Na dostihovém závodišti se jezdilo a natáčelo

Pardubice – 3. listopadu
Dnešní prosluněný listopadový den se opět zapsal do historie české ploché dráhy. Po více než měsíci od vítězství Rune Holty na 63. Zlaté přilbě se sešly na dostihovém závodišti dvě české legendy plochodrážního sportu, aby v čase dušičkovém uctily památku závodníků, kteří tragicky zahynuli v bojích o Zlatou přilbu.

Opět se jim přijel poklonit vítěz 15. Zlaté přilby z roku 1963 a náš přední reprezentant z padesátých a šedesátých let minulého století Antonín Kasper starší. Druhým, kdo vážil cestu z Prahy do Pardubic, je naše dlouhodrážní a travnatá legenda, stále ještě aktivní jezdec a trenér mládeže, dvojnásobný Mistr Evropy na travnaté ploché dráze Zdeněk Schneiderwind.

Ale nebyla to jen pietní akce, kvůli níž tito závodníci cestovali cestu na dostihové závodiště do Pardubic. Z iniciativy dalšího bývalého plochodrážníka a nyní jednoho z nejlepších českých komentátorů ploché dráhy Miloslava Čmejly vznikl nápad natočit videozáznam jízdy plochodrážního motocyklu na zdejším 2 400 metrů dlouhém travnatém okruhu a vyzkoušet jak se na této záludné dráze bude chovat nadupaný dvourychlostní GM pro dlouhou dráhu.

Miloslav Čmejla se svezl nebo spíše vydrncal na tandemu za Zdendou Schneiderwindem a natočil videozáznam z jízdy po dostihovém okruhu, na kterém dosahovali závodníci v minulém století až stoosmdesátikilometrové rychlosti na rovných úsecích dráhy. Dnes to bylo na tandemu za Zdendou pouhých osmdesát km za hodinu.

Poté si pan Kasper nasadil a upevnil na hlavu svoji vítěznou zlatou trofej, kterou zde získal před osmačtyřiceti lety a přejel na motocyklu cílovou rovinku a poskytl Miloslavu Čmejlovi rozhovor o svém vítězství ve finále Zlaté přilby v roce 1963. Potom nás přišli navštívit ředitel dostihového spolku pan Buchal a obchodní ředitel dostihového spolku pan Jarolím, bez nichž by tato akce nemohla být uskutečněna.

Patří jím velké díky, stejné poděkování patří iniciátorovi této nevšední akce Míloslavu Čmejlovi. Poděkování také patří Antonínu Kasperovi, Zdeňku Schneiderwindovi a panu Šabatovi za zorganizování tohoto nevšedního zážitku.

Foto: Jiří Havlíček