Eduard Krčmář neztratil jediný bod při divokém mejdanu paní Smůly

Plzeň – 22. dubna
Krásný den se při druhém přeboru na plzeňských Borech stal leaderem průběžné meteorologické klasifikace letošních českých závodů. Po dešťových mracích ani památky a zářící sluníčko na nebeské báni konečně dokázalo, že na ploché dráze nemusí být za každou cenu zima. Stejně jako při pražské ouvertuře soutěže nepoznal Eduard Krčmář hořkost porážky. Daniel Klíma sám připouštěl, že na něho v rozjížďce s číslem dvacet začal útočit příliš pozdě. V cílové rovince za slánským borcem o pár centimetrů zaostal a vyskočil si na stupínek s dvojkou. Petr Chlupáč skončil třetí, ale stejně jako jeho úspěšnější klubový kolega si pojistil účast v kvalifikaci o SGP. Vedoucí trojicí jakoby se přízeň Fortuny vyčerpala. Vojtěch Šachl v páté jízdě porazil Daniela Klímu, ale v další sérii upadl. Stěžoval si na bolesti levé ruky, kterou mu v nemocnici dali do sádry. Adam Bubba Bednář obral o bod Petra Chlupáče. Také on se předtím ocitnul na ovále, navíc zadřel motor. Rovněž Jaroslav Petrák odjížděl sanitkou s podezřením na otřes mozku, Bruno Belan si zase stěžoval na bolesti v žebrech. Pád neminul ani Matouše Kameníka, Daniela Halamku, jenž v kvalifikaci při svíci pochroumal svůj motocykl, či Davida Hofrmana na čele druhé jízdy vyřazených závodníků. Jaroslav Vaníček pro změnu ztratil dva body, když v repete rozjížďky s číslem šest píchnul zadní pneumatiku.

Daniel Klíma, Eduard Krčmář a Petr Chlupáč na stupních vítězů | foto Pavel Fišer

Kvalifikační martýrium

Štěpán Melč (modrá) vede kvalifikační jízdu před Pavlem Čermákem (červená) a Radkem Bambuchem (žlutá) | foto Eva Palánová

Kvalifikace jakoby celý závod předznamenala. Cestou na startovní rošt její první jízdy zhasnul Štěpánu Ševčíkovi motor. Traťový komisař jej roztlačoval, až upadl. Pak svítila červená světla, protože Daniel Halamka najel do pásky a vracel se do depa. Vojtěch Šachl svým triumfem ve stylu start – cíl odmítl psát smolný příběh jako při přeborové ouvertuře v Praze. Ovšem Štěpán Ševčík v posledním okruhu upadl vinou prasklého primárního řetězu a dál účinkoval coby šikovný fotograf.

Inu, sudičky si dost možná přihnuly z více půllitrů plzeňského a rozhodly se, že plzeňský přebor bude pořádně bláznivý s mnoha pády. Přitom sluníčko na obloze topilo jako topič velké parní lokomotivy a beránky na obloze svou nevinně bílou barvou uklidňovaly publikum, že živly na ploché dráze v Čechách rozhodně pořád řádit nemusí.

V rozjížďce s číslem dvě se ke svému prvnímu triumfu s půllitrem rozjel Štěpán Melč. Pavel Čermák se rozpomněl, že vyhrávat není vůbec špatné. Ve druhé zatáčce třetího okruhu se dostal spodem před domácího borce. A po krátké přestávce triumfoval podruhé tentokrát po perfektním startu. Nakonec vyhrál celou kvalifikaci, k čemuž mu pomohla šťastná ruka při losování.

Daniel Halamka medituje nad nepovedenou kvalifikaci:

„Jsem jen hobík, v první jízdě jsem najel trošku do pásky, mohlo bejt varování, ale dnes byl ostřejší rozhodčí. A v druhý jízdě jsem zvingloval motorku. Mohl jsem si zazávodit ve vložených jízdách, ale motorka je ohnutá. Celou vidlici mám doleva, je to asi za dvaceti tisíc. Těšil jsem se, že se svezu, ale nevyšlo to.“

Daniel Halamka (žlutá) se převrací za zády Štěpána Melče (bílá) a Vojtěcha Šachla (modrá) | foto Eva Palánová

Vojtěch Šachl vyrovnal jeho skóre, když vyhrál čtvrtou jízdu. V ní se uzavřelo účinkování Daniela Halamky v dnešním závodě. Po svíci při startu byl nejen diskvalifikován z dalšího průběhu, ale nekvalifikoval se do hlavního závodu. A se zničeným motocyklem mohl zapomenout na svou účast ve vložených rozjížďkách.

