První máj na Borech patřil ploché dráze

Plzeň – 1. května
Krásné slunečné pondělí vyšperkovalo kulisy třetímu ročníku Memoriálu Romana Mádyho na plzeňských Borech. Program třech mítinků odstartoval úvodním kolem domácího šampionátu stopětadvacítek na malé dráze, jenž přinesl triumf Petru Markovi. Karel Průša si vynahradil smůlu vítězstvím na klasickém ovále, zatímco dvěstěpadesátky se staly kořistí excelentního Svena Cerjaka ze Slovinska.

 

Petr Marek úřaduje

Adam Nejezchleba (modrá) vede před Štěpánkou Nyklovou (bílá) | foto Pavel Fišer

Drama prvomájových závodů slabších kubatur vlastně začalo již pár kilometrů od borského stadiónu. Luboš Hromádka starší musel na nouzovém stání před tunelem Valík odstavit svůj ford se zadřeným motorem. Na pomoc se vypravil Jaromír Nykl a bílý vůz odtáhl na žlutém laně za svou červenou dodávkou.

Úvodní díl šampionátu stopětadvacítek mohl proběhnout se všemi osmi přihlášenými účastníky. A to pěkně zostra, jelikož úvodní rozjížďka svedla na startovní rošt úřadujícího šampióna Petra Marka a s jeho nejsilnějším protivníkem Karlem Průšou. Slánský závodník si z jejich předchozího duelu při poháru na pražské Markétě odnesl naštípnutou klíční kost.

Díky speciální ortéze mohl dnes startovat. A po vylétnutí pásky odvedl Petra Marka, jemuž se venkem úvodního oblouku nepovedlo dostat se dopředu. Karel Průša útočil, jenže v první zatáčce se ve druhém okruhu přetočil a vyjel na trávník.

Karel Průša (červená) jde do vedení před Mariána Jirouta (bílá) a Štěpánku Nyklovou (modrá) | foto Štěpán Ševčík

Ambice slánského kolibříka na účast ve finále A se okamžitě adekvátně smrskly. Nic ovšem nebylo ztraceno. Petr Marek sice vítězil jako na běžícím páse, jenže v páté i v osmé jízdě za sebou nechal Adama Nejezchlebu, jehož éčko v úvodní sérii dovezlo do cíle před drobným, nicméně bojovným Andžejsem Smulkevičem.

Lotyšský novic na našich oválech se činil náramně. V deváté jízdě si nedopřál klidu, dokud v závěrečném kole nepředjel Štěpánku Nyklovou. V rozjížďce s číslem dvanáct svůj kousek zopakoval a slánskou závodníci podjel až v nájezdu do první zatáčky.

Andžejs Smulkevič se v ten moment mohl těšit z postupu do finále A. za soupeře v něm měl Adama Nejezchlebu, který v rozjížďce s číslem deset odjel Karlu Průšovi. A rovněž Petra Marka, jenž velkým sólem v následující jízdě zkompletoval své maximum. Než se nejlepší trojice seřadila u pásky, přišla na řadu utkání borců s menším skóre.

Finále C opanoval Luboš Hromádka, když krátce po startu zmizel z dohledu Romana Štoly. V béčku si Karel Průša poradil se Štěpánkou Nyklovou a Mariánem Jiroutem. A konečně Petr Marek vyřešil otázku vítězství ve svůj prospěch. V první zatáčce finále A objel Adama Nejezchlebu, jehož před sebe už nepustil.

 

Kolibří esa si prohazují role

Petr Marek (bílá) útočí ve finále na Karla Průšu (červená) před zraky Luboše Hromádky (modrá) a Štěpánky Nyklové (žlutá) | foto Štěpán Ševčík

Andžejs Smulkevič se nejprve přihlásil jen na klasický šampionát stopětadvacítek. Nakonec kývl i na svůj start na miniovále, jehož obdobu zatím ve své kariéře nepoznal. Na velké dráze se ale nakonec dnes neobjevil kvůli nevolnosti. Druhá díl mistrovství republiky proto absolvovalo pouze osm kolibříků.

