AČR žádá zrušení rozhodnutí MŠMT

Praha – 7. listopadu
Počátkem října se ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš obrátil na FIM a ve svém dopise mezinárodní motocyklové federaci sdělil, že jedinou sportovní autoritou v České republice se stává Český svaz motocyklového sportu, který nahrazuje dosavadní kompetence AČR. Ten se brání, žádá o zrušení rozhodnutí ministerstva a je odhodlán využít všech dostupných právních cest.

AČR argumentuje svou dvacetiletou činností a členstvím okolo 750 klubů na celém území, které provozují 33 motokrosových areálů, 4 trialové tratě, 11 plochodrážních stadiónů a 5 minibikových areálů. Členské kluby z celkových 270 motocyklových podniků pořádaly 210.

AČR dále upozorňuje na neprůhlednost ČSMS, kde má prezídium nadstandardní pravomoc, a na skutečnost, že nový svaz byl založen ve stejný den, kdy byl Josefem Dobešem pověřen vykonávat sportovní autoritu.

Tisková zpráva AČR dále uvádí, že MŠMT ani ministr nemají zákonnou ani jinou pravomoc rozhodovat o nejvyšší národní autoritě v oblasti sportu, a že sport je autonomní oblastí společenského života, do níž smí veřejná moc zasahovat pouze v zákonem stanovených případech. Zákon o podpoře sportu nedává MŠMT pravomoc rozhodovat o nejvyšší sportovní autoritě, proto AČR žádá o zrušení jeho rozhodnutí a chce využít všech dostupných právních cest na národní i mezinárodní úrovni.