Češi a Slováci v akci 461

Tak uplynulý týden stál doopravdy za to! A pokud si jej prodloužíme o osmý den, což vzhledem k jeho svátečnímu charakteru, není zase takový problém, pak ještě víc. Obě slabší kubatury ve třech závodech v Plzni. Epická pražská extraliga. Kolibříci v Mariánských Lázních a pak český šampionát na vedlejším kilometru, jenž posadil na trůn Hynka Štichauera coby prvního letošního plochodrážního šampióna. A včera přebor v Kopřivnici, kde bojovné srdce dokazovali i veteránští flat trackeři. Z tohoto menu chutnal jen jediný chod, ale pakliže si ho někdo dal celé, zůstane plochodrážně sytý až do sobotního Slaného. Mnoho se dělo také v cizině, kam se vypravíme za našimi borci.

 

Češi stáli na pódiu v Moorwinkelsdammu… | foto laskavostí Václava Milíka

Začínáme opět úterkem, ale letos poprvé ve Švédsku. Odstartovala totiž tamní Bauhaus Ligan. Václav Milík v ní osmi body s jedním bonusem (3 1 1 3 0) přispěl své Pirateně Motala k jejímu vítězství 44:46 v Kumle.

Ve stejný den pokračovala polská extraliga U24. Jaroslav Vaníček se stal bezprostředním svědkem masakru, který Czestochowa připravila u sebe jeho Wroclawi. Mítink skončil za stavu 66:24 a pražský junior dal dohromady dva body s bonusem (0 0 1 1).

V Czestochowej se radovali také v pátek. V pátém kole polské extraligy domácí zvítězili nad Krosnem 56:34. Václav Milík pro hosty skóroval jediným bodem (0 1 0 0).

Pardubický kapitán se posléze obrátil na západ. Cílem jeho cesty se stal Moorwinkelsdamm s jeho tradičním Master of Speedway. Bez porážky se dostal do nadstavbové části (3 3 3 3 3) a svou vítěznou sérii prodloužil také v semifinále.

Podobný vývoj prožíval i Jan Kvěch (3 1 3 3 3), který byl v semifinále druhý za Andrzejem Lebeděvsem.  Finále poté přineslo pořadí Andrzej Lebeděvs, Jan Kvěch, Václav Milík a Robert Lambert.

…i v Míšni | foto Ladislav Hofman

Saská Míšeň v sobotu zažila jubilejní dvacátý ročník Autohaus-Cupu, závodu dvojic sponzorovaných místními prodejci automobilů. Triumfovali místní Ronny Weis a Richard Geyer v barvách Autohaus Schade. Druhá příčka připadla týmu Autohaus Thiemig s Bruno Thomasem a Polákem Piotrem Pioro.

Jaroslav Petrák (1 2 1 1 1) a Patrik Linhart (2 E 2 3 3) ve vestách s logem BMW Pulz obsadili třetí příčku. První tři týmy z šesti od sebe dělil jeden jediný bod.

V neděli nechyběli naši závodníci v polských ligách.  Martin Vaculík skóroval pro Gorzow deseti body s jedním bonusem (3 1 2 3 1 0) ve Wroclawi, jež vyhrála 49:41. Jan Kvěch (2 2 1 E) měl pět bodů v prvoligovém duelu Poznaň vs. Rybnik s celkovým výsledkem 46:44.

Všechna tři druholigová utkání včera skončila patem 45:45, což polští statistici nikdy nezaznamenali. V Rawiczi se za svůj Tarnow poprvé dostal do akce Daniel Klíma. Vedl si skvěle a kouč jím nahradil Piotra Pioro v rozjížďce s číslem čtrnáct. V ní se mu však nepovedl start a dostal varování. Celkově tedy šest bodů (1 2 3 0).

Polská extraliga U24 byla klíčová pro startovní listinu včerejšího přeboru v Kopřivnici. Jaroslav Vaníček se nepřihlásil, protože věděl, že jej na zítřek povolá Wroclaw. Zato Jakub Valkovič se svou účastí neváhal, když zjistil, že s ním Lublin opět nepočítá.

Petr Chlupáč se nakonec musel omluvit. Na poslední chvíli jej ve své sestavě pro včerejší výjezd do Grudziadzu nahlásila jeho Toruň. Pražan se s jedenácti body a dvěma bonusy (1 2 3 3 2) stal nejlepším mužem svého týmu, který prohrál 49:41.