Ledařské mistrovství světa startuje bez Antonína Klatovského

Pardubice – 25. ledna
V sobotu startuje v rakouském St. Johannu, polském Sanoku a ruské Luchovicy letošní mistrovství světa na ledové ploché dráze. Celkem 48 jezdců bude bojovat o čtrnáct přímých postupových míst do seriálu osmi finálových závodů, které začnou již příští týden v Krasnogorsku a mistra světa poznáme první dubnový den ve švédské Upsale.

Česká reprezentace vysílá do boje celkem šest jezdů. Bohužel mezi nimi chybí Antonín Klatovský. Náš v současnosti nejúspěšnější jezdec, kterému patří jeden ojedinělý primát, od roku 2001 nechyběl v žádném finálovém seriálu mistrovství světa, měl smůlu, když se v prosinci zranil na tréninkovém soustředění ve Švédsku. Zlomil si klíční kost a ač on i lékaři dělali, co mohli nepodařilo se následky zranění odstranit a tak došlo k přeskupení státní reprezentace, které se vzhledem k vízovým těžkostem netýkala pouze Luchovicy.

Největší naděje tak vkládá reprezentace do jeho mladšího bratra Jana. Ten v sobotu zajel velmi dobře v rakouském Weissenbachu, kde skončil druhý za domácím Zornem a věří, že se v polském Sanoku popere o jedno z pěti postupových míst. Jeho partnerem bude v tomto závodě Petr Klauz. Pod Alpy míří dvojice Lukáš Volejník a Lukáš Hutla i z tohoto souboje vzejde pětice postupujících.

Zbývající čtyři jezdce pak určí závod v Luchovicy. Tady se o postup ve velice kvalitní konkurenci poperou i dva naši věkem nejzkušenější Jan Pecina a Radek Hutla. V roli náhradníka se do Sanoku vydá Martin Běhal.

Největším favoritem letošního mistrovství světa je Rus Nikolaj Krasnikov, muž, který od roku 2005 sbírá jeden titul za druhým, již dnes je historicky nejúspěšnějším jezdcem této disciplíny začne bojovat o osmý individuální titul. Kvalifikační boje ho čekají v Sanoku.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)