Kromě dvojice neporažených nepostoupil dál rovnou nikdo. O třetím šťastlivci rozhodoval rozjezd. Oliver Schmid se svou dvěstěpadesátkou vystřihnul rychlý start. Avšak z první zatáčky vyjel dříve Štěpán Melč, který si mohl na svou vestu lepit startovní číslo šestnáct.

 

Festival pádů

Eduard Krčmář (žlutá) právě odstartoval na Matouše Kameníka (bílá), Jana Hlačinu (modrá) a Bruna Belana (červená) Y foto Eva Palánová

V hlavním klání dal Eduard Krčmář jasně najevo svou neochotu uznávat kompromisy. V rozjížďce s číslem jedna vystřelil od prken jako střela před soupeře z okruhu juniorů. Další sólo zahrál v osmé jízdě. Po dvou sériích vévodil aktuální klasifikaci. Nikdo jiný nedokázal své úvodní vítězství zopakovat.

Daniela Klímu zaskočil v páté jízdě Vojtěch Šachl. Po skvělém startu se dostal dopředu a svého staršího klubového kolegu před sebe nepustil. Jan Macek, který v rozjížďce s číslem tři v úvodním nájezdu podjel Jaroslava Vaníčka, trčel celá čtyři kola za nimi.

Adam Bubba Bednář prve ve čtvrté jízdě porazil Vojtěcha Šachla. V sedmé stíhal vedoucího Matouše Kameníka, dokud v poslední zatáčce neupadl. V další sérii odstoupil s uklepaným kabelem, čímž se okruh hlavních favoritů bohužel zúžil. Nicméně nebyl ani první, ani poslední, kdo se musel sbírat z borského oválu. Jaroslava Petráka poněkud nadzvedlo vyloučení za pád v úvodním nájezdu rozjížďky s číslem šest.

Jaroslav Petrák neskrývá rozhořčení po diskvalifikaci v šesté jízdě:

„Odstartuješ, zavřeš jako kráva, abychom nešli oba. On do tebe bouchne, samozřejmě lehneš. A rozhodčí vyloučí tebe! Já ale neměl kudy jet!“

Jaroslav Vaníček, o němž byla v Pardubičanově boxu řeč, přišel při repete kvůli píchlé zadní pneumatice o dva body. Kdežto Petr Chlupáč, který se v rozjížďce s číslem dva díval na záda Daniela Klímy, nenechal sebemenší prostor náhodě.

Překvapení páté jízdy – Vojtěch Šachl jde do vedení před Jana Macka (žlutá), Daniela Klímu (bílá) a Bruna Belana (mpdrá) | foto Pavel Fišer

„Slyšel jsem klepání, vrátil jsem se pro druhou motorku,“ říkal. V sedle druhého stroje si přijel pro vítězství, díky němuž se hodnota jeho skóre dostala k číslovce pět. Stejně měli i Matouš Kameník, Daniel Klíma a Vojtěch Šachl. Další okolnosti pronásledování neporaženého Eduarda Krčmáře vyloučily.

Dvanáctá jízda se musela opakovat vinou poruchy startovacího zařízení a po restartu vezla Vojtěcha Šachla do depa sanitka. „Levá ruka mě hrozně bolí,“ říkal pražský závodník, když v depu vystoupil z její paluby. Po pádu v rozjížďce s číslem třináct odstoupil rovněž Jaroslav Petrák, který na cestu do nemocnice dostal límec okolo krku.

 

Slánské eso si vítězství nenechá sebrat

Jaroslav Petrák (červená) těsně před pádem v souboji s Petrem Chlupáčem (žlutá), Jaroslavem Vaníčkem (modrá) a Janem Hlačinou (bílá) | foto Pavel Fišer

Řešení tajenky stupňů vítězů se bohužel díky nešťastným okolnostem zjednodušovalo. Petr Chlupáč ovládl devátou jízdu a jeho průběžné skóre zakulatila kulaťoučká osmička. Na stejnou hodnotu se vzápětí dostal Daniel Klíma, když Adam Bubba Bednář odstoupil s poruchou předčasně, jak víme. Poté i Matouš Kameník, zatímco Eduard Krčmář protáhnul hned poté sérii své neporazitelnosti na úkor Jaroslava Vaníčka.

