Za Jaroslavem Faltou, motokrosařem století

Když jsem se před několika lety dozvěděl, že do Śtětí přijede Jaroslav Falta, měl jsem radost, že se s ním setkám osobně. Přijel na besedu s diváky na pozvání spíkra Miloslava Ćmejly. Aby to nebylo málo, přijel i náš úspěšný plošinář Jiří Śtancl. Diváků se sešlo dost, poněvadž, kdo by si nechal ujít takovou příležitost. Oba jsem velmi obdivoval a pak najednou seděli na pódiu a odpovídali na naše dotazy.

 

Rád vzpomínám na jejich závodnickou kariéru a hlavně na to, že vodili motocykly československé výroby a to mělo dobrý zvuk hlavně u mladých, které to táhlo na motokrosová i plochodrážní závodiště. Poněvadž v době závodění Jaroslava Falty a Jiřího Śtancla nebyly takové vymoženosti jako internet a podobně, tak jsem vždy v pondělí ráno v pět hodin zapínal rádio a poslouchal, jak dopadly motokrosy, když se jely velké ceny.

Zprávy vždy uváděly umístění československých reprezentantů. Zajímaly mě hlavně závody v terénu, ale plochá dráha přišla na řadu později. Byl to krásný koncert pro uši, vždyť´naši patřili k extratřídě a co jméno, to osobnost. Vždy když si pustím na YouTube motokrosy těch let a vidím naše Jawy a ĆZ v popředí, mám radost i smutek v duši, že už to nikdy nebude. Ale jsem velmi rád, že jsem to zažil.

Na setkání s Jaroslavem Faltou jsem se velmi dobře připravil a měl jsem několik dotazů ohledně jeho závodnické činnosti. Přivezl jsem si pět knih o motokrosech  a závodech a nechal jsem si je od něho podepsat. Mezi nimi byla i jeho knížka Ukradený titul.

Pan Falta, když viděl, že mám velký zájem o motokros a jeho zážitky, udělal něco, co mi vyrazilo dech. Vstal a vyndal z tašky doplněné vydání knihy Ukradený titul 2 a daroval mi ji bez nároku na nějaké finanční vyrovnání. A já mu to dodnes dlužím. V tu dobu jsem se fiknul pilou a on se velice zajímal, jak se mi to stalo a jak se to hojí.

Mrzela mě jedna věc, a sice že jsem ho nemohl přemluvit k nějakému věnování do některé knížky, jako mi napsal jeden velice známý kardiochirurg, když byl též ve Śtětí na besedě. Ovšem rád jsem mu to prominul, pouze ta vzpomínka mi zůstala. Jak známo, Jaroslav Falta byl ohodnocen jako motokrosař století a poté dostal i vyznamenání od prezidenta republiky. Určitě si to zasloužil a já osobně jsem mu to velice přál.

V pondělí 27. Března to bude rok, co nás Jaroslav Falta opustil. Vzpomeňte na něho a přejme si, aby ho ještě někdy někdo následoval v jeho úspěšné sportovní kariéře. Čest jeho památce!

Jaroslav Falta mezi Miloslavem Čmejlou a Jiřím Štanclem při štětské talk show