Daniel Klíma a Adam Bednář doplnili seznam letošních českých juniorských mistrů

Slaný – 10. září
Šampionát juniorských družstev ve Slaném servíroval obrovské překvapení již od časného rána. Před komunálními volbami musí politici dohnat všechny své sliby, aby je nedejbože občané nevykroužkovali. Netovickou ulici v jejím stoupání nahoru od železničního přejezdu proto okupovaly stavební mechanismy. Nicméně slánští pořadatelé bleskurychle vytyčili účastníkům i návštěvníkům závodu objízdnou trasu, jež jej na parkoviště zavedla z druhé strany. A když už skloňujeme podstatné jméno překvapení, v boji o titul prostě přijít muselo. Pražané postavili dva rovnocenné týmy a o mistru rozhodl jejich vzájemný duel v desáté jízdě. Daniel Klíma prodloužil svou vítěznou sérii o další zářez na úkor Petra Chlupáče. Adam Bednář za svá záda poslal Jaroslava Vaníčka a tak se mohl radovat z titulu mistra republiky ve svém druhém závodě za řidítky pětistovky! Vyrovnanost provázela rovněž boj o bronz, jenže na tak důležitý verdikt evidentně nechtěla být sama, takže kývla na nabídku náhody o spolupráci. Janu Jeníčkovi prasknul primární řetěz, Vojtěch Šachl v plzeňské vestě pykal za pád Adama Bednáře a tak si na pódium vyskočil rovněž Slaný. Doprovodné mistrovské stopětadvacítky opanoval Karel Průša. A protože Petr Marek spolu se svým tatínkem Petrem hledali optimální nastavení stejně úspěšně jako alchymisté kdysi kámen mudrců, je hrot šampionátu naprosto vyrovnaný.

Český šampionát juniorských družstev: zleva Jaroslav Vaníček, Petr Chlupáč, Daniel Klíma, Adam Bednář, Matouš Kameník, Bruno Belan a Vojtěch Zamazal | foto Pavel Fišer

Hlavní verdikt přichází s desátou jízdou

Kolize Daniela Klímy (červená) a Matouše Kameníka (žlutá) | foto Pavel Fišer

Pohotově umístěná šipka na silnici souběžné se železniční tratí nasměrovala všechny účastníky i diváky vstříc otevřené bráně, o níž mnohý z nich neměl ani tušení. Šotolinová cesta je zavedla na parkoviště zezadu hlavní tribuny včas. Boj o poslední juniorský titul mohl začít včas.

Markéta po třech letech rozdělila mistrovský pár Daniel Klíma – Petr Chlupáč. Každý z obou starších závodníků dostal na starost jednoho mladíka. Na ovále se záhy ukázalo, že ani jeden z nově sestavených pražských párů nebude ze svých vysokých ambicí slevovat ani zbla.

Petr Chlupáč a Jaroslav Vaníček se vydali na vítěznou pouť v rozjížďce s číslem dvě. Dvojice pardubických Janů, Jeníček a Hlačina, byli za nimi již po vylétnutí pásky. Stejně se vedlo v šesté jízdě Plzeňanům. Matěj Frýza nastoupil s Vojtěchem Šachlem sedlajícím dvěstěpadesátku. A do třetice si pražská sestava ob další rozjížďku smlsla na Slaném reprezentovaném Brunem Belanem a Matoušem Kameníkem.

Petr Chlupáč (modrá) se svým kolegou Jaroslavem Vaníčkem (červená) | foto Štěpán Ševčík

Daniel Klíma a Adam Bednář prošli na úvod stejně úspěšnou a vítěznou dráhou. Kopřivnické duo Radek Bambuch – Jakub Sazovský poslali za svá záda již krátce po startu první z patnácti dnešních jízd. Pak však přišla rozjížďka s číslem pět. V její první zatáčce zaútočil Matouš Kameník vnější stranou. Vrazil do Daniela Klímy a než by se člověk stačil leknout, leželi oba na zemi.

Václav Hromas vzdychá při repete páté jízdy:

„Zapomněl, že po pádu se zavírá metyl…“

Matouš Kameník se do depa vrátil pěšky v doprovodu svého mechanika Václava Hromase. Daniel Klíma přijel sanitkou. Sice kulhal na pravou nohu, ale ani náznak, že by neměl v závodě pokračovat. Dvouminutový signál však pozval k repete celou čtveřici závodníků.

Klíčový moment pro titul – Adam Bednář (červená) překonává Jaroslava Vaníčka (bílá) | foto Štěpán Ševčík

Daniel Klíma a Adam Bednář se rychle ujali vedení, zatímco Matouš Kameník zůstal záhy stát kvůli zavřeným kohoutkům přívodu paliva. Pražané posléze v rozjížďce s číslem sedm odvedli Pardubice a stejně jako jejich kluboví soupeři disponovali jednadvaceti body. Rozjížďka s číslem deset však musela jednomu z pražských párů přinést porážku.