V rozjížďce s číslem patnáct Matouš Kameník upadl hned v první zatáčce. Jeho tatínek David přitlačil do depa motocykl s ohnutým levým řidítkem. Samotný závodník utrpěl spíše v otázce svých ambicí než na úkor vlastního zdravotního stavu.

Mezitím vpředu upaloval Daniel Klíma, jenž nedal sebemenší náznak šance Jaroslavu Vaníčkovi. Vzápětí natřískaná šestnáctá jízda přinesla čtvrtou trojku na účet Eduarda Krčmáře. Adam Bubba Bednář uhájil druhou příčku, přičemž Petr Chlupáč po horším startu stihnul pouze Jana Macka.

Matěj Frýza (žlutá) bojuje s Brunem Belanem (bílá) | foto Štěpán Ševčík

Závěr se rýsoval náramně, moc náramně. Eduard Krčmář dvanáct, Daniel Klíma jedenáct, Petr Chlupáč devět, Matouš Kameník osm bodů. Adam Bubba Bednář jen pět. Smůlu ze středu závodu mu však aspoň trošku vynahradil triumf v repete sedmnácté jízdy, opakované vinou pádu Bruna Belana ve druhém okruhu.

Osmnáctou jízdu opanoval Jan Macek. Nicméně skóre kopřivnického odchovance bylo přece jen hubené než, aby mohl vyrazit ke stupňům vítězů. K nim si naopak namířil Petr Chlupáč. V rozjížďce s číslem devatenáct objel Matouše Kameníka vnější stranou první zatáčky. S dvanácti body na kontě jen pódium už prostě nemohlo minout.

Eduard Krčmář vypráví o rozjížďce s číslem dvacet:

„Bylo to hodně nakropený a Dan mě pozlobil.“

Adam Bubba Bednář (bílá) atakuje před zraky Jana Hlačiny (žlutá) Daniela Klímu (modrá) | foto Štěpán Ševčík

Přesněji řečeno, nic míň, nic víc než třetí příčka jej čekat nemohlo. Samozřejmě pakliže by se vedoucí dvojice v rozjížďce s číslem dvacet nepotkala s nehoráznou smůlou. A ona se nepotkala. Daniel Klíma si svým bleskovým startem řekl o rozjezd o vítězství.

Eduard Krčmář boural jeho plány s razancí těžkého buldozeru. Již v nájezdu do první zatáčky jezdil v čele. Pražan reagoval přece jen poněkud později. Od třetího kola s ním měl slánský borec starosti. Smělý útok vnějškem závěrečného oblouku poslal Daniela Klímu takřka do čela. Eduard Krčmář však protnul cílovou metu o zlomeček vteřiny dříve.

 

Hlasy z depa

Eduard Krčmář vyhrál druhý přebor bez ztráty bodu | foto Pavel Fišer

„Dobrý to bylo,“ usmíval se Eduard Krčmář. „Super. Dráha krásná, pěkně připravený, akorát závody byly dlouhý, hodně pádů. Zkoušel jsem nastavení, v září tu jedu mistrák. Starty dobrý, jízda taky. Jen v poslední jízdě to bylo nakropený hodně a Dan mě pozlobil.“

„Krásná poslední jízda,“ rozhovořil se Daniel Klíma. „Začal jsem, blbec, bojovat pozdě. Chyběl kousek, poslala jsem to tam pozdě. Jsem spokojenej, jelo se hezky. Dráha byla pecková, repre je, hlavně aby to šlo takhle dál.“

„Závody pěkný, posrala se jen jedna jízda,“ říkal Petr Chlupáč. „Za mě fajn. Dráha zezačátku nemastná, ne moc na předjíždění. Kvalifikaci o SGP jedu, to se povedlo. Ale kdyby to dnes nebylo tady, pojedu ve Francii ligu.“

Matouš Kameník (modrá) před pádem ve skrumáži s Jaroslavem Vaníčkem (bílá) a Danielem Klímou (žlutá) | foto Eva Palánová

„Dobrý, až na to, jak jsem spad‘,“ podmiňoval Matouš Kameník svou spokojenost. „Jarda mě zavřel a už jsem se tam nevešel. Ohnul jsem řidítko. Jinak jsem spokojenej, bylo to dobrý.“