Rozjížďka s číslem jedna přinesla stejné aranžmá jako při poobědním závodě. Nyní však Karel Průša perfektně odstartoval a přivedl Petra Marka do cíle za svými zády. Podobný kousek slánský závodník zopakoval ve třetí jízdě. Byť se Petr Marek snažil ze všech sil a neslevoval ve svých útocích až do cíle, šachovnicová vlajka opět pozdravila jako prvního Karla Průšu.

Oba se měli setkat ještě jednou na startu finálové rozjížďky. Karel Průša k ní dospěl bez ztráty bodu, protože pátou i osmou jízdu vyhrál ve stylu start – cíl. Ostatně ani o postupu Petra Marka nebylo třeba pochybovat. V rozjížďce s číslem šest, v níž sudí Pavol Pučko raději po pádu Romana Štoly zmáčknul spínač červených světel a přiděli technické body, ve druhém kole sebral vedení Luboši Hromádkovi. A další trojku přivezl hned vzápětí.

Na Romana Mádyho nelze zapomenout | foto Pavel Fišer

Na další dvě finálová místa byla pořádná tlačenice. Luboš Hromádka odrazil Mariána Jirouta v rozjížďce s číslem dvě, jenže o dvě jízdy později mu dva body sebral pád. V repete si Štěpánka Nyklová vylepšila své úvodní třetí místo. A do konce závodu ztratila body jen s Karlem Průšou a Petrem Markem.

V sedmé jízdě nechala za sebou také Luboše Hromádku, jímž se nakonec finálová čtveřice uzavřela. Měl však namále. Pakliže by totiž v poslední jízdě základní části Roman Štola nedojel před Mariánem Jiroutem, jel by o stupně vítězů druhý z pardubického dua.

Ve finále zopakoval Karel Průša své předchozí bleskové starty. Petr Marek zaútočil po venku první zatáčky, ale vedoucí závodník si udržel vrch. Na začátku třetího kola upadl Luboš Hromádka. Třetí stupínek proto čekal na Štěpánku Nyklovou, která po vylétnutí pásky špatně zařadila.

 

Oslnivý triumf létajícího Slovince

Tilen Bračko po svém úvodní pádu již nepokračoval | foto Pavel Fišer

Stopětadvacítky se na velké borské dráze střídaly se čtvrtlitry, jichž bylo třináct, nicméně jen tři české. Situaci zachraňovali nejen Poláci, z nichž někteří jeli dokonce své první závody vůbec, ale Slovinci. Podobně jako AČR totiž také oni berou podniky českého šampionátu za bernou minci klasifikaci svého vlastního mistrovství. Vrch však měli cizinci, byť do šampionátu prvně vstoupil Adam Nejezchleba, jenž úvod v Kršku z logistických důvodů vynechal.

Závod nezačal optimálně. V první zatáčce úvodní jízdy upadl Tilen Bračko. Za chvíli u něho modře blikala sanitka. Slovinec byl naštěstí jen potlučený, ale dál už nepokračoval. Zato jeho krajan Sven Cerjak se rozjel ve velkém stylu. Všechny své čtyři jízdy vyhrál, aniž by se mu od vylétnutí pásky po odmávnutí šachovnicovou vlajkou do cesty připletla výraznější překážka.

Sven Cerjak (modrá) vede finále před Williamem Cairnsem (žlutá), Kevinem Nyczem (červená) a Maksymilianem Pawelczakem (bílá) | foto Štěpán Ševčík

Zbývající trojice finalistů se potkala již v rozjížďce s číslem jedna. Její repete opanoval Maksymilian Pawelczak, kdežto William Cairns rychle za sebe odeslal Kevina Nycze. Vítězný Polák si v páté jízdě vykoledoval výstrahu za ulitý start a dojel třetí, ale pak prohrál již jen s létajícím Svenem Cerjakem.

Angličan se s ním nepotkal, ale ztratil v rozjížďce s číslem šest, jíž vládl Dominik Barylka. Kevin Nycz po úvodní jedničce připisoval již jen samá vítězství. Ve finále však boj o první příčku začal nanovo.

Sven Cerjak jej pojal po svém. Vypálil jako střela a nechal své soupeře za sebou. William Cairns jezdil druhý. Maksymilian Pawelczak předjel Kevina Nycze, který v první zatáčce posledního kola upadl. A pak přišlo jen zmiňované finále stopětadvacítek a vyhlášení vítězů, které důstojně uctilo památku Romana Mádyho.

