Medvědi mají pravdu

Babice u Netolic – 8. ledna
Medvědi v příkopu českokrumlovského zámku prý dokážou svým chováním předvídat počasí. Jenže příznivcům ploché dráhy je už jasné, že si teplá zima bez mrazů vynutila další škrt v termínovém kalendáři mistrovství republiky ne ledě, aniž by vůbec věděli o zvýšené chuti po páření těchto oblíbených huňáčů. Zdeněk Simota starší, který před šesti lety nakrátko vrátil plochou dráhu na jih Čech, tuto informaci potvrdil.


„Padlo to,“ říká smutně. „Už je to hotovka, i kdyby teď spadla teplota na deset stupňů pod nulou, bude to prd platný. Náhradní termín není, ale jsme domluvení, že kdyby nám zamrzlo a jinde ne, uděláme to my tady.“

Plán byl přitom velkorysý, protože počítal s borci, kteří by o den dříve závodili v mistrovství světa v rakouském St. Johannu. Ledaři by se v Českých Budějovicích představili už počtvrté v historii, ale na čtvrté lokalitě a navíc mimo území města.

„Když jedeš směr Dolní Dvořiště, je tam rozbočka na Kaplice a Český Krumlov,“ popisuje Zdeněk Simota starší. „A tam je kemp Štilec, kde to mělo bejt‘. Ale když se to nepovedlo letos, počítám s tím za rok!“

Českobudějovické ledy:

25.1.1970 poprvé v jihočeské metropoli se ledová plochá dráha jela na rybníku Bagr ve Stromovce. Mezinárodní rámec jí dodala dvojice Rakušanů, kteří ve startovní listině nahradili místního Jiřího Pecku a legendárního Jiřího Štancla, jenž se poprvé a naposledy v sedle ohřebovaného speciálu objevil o týden dříve v Příbrami. V mítinku na třináct rozjížděk triumfoval Antonín Šváb a na stupně vítězů se postavili ještě Stanislav Kubíček a Antonín Kasper.
 
17.1.1971 v jednasedmdesátém se České Budějovice zapsaly do historie jako první místo, kde pořadatelé připravili ledovou tra na klasickém plochodrážním stadiónu. Na Dlouhé louce se tentokrát objevilo šestnáct plochodrážníků, ale jelo se ledařského rozpisu na třináct jízd. Stejně jako před rokem zvítězil Antonín Šváb před Milanem Špinkou a Antonínem Kasperem.
 
bez ledu počátek roku 1972 byl teplý a tak se místo ledů jela na Dlouhé louce dne 2. ledna klasická plochá dráha. O rok později byly budějovické ledy plánovány na 28. ledna, avšak závod byl kvůli špatným podmínkám odložen.
 
18.2.2006 v polovině sedmdesátých let zanikla v Českých Budějovicích plochá dráha úplně a vrátila se až o třicet let později, kdy Zdeněk Simota starší uspořádal podnik ranku ledařského mistrovství republiky na rybníku Kamenný. Antonín Klatovský protnul metu finále před Rakušanem Franzem Zornem, svým bratrem Janem a čtyřiapadesátiletým Vladislavem Kuncem. By si Zdeněk Simota starší užil s přípravou dráhy své a kdyby obleva přišla jen o pár hodin déle, musel by závod odvolat, u stupňů vítězů slíbil na mikrofon Miloslava Čmejly další pokračování. K němu však vzhledem k různým okolnostem mělo dojít až letos ve Štilci.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)