„Děda tu chybí, je to velká podpora,“ glosoval Jan Macek nepřítomnost svého dědečka Miroslava Křenka ve svém boxu. „Tvrdá dráha není na můj vkus, ale urval jsem bodíky, tak dobře. Uvidím, co bude příště v Kopřivnici. Letos bude kompletní sezóna, sponzoři mě pomohli, děkuju Profil Team a SPT.“

„Bylo to super,“ neskrýval Jaroslav Vaníček. „Škoda defektu, bohužel, jinak jsem s výsledkem spokojenej. Škoda, kdo ví, moh‘ jsem mít deset bodů…“

„Zezačátku jsem nemoh‘ dopasovat motorku,“ připouštěl Matěj Frýza. „Klouzalo to, dali jsme nižší převod. Dobrý, jako dost dobrý. Akorát musím dopilovat starty.“

Daniel Klíma (červená) a Eduard Krčmář (žlutá) letí bok po boku do cíle dvacáté jízdy | foto Pavel Fišer
Daniel Klíma (červená) a Eduard Krčmář (žlutá) letí bok po boku do cíle dvacáté jízdy | foto Pavel Fišer

kvalifikace:

1. Pavel Čermák, Divišov 3 3 6 (los)
2. Vojtěch Šachl, Praha 3 3 6 (los)
3. Štěpán Melč, Plzeň 2 2 4+3
4. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) 2 2 4+2
5. Radek Bambuch, Kopřivnice 1 1 2
6. David Hofman, Pardubice 0 1 1
7. Daniel Halamka, Praha T X 0
8. Štěpán Ševčík, Divišov F – 0
Drama kvalifikace – Daniel Halamka (žlutá) se vedle Štěpána Melče převrací na startu | foto Eva Palánová

hlavní závod:

1. Eduard Krčmář, Slaný 3 3 3 3 3 15
2. Daniel Klíma, Praha 3 2 3 3 2 13
3. Petr Chlupáč, Praha 2 3 3 1 3 12
4. Matouš Kameník, Pardubice 2 3 3 F 2 10
5. Jan Macek, Praha 3 1 2 0 3 9
6. Adam Bubba Bednář, Praha 3 F E 2 3 8
7. Jan Jeníček, Pardubice 1 2 1 3 1 8
8. Jaroslav Vaníček, Praha 2 E 2 2 2 8
9. Matěj Frýza, Plzeň 1 2 2 2 1 8
10. Jan Hlačina, Pardubice 0 2 2 1 2 7
11. Michal Baštecký, Praha 0 1 1 3 1 6
12. Vojtěch Šachl, Praha 2 3 X – – 5
13. Bruno Belan, Slaný 1 0 1 2 X 4
14. Pavel Čermák, Divišov 0 1 1 1 1 4
15. Štěpán Melč, Plzeň 0 0 0 1 0 1
16. Jaroslav Petrák, Pardubice 1 X E X – 1
17. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) (res) 0 0 0
18. Radek Bambuch, Kopřivnice (res) 0 0

vložené jízdy nekvalifikovaných:

I. David Hofman
II. Radek Bambuch; David Hofman F
Vojtěch Šachl (červená) padá za zády Jaroslava Vaníčka (bílá) | foto Eva Palánová

Aktuální pořadí seriálu:

PHA PLZ TOT
4.4. 22.4.
1. Eduard Krčmář, Slaný 20 20 40
2. Petr Chlupáč, Praha 16 16 32
3. Daniel Klíma, Praha 12 18 30
4. Adam Bednář, Praha 18 11 29
5. Matouš Kameník, Pardubice 10 14 24
6. Jaroslav Vaníček, Praha 9 9 18
7. Jan Macek, Praha 5 12 17
8. Jan Jeníček, Pardubice 7 10 17
9. Matěj Frýza, Plzeň 6 8 14
10. Josef Franc, Praha 14 14
11. Bruno Belan, Slaný 8 4 12
12. Hynek Štichauer, Pardubice 11 11
13. Michal Baštecký, Praha 4 6 10
14. Jan Hlačina, Pardubice 2 7 9
15. Vojtěch Šachl, Praha NQ 5 5
16. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 1 4
17. Pavel Čermák, Divišov 0 3 3
18. Štěpán Melč, Plzeň 0 2 2
19. Daniel Halamka, Praha 1 NQ 1
20. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) 0 0
21. Radek Bambuch, Kopřivnice 0 0
NC Štěpán Ševčík, Divišov NQ NQ
NC David Hofman, Pardubice NQ
Spektakulární pád Matouše Kameníka | foto Pavel Fišer