Evropští veteráni závodili opět v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – 8. října
V sobotu se konal na dráze v Mariánských Lázních Den motorsportu. Jedním z hřebů této motoristické akce pak byl poslední závod Evropské série veteránů. Z původní startovní listiny se omluvili Georg Hilger, Wolfgang Barth a Bernd Köster s dvouventily stejně jako Jamie Isherwood a Bill Haynes se čtyřventily. Graeme Brown pak kvůli technickým problémům osedlal čtyřventil místo dvouventilu.

 

Nejlepší ve čtyřventilech | foto Gerd Mauer

Vzhledem k našlapanému programu proběhly první jízdy veteránské série již v dopoledních hodinách. Kromě tří skupin dvouventilů a dvou skupin čtyřventilů využil perfektně připravenou dráhu po svém zranění k tréninku na dlouhodrážním speciálu také Martin Málek. A rozhodně svůj motocykl nešetřil.

Odpoledne pak závod po krátkém představení závodníků pokračoval rychlým tempem, které byste do některých z jezdců při pohledu na jejich datum narození, rozhodně nečekali. Celý závod se obešel bez jediného pádu, stopku sem tam vystavila pouze technika. Po třech sériích jízd si závodníci vylosovali pozice na startu jednotlivých finálí. Na stupně vítězů se nakonec v kategorii dvouventil postavili Thomas Kreitz, Johann Last a Manfred Giertz, s čtyřventilem vyhrál Bob Dolman a za ním se seřadili Martin Cazemier a Graeme Brown.

Stupně vítězů ve dvouventilech | foto Václav Pechman

Jako překvapení si Kamil Groschopf ze spřáteleného plzeňského klubu připravil závod o cenu Zdeňka Kudrny, od jehož úmrtí letos uběhlo čtyřicet let. Na start tohoto vloženého závodu se postavili jednak tři nejlepší dvouventily, jednak tři nejlepší čtyřventily po základních jízdách, které se seřadily na start do zadních pozic. Startovní handicap byl stanoven více než spravedlivě. Vítězem memoriálu Zdeňka Kudrny se stal stejně jako v závodě čtyřventilů Bob Dolman, ani druhé místo Martina Cazemiera asi nebylo překvapením. Oběma jezdcům pak statečně sekundoval Thomas Kreitz s dvouventilem, který se usmíval ze stupínku s číslem tři.

Cena Zdeňka Kudrny | foto Achim Meyer

Symbolickou tečkou za celým podařeným dnem se pak stalo vyhlášení celkových výsledků letošní série veteránů v mariánskolázeňském hotelu Cristal Palace. Přátelství mezi evropskými veterány a pořádajícím klubem dokazuje i to, že nezapomněli na nedávné kulaté narozeniny Miroslava Musila a věnovali mu mimo jiné památeční foto i s podpisy.

Závodníkům, divákům i dalším přátelům ploché dráhy nezbývá než doufat, že se u podobné akce na lázeňské tisícovce potkáme příští rok zas.

Lázeňský kilometr patřil veteránům | foto Václav Pechman

Memoriál bratří Juhanů:

EVLS2: TOT C B A
1. Thomas Kreitz, D 4 4 4 12 1.
2. Johan Last, NL 3 3 3 9 2.
3. Manfred Giertz, D 2 3 4 9 3.
4. John Pedersen, DK 4 4 4 12 E
5. Kenny Blain, GB 4 2 3 9 1.
6. Gerd Mauer, D 3 2 3 8 2.
7. Brad Davies, GB 0 4 2 6 3.
8. Franz Greisel, D 1 3 2 5 4.
9. Wolfgang Henselak, D 3 1 1 5 1.
10. Andreas Blache, D 2 2 2 6 2.
11. Frank Ernst, D 1 E E 1
ELVS4: TOT B A
1. Bob Dolman, GB 4 4 4 12 1.
2. Martin Cazemier, NL 3 4 4 11 2.
3. Graeme Brown, GB 2 3 3 8 3.
4. Arne Andersen, DK 4 3 3 10 4.
5. John Hartley, GB 3 2 – 5 1.
6. Bart Uil, NL 1 2 2 5 2.
7. Mick Norton, GB 2 1 1 4 3.
8. Steen Larsen, DK 0 1 2 3 4.

Cena Zdeňka Kudrny:

1. Bob Dolman, 2. Martin Cazemier, 3. Thomas Kreitz, 4. Arne Andersen, 5. Johna Last, 6. Manfred Giertz
Martin Málek se po zranění vrátil do sedla | foto Václav Pechman