Zprvu se zdálo, že jím bude sestava s Danielem Klímou. Ten se sice rychle ujal vedení a v první zatáčce před sebe nepustil dotírajícího Petra Chlupáče. Jenže když se ve druhém oblouku ohlédl, spatřil, že úřadující mistr republiky má za sebou Jaroslava Vaníčka. A to by znamenalo výsledek 4:5.

Nicméně Adam Bednář ani nejmenší náhodou nepokládal pražský duel za rozhodnutý. Neustále útočil, ale Jaroslav Vaníček pokaždé jeho útok dokázal ustát. Až přišla poslední zatáčka. Adam Bednář se v ní vnějškem dostal na třetí příčku. A rázem měl spolu s Danielem Klímou na čele náskok třech bodů.

 

Mezi pronásledovateli drží vrch Slaný

Byť Pražané poslali ostatní družstva do boje o další příčky, nedá se konstatovat, že by nadchla jen ona rozjížďka s číslem deset. Nejvíce se dařilo Slanému a to díky výsledku rozjížďky s číslem tři. Bruno Belan odrazil nápor Matěje Frýzy a pak za zády Matouše Kameníka pádil pro sedmibodové maximum.

Bruno Belan přemítá nad výsledkem třetí jízdy:

„Plzeňáci jsou docela těžký, Matěj mě podjížděl.“

Bruno Belan (červená) odráží Matěje Frýzu (bílá) | foto Pavel Fišer

Mimo to však Slaný prohrál maximálním způsobem s oběma pražskými týmy. Avšak Plzeň a Pardubice také. Ty inkasovaly sedm bodů na úkor kopřivnického tandemu Radek Bambuch – Jakub Sazovský. Po třech startech tak celá trojice měla po jedenácti bodech. V rozjížďce s číslem jedenáct oba Moravany porazil Slaný. A upevnil svou pozici leadera.

V rozjížďce s číslem třináct pádili Pražané potvrdit svůj titul. Daniel Klíma se usadil v čele. Adam Bednář se zařadil za něho, jenže ve druhé zatáčce spadl. Vojtěch Šachl si myl ruce, že za jeho pád nemůže, nicméně sudí měl jiný názor. A ostatně Adam Bednář také.

„Z lajny vyjel na venek, vyvezl mě, podtrh‘ mi přední kolo,“ říkal, zatímco vyloučený borec s dvěstěpadesátkou nechtěl událost komentovat. Ať tak či onak repete opět opanoval Daniel Klíma, Adam Bednář v prvním výjezdu objel Matěje Frýzu. A o majitelích titulu nešlo pochybovat. Petr Chlupáč a Jaroslav Vaníček sice hned na to porazili osamoceného Jakuba Sazovského, protože Radek Bambuch již po druhé poruše nestartoval.

Matěj Frýza (červená) v duelu s Adamem Bednářem (žlutá) | foto Pavel Fišer

Petr Chlupáč a Jaroslav Vaníček se stali vicemistry již na základě výsledku desáté jízdy. Zbývala jen otázka bronzového týmu. Plzeň vytěžila v rozjížďce s číslem dvanáct šest bodů, když Janu Jeníčkovi prasknul primární řetěz. A co se stalo hned další jízdu, jsme si již přečetli. Západočeši své účinkování uzavřeli devatenácti body. Slaný měl osmnáct a Pardubice čtrnáct, jenže oba celky čekal ještě duel v závěrečné rozjížďce s číslem patnáct.

Všechno rozhodnul Matouš Kameník svým triumfem ve stylu start – cíl. Jan Jeníček ohlídal druhou příčku před Brunem Belanem. Avšak i šest bodů stačilo, aby se slánský tým přišel podívat na stupně vítězů jako třetí v pořadí.

 

Karel Průša vládne stopětadvacítkám

Štěpán Melč (žlutá) útočí na Petra Marka (bílá) | foto Pavel Fišer

Již o tréninku si Petr Marek stěžoval, že mu do motoru teče málo paliva. A vskutku problém s karburátorem se projevil hned na začátku předposledního závodu klasického šampionátu stopětadvacítek. V jeho první jízdě sice skvěle odstartoval, nicméně v nájezdu do druhého kola před něho zamířil Štěpán Melč.

Ob tři jízdy později tomu bylo přesně naopak. Štěpán Melč odvedl Petra Marka, jenž však ovšem ve výjezdu z druhé zatáčky převzal vedení. Jenže jeho největší rival v šampionátu Karel Průša mezitím opanoval rozjížďky s čísly dvě a tři. Chleba se však měl lámat až v páté jízdě, kam přijeli oba favorité.

Karel Průša (modrá) letí do čela před Luboše Hromádku (červená) | foto Štěpán Ševčík

Vrch měl Karel Průša. Usadil se ve vedení a odrazil Petra Marka, na něhož se sápala také Štěpánka Nyklová. Liberecká dívčina nakonec nebrala ani bod kvůli svému pádu v závěru druhého okruhu.

Karel Průša mezitím stačil vjet do závěrečného kola. A tak ačkoliv mávaly červené vlajky, repete se nekonalo a sudí přidělil technické body. V sedmé jízdě Karel Průša porazil Petra Marka podruhé, aby srovnal jejich krok rovněž v aktuální klasifikaci. Štěpán Melč hned poté v osmé jízdě vyhrál stylem start – cíl a mohl si jít pro pohár s trojkou.

