Rozmarná paní Zima prozatím tahá za nejdelší konec šampionátu

Pardubice – 10. ledna
Krajina za okny připomíná spíše počátek březnového jarního rašení a příznivci ledové dráhy museli se skřípěním zubů po Růžené odepsat rovněž nedělní mítink ve Štilci poblíž Českých Budějovic. Příští týden měl být na programu prodloužený ledový víkend se závody v Pardubicích, Hamru na Jezeře. Poslední jiskřičku naděje na ledařské klání na českém území přináší právě svítkovský ovál a ani Petr Moravec není vyloženým pesimistou.

Síla ledu na stadiónu totiž může být slabší než na vodní ploše. A když se do českých zemí před sedmi lety vrátila ledová plochá dráha, divišovská parta na vytvoření závodní dráhy potřebovala šest dnů nebo spíše nocí.

„Naděje umírá poslední,“ nechce Petr Moravec v žádném případě opouštět potápějící se loď. „Uvidíme. Připraveni jsme, ale v sedmi stupních, co jsou venku, je to k zbláznění.“

Meteorologové ovšem slibují radikální změnu již během tohoto víkendu. Měl by k nám zamířit studený vzduch, přičemž rtu teploměru v noci klesne až na mínus deset a přes den nepřeleze nulový bod mrazu.

„V pondělí se musíme rozhodnout,“ má Petr Moravec absolutně jasno o nejzazším termínu. Pokud by pardubický záměr vyšel, závodili by ledaři už na třetím českém plochodrážním stadiónu po Českých Budějovicích a Divišově. Absolutní premiéru by ovšem mělo umělé osvětlení.

Jak se v lednu 2005 chystal stadión v Divišově na ledy magazín speedwayA-Z informoval zde.

Ledařské závody na českých plochodrážních stadiónech:

17.1.1971 České Budějovice rok před vznikem oficiálního mistrovství republiky se na Dlouhé Louce konal národní závod, na jehož konci se na stupně vítězů postavili Antonín Šváb, Milan Špinka a Antonín Kasper
 
29.1.2005 Divišov osm let po dvoudenním klání na Větřkovické přehradě poblíž Kopřivnice se do Čech vrátila ledová plochá dráha podnikem ranku mistrovství republiky. Na nejvyšším stupni stál Antonín Klatovský, jemuž sekundovali Stefan Pletschacher a Rene Stellingwerf.
 
11.2.2006 Divišov podnik mezinárodního seriálu Golden Spike představuje prozatímní vrchol závodění na českých ledech. By promotér měl mnohdy přehnané požadavky, nedokázal zajistit adekvátní startovní pole a startovní listinu zachraňovali především čeští závodníci. Prim hráli bratři Antonín a Jan Klatovští, bronz si odvezl Němec Sebastian Gegenbauer.
 
12.2.2006 Divišov druhý den po Golden Spike v Divišově odstartovalo dvojdílné mistrovství republiky. Po jeho skončení z pódia mávali Antonín Klatovský, Jan Klatovský a Rakušan Johann Bruckner.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)