ani na ledě

Růžená – 2. února
Ledařská družstva dostala před třemi lety svůj šampionát víceméně jako z nouze ctnost. Jenže to, co původně bylo ze strany plochodrážní generality zamýšleno jako alternativa k mistrovství jednotlivců v době, kdy jsou reprezentanti pryč, se má čile k světu. A pozítří po obědě na zamrzlém ploše rybníku Pařezitý v Růžené přepíše české plochodrážní dějiny.

Vůbec poprvé se totiž ke slovu dostane rozpis pro deset dvojic, dle něhož se od roku 2003 bojuje v mistrovství republiky dvojic na klasické dráze. Ledaři si tím pádem budou muset zvykat na netradiční bodový klíč 4-3-2-0, ale i na filozofii, že vítěz prohrává, pakliže jeho kolega protne metu jako poslední.

Boj bude zuřit již v základních skupinách a drama vyvrcholí v semifinále a posléze dvou finálových rozjížďkách. Startovní listina čítá dvacet vesměs známých jmen. Nováčky v českých zemích budou jen Angličan Rob Irving a Švýcar Martin Glarner. Ten po boku Markuse Birna nahradí René Dünkiho.

Obrýlený sympaák, jenž na přelomu osmdesátých a devadesátých let vozil body ze silničního mistrovství světa, totiž s ledovou dráhou skončil. Důvodem nebylo zranění z loňského Hamru, avšak patálie, jichž si v Sanoku užil doslova přehršel.

„Vždy jsem k motocyklovému sportu přistupoval profesionálně,“ osvětluje magazínu speedwayA-Z. „K tomu potřebuješ dva motocykly, jednoho stálého mechanika a dost peněz od sponzorů. A to je to, co bohužel nyní nemám. Zažil jsem to i na silnicích, ale teď po Sanoku nemohu nic dělat, protože převodovka je úplně zničená.“

Zato českých ledařů stále přibývá a v sobotu se dva nováčci spolu představí pod hlavičkou Grepl Mšeno. Vladimíra Višvádera není třeba představovat. Jeho kolega Martin Kníže začíná svou plochodrážní kariéru, jejíž prvopočátek lze vystopovat v okruhu Jana Klauze.

Doprovodný program v Růžené obstarají šroubkaři. Je ale bohužel ironií osudu, že se neúnavný propagátor této disciplíny Ronny Weis rozhodl využít mrazivého počasí a před nedělní halu v Grimmě předřadit další mítink na požární nádrži v Oberau.

„Máme trošku problém s touto termínovou kolizí,“ nezastírá Miroslav Topinka. „Přislíbili tam účast již čtyři naši jezdci. Řešíme to, v současné době máme předběžně šest závodníků a na vyjádření dalších čekáme. Rádi bychom se dostali na číslo osm.“

Mistrovství republiky družstev – 1. Závod: Růžená u Milevska, sobota 13:00:

skupina A: Klauz Team: 1 Petr Klauz
    2 Jan Klauz
 
  Hutla Team: 3 Radek Hutla
    4 Lukáš Hutla
 
  Polsko: 5 Miroslaw Daniszewski
    6 Pawel Strugala
 
  Rakousko: 7 Josef Kreuzberger
    8 Thomas Rathgeb
 
  Anglie: 9 Rob Irving
    10 Kevin Rowand
 
 
skupina B: SK Osečná: 11 Jan Pecina
    12 Lukáš Volejník
 
  Ebner Team: 13 Charlie Ebner
    14 Charlie Ebner ml.
 
  SK Osečná II: 15 Martin Běhal
    16 Robert Růžička
 
  Švýcarsko: 17 Markus Birn
    18 Martin Glarner
 
  Grepl Mšeno: 19 Vladimír Višváder
    20 Martin Kníže

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)