 

Adam Nejezchleba, Petr Marek a Andžejs Smulkevič na stupních vítězů malé dráhy | foto Pavel Fišer

MR 125 na krátké dráze:

C B A
1. Petr Marek, Praha 3 3 3 3 3
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 3 2 2 3 2
3. Andžejs Smulkevič, LAT 2 2 3 3 2
4. Karel Průša, Slaný L 3 3 2 3
5. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 3 2 2 2
6. Marián Jirout, Pardubice 3 2 1 1 1
7. Luboš Hromádka, Pardubice E 1 2 1 3
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 2 1 1 2 2

Aktuální pořadí seriálu:

PLZ TOT
1.5.  
1. Petr Marek, Praha 20 20
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 18 18
NC Andžejs Smulkevič, LAT 16 16
3. Karel Průša, Slaný 14 14
4. Štěpánka Nyklová, Slaný 12 12
5. Marián Jirout, Pardubice 11 11
6. Luboš Hromádka, Pardubice 10 10
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 9 9
Klasický šampionát stopětadvacítek: Petr Marek, Karel Průša, Štěpánka Nyklová a Luboš Hromádka | foto Pavel Fišer

MR 125 ccm:

TOT FIN
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 12 1.
2. Petr Marek, Praha 2 2 3 3 10 2.
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 3 2 2 8 3.
4. Luboš Hromádka, Pardubice 3 X 2 1 6 F
5. Marián Jirout, Pardubice 2 2 1 1 6
6. Roman Štola, Mariánské Lázně 0 1 X 2 3

Poznámka: Andžejs Smulkevič odstoupil před závodem pro nevolnost

Aktuální pořadí seriálu:

SLLA PLZ TOT
17.4.. 1.5.  
1. Karel Průša, Slaný 20 20 40
2. Petr Marek, Praha 14 18 32
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 16 16 32
4. Luboš Hromádka, Pardubice 12 14 26
5. Marián Jirout, Pardubice 11 12 23
6. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 18 18
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 11 11
NC Julian Wronecki, PL (E) NC
NC Andžejs Smulkevič, LAT o
William Cairns, Sven CErjak a Maksymilian Pawelczak na stupních vítězů s nejbližšími Romana Mádyho | foto Pavel Fišer

MR 250 ccm:

1. Sven Cerjak, SLO 3 3 3 3 12
2. William Cairns, GB 2 2 3 3 10
3. Maksymilian Pawelczak, PL 3 1 3 2 9
4. Kevin Nycz, PL 1 3 3 3 10
5. Dominik Barylka, PL 0 3 2 2 7
6. Adam Putkowski, PL 3 0 2 2 7
7. Zoltan Lovas, H 2 1 2 2 7
8. Adam Nejezchleba, Divišov 1 3 1 1 6
9. Oliver Schmid, Plzeň 1 2 1 1 5 (los)
10. Dominik Hrbek, Pardubice 2 1 1 1 5 (los)
11. Gregor Zorko, SLO 2 1 0 0 3
12. Tilen Bračko, SLO X – – – 0

Poznámka: z původně přihlášených nepřijel Damir Filimonovs

Aktuální pořadí seriálu:

KRŠ PLZ TOT
10.4. 1.5.  
NC Maksymilian Pawelczak, CZ 20 16 36
NC William Cairns, GB 16 18 34
NC Sven Cerjak, SLO 12 20 32
NC Zoltan Lovas, H 14 10 24
1. Oliver Schmid, Plzeň 10 8 18
NC Damir Filimonov, LAT 18 o 18
NC Tilen Bračko, SLO 11 5 16
NC Gregor Zorko, SLO 9 6 15
NC Levin Nycz, PL 14 14
2. Dominik Hrbek, Pardubice 7 7 14
NC Dominik Barylka, PL 12 12
NC Adam Putkowski, PL 11 11
3. Adam Nejezchleba, Divišov 9 9
NC Carlos Saabas, EST 8 8
NC Frido Viidas, EST o
Vzpomínka na Romana Mádyho se nesla celým dnem | foto Štěpán Ševčík