 

Hlasy z depa

Daniel Klíma a Adam Bednář po vyhlášení mistrů republiky | foto Pavel Fišer

„Dobrý,“ odtušil Daniel Klíma. „S Bubou jsem si to užil. Líbí se mi, jak jede. Dává do toho všechno. Nakonec se nám povedˇtitul. Dráha byla trochu lepší než o extralize, dalo se o to opřít.“

„Díky Čendovi,“ kvitoval Adam Bednář. „Lítal jako ďábel, já jsem se snažil. Bylo to fajn.“

„Jedna nepovedená jízda,“ meditoval Petr Chlupáč. „Hele, mě už se kolikrát povedlo skončit druhej nebo třetí. Štve mě to, kvůli mně jsme přišli o mistra světa, kvůli Jardovi o mistrovství republiky. Když budeš přemejšlet pesimisticky, můžeš bejt jen překvapenej.“

„Jsem rád, že nám klub sehnal Vojtu,“ rozhovořil se Matěj Frýza. „Jel na dvěstěpadesátce, to je super, půllitry měly převahu. Já na tom dlouho neseděl, ale na dráze se mi jelo dobře a čtvrtý místo je super.“

Jan Jeníček (modrá) pádí do cíle před Brunem Belanem (bílá) | foto Pavel Fišer

„Echtový,“ vraštil Vojtěch Šachl čelo nad tradiční otázkou magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „K poslední jízdě bych radši nic neříkal, mohli by mě brát za slovo. Závody super, s dvěstěpadesátkou se poměřuju s pětistovkama. Mohli jsme bejt třetí, ale super. Jako jedinej tým jsme měli dvěstěpadesátku, zvládli jsme to dobře.“

„Motorka jela hezky, dráha byla dobrá,“ říkal Jan Jeníček. „Všechno bylo dobrý až na tu předposlední jízdu. Drb‘ se novej primár a prasknul.“

Daniel Klíma (modrá) svým triumfem nad Petrem Chlupáčem rozhodl šampionát | foto Štěpán Ševčík
Daniel Klíma (modrá) svým triumfem nad Petrem Chlupáčem rozhodl šampionát | foto Štěpán Ševčík
1. AK Markéta Praha 34
Daniel Klíma 4 4 4 4 4 20
Adam Bednář 3 3 3 2 3 14(4)
2. AK Markéta Praha 31
Petr Chlupáč 4 4 4 3 4 19
Jaroslav Vaníček 3 3 3 0 3 12(4)
3. AK Slaný 24
Bruno Belan 3 2 2 3 2 12(3)
Matouš Kameník, Divišov 4 E 0 4 4 12
Vojtěch Zamazal DNR
4. PK Plzeň 19
Matěj Frýza 2 0 4 4 2 12
Vojtěch Šachl, Praha (250 ccm) 0 2 3 2 U 7
5. AMK ZP Pardubice 17
Jan Hlačina 2 3 2 3 0 10(1)
Jan Jeníček 0 4 0 E 3 7
6. AK PD Walbo Kopřivnice 10
Radek Bambuch 2 E E – – 2
Jakub Sazovský 0 2 2 2 2 8
Další z klíčových momentů: Adam Bednář (žlutá) padá za zády Vojtěcha Šachla (modrá) a Daniela Klímy (bílá) | foto Štěpán Ševčík

MR 125 ccm:

1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 12
2. Štěpán Melč, Plzeň 3 2 2 3 10
3. Petr Marek, Chabařovice 2 3 2 2 9
4. David Hofman, Pardubice 1 2 3 1 8
5. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 1 F 2 5
6. Luboš Hromádka, Pardubice 1 1 1 1 4
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 0 0 1 0 1
8. Marián Jirout, Pardubice 0 0 X E 0
Mistrovství republiky 125 ccm: Štěpán Melč, Karel Průša a Petr Marek | foto Pavel Fišer

Aktuální pořadí seriálu:

SLA PLZ PLZ SLA PHA SLA TOT
15.4. 16.4. 4.6. 27.8. 6.9. 10.9.
1. Karel Průša, Slaný 11 9 12 10 10 12 64
2. Petr Marek, Chabařovice 10 9 12 12 12 9 64
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 4 7 7 6 8 5 37
4. Štěpán Melč, Plzeň 6 5 7 8 10 36
NC Maksymilian Pawelczak, PL 11 11 12 34
5. David Hofman, Pardubice 3 6 3 6 6 8 32
6. Luboš Hromádka, Pardubice 3 4 4 4 8 4 26
NC Silvar Avi, EST 8 8 8 24
7. Tony Katra, Slaný 9 8 17
NC August Lattik, EST 5 4 2 11
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 2 1 o 1 2 1 7
9. Dominik Hrbek, Pardubice 4 4
10. Marián Jirout, Pardubice 1 2 0 3

Poznámka: v seriálu jsou klasifikováni pouze závodníci s licencí AČR