Jak jsme dobývali šroubkařský severní pól

Freital – 19. listopadu
Zima pomalu začíná a s ní také zimní plochodrážní sezóna na ledě. V posledních letech se o první závody, na ledě na šroubkách stará závodník Ronny Weis z Míšně. Jeho seriál závodů se vesměs odehrává kousek od hranic s Českou republikou okolo Drážděn. Je to veliká show, kde se představí jezdci na malých kubaturách, čtyřkolky, a pětistovky. Nechybí ani kaskadér. Těchto závodů se zúčastňují i čeští jezdci.

 

Stupně vítězů: Richard Geyer, Ronny Weis a Jacob Bukhave | foto Pavel Marek

Letos byli pozváni Patrik Linhart a Jan Hlačina, který ovšem z důvodu nemoci svého otce nakonec nepřijel. Na šroubky se chystám již několik let, ale nějak to nevycházelo. Letos jezdí s Patrikem jako mechanik můj vnuk Martin Devera. A já využil pozvání a svezl se s nimi.

Myslel jsem, že se závody jedou v hale, ale ve Freitalu je pouze střecha. Zima jako na Sibiři. Od dvanácti hodin do osmi večer jsme mrzli jako na severním pólu. Zachránil nás čaj od pořadatelů. Něco podobného jsem zažil naposledy v Solopyskách při závodech na ledě jako jezdec. Avšak to jsem byl mladý, a měli jsme svůj autobus, kam chodili za teplem i mnozí jezdci, kolegové, Zdeněk Kudrna, Milan Špinka a další. No, podcenil jsem to a doma jsem se ve vaně půl hodiny rozehříval.

Patrik Linhart na ledě ve Freitalu | foto Pavel Marek

Patrik Linhart absolvoval svůj první závod na šroubkách vůbec. Jel skvěle, a doplatil na neznalost přípravy motocyklu na takový závod. Nestartoval, byl vždy poslední od startu, a doháněl body svoji bojovností. Nepřišli jsme nato, proč motorka nestartovala. Vybojoval malé finále, ale pak do něj nenastoupil, protože by stejně neuspěl. V depu jsme se potkali s Pavlem Markem a jeho synem Petrem.

Závody sledovalo asi pět set diváků. Vítězem se stal pořadatel, jezdec Ronny Weis, který byl o třídu lepší než ostatní. Umí naštelovat motorku, na startu měl vždy tři metry náskok, za ty roky už ví, co to chce. Motor jede v malých otáčkách, startuje, a vyhrává všechny jízdy. Až na tu zimu, se mi akce líbila. Patrik Linhart se mi svěřil, že by rád jel dlouhou dráhu. Jak ho znám, určitě by nezávodil špatně. Problém budou finance. Budu shánět sponzory. Pokud byste i vy fandové měli možnost pomoci, bylo by to na dobrou věc. Závodníků na dlouhou, je u nás málo

Ronny Weis kraloval | foto Pavel Marek

Přemýšlím, že závody na ledě na šroubkách, uspořádám u nás, pokud bude zima.  Hodně lidí se mě ptá, jestli udělám v Račicích ledy. Pokud bude mrznout a seženu sponzory, ano. Takový stadión, jako je v Račicích, se tomu doslova nabízí, i když to není žádná legrace.

Česká výprava do Freitalu: zleva Stanislav Čech, Míla Čmejla, Patrik Linhart, Martin Devera, a Lukáš Bohuněk | foto Pavel Marek