Sudy od oleje nestačily krýt poptávku dravých kolibříků

Praha – 30. srpna
Třicítka na teploměru a devět kolibříků v depu. Tak nějak začínal na malé Markétě další díl seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup. Po dvou tréninkových sekcích a úpravě, která trať přivedla k dokonalosti, se šlo na věc. Hned duel Karla Průši a Petra Marka v rozjížďce s číslem tři ukázal, jak dramatické boje se budou odehrávat. Nakonec počet sudů nahrazujících pódium nestačil počtu favoritů. Patnáctibodové maximum si vydřel Petr Marek, když ve finále A nejprve vyřešil Davida Hofmana a poté sebral vedení Štěpánu Melčovi.

Nejlepší trojice Štěpán Melč, Petr Marek a David Hofman se svými otci Miroslavem, Pavlem a Ladislavem | foto Antonín Škach

Na malé Markétě to jen jiskří

Štěpán Melč (červená) vede před Davidem Hofmanem (žlutá) a Frankem Szczyrbou (modrá) | foto Antonín Škach

Dvě obvyklé tréninkové sekce se obešly bez větších incidentů. Ostatně i Luboš Hromádka po svém pádu v první z nich spíše nadával, než by si stěžoval na svůj zdravotní stav. Kromě samotných závodníků se do práce pustil i traktor se smykem a černá kropička. Ovál za takových okolností nemohl být dokonalejší. A tak se šlo do ostré akce!

První z patnácti trojek, které dnešní odpoledne nabízelo, přistála na kontě se jménem Štěpán Melč. Plzeňský závodník odjel z pozice od mantinelu, odrazil slibný nájezd Davida Hofman. A pak již upaloval za vítězstvím.  Toho se vzápětí dočkala rovněž Štěpánka Nyklová. Kvůli pádu Romana Štoly ovšem musela v první zatáčce objíždět Mariána Jirouta hned dvakrát.

Petr Marek (červená) útočí na Karla Průšu (modrá) | foto Antonín Škach

Ovšem pak přišla rozjížďka s číslem tři. A na jejím startu kromě Luboše Hromádky dva žhaví favorité. Karel Průša slynul lepším startem, jenže Petr Marek si nedopřál klidu, dokud se přes něho nedostal do čela. Ostrý duel trval i poté a ukončila jej až šachovnicová vlajka v rukou Zdeňka Schneiderwinda.

Závod ovšem ve své podstatě teprve začínal. David Hofman se suverénně zmocnil třech bodů, Karel Průša jakbysmet. Při rozjížďce s číslem šest ovšem opět létaly jiskry. Hned v první zatáčce se ze země museli sbírat Štěpán Melč a Petr Marek. Jedinou újmu představoval naštěstí ohnutý výfuk chabařovického závodníka.

A tak k repete přijeli oba. Lépe vystřelil opět Štěpán Melč. V prvním oblouku se přetočil, motor ztratil otáčky a zastavil se. Petr Marek se mu stačil elegantně vyhnout, zatímco Plzeňan roztlačil svůj motocykl. A ve druhém kole ještě předjel Romana Štolu.

Pád Petra Marka a Štěpána Melče | foto Antonín Škach

Po další přestávce Petr Marek odstartoval na Davida Hofmana. Štěpán Melč v rozjížďce s číslem devět profitoval z dalšího svého bleskového startu. Karel Průša se nesmířil s porážkou. Neustále útočil, v poslední zatáčce měl k předjetí hodně blízko. Jenže vedoucí plzeňský borec jej vezl na vnější stranu.

Vítězství patřilo jemu, navíc Karel Průša za cílovou čárou vrazil do bariéry a upadl. Incident naštěstí odskákal pouze ulomený přední blatník jeho motocyklu. V té chvíli již dávno bylo jasné, že si o finále A říká více uchazečů, než je míst na startovním roštu.

 

Raketový start na triumf nestačil

Štěpán Melč (3) si od Karla Průši nenechal sebrat vítězství | foto Antonín Škach

Petr Marek neztratil ani jeden bod, Štěpán Melč a David Hofman jeden a Karel Průša dva. Závěrečné série přinesla okamžik pravdy. David Hofman jí šel naproti hladkým triumfem stylem start – cíl v rozjížďce s číslem deset. Vzápětí Petr Marek přidal na své konto již čtvrtou trojku. A nakonec Štěpán Melč opět odstartoval jako plochodrážní pánbůh. Opět si ohlídal Karla Průšu a stal se třetím postupujícím do nejexkluzivnější jízdy celého odpoledne.

Nadstavbová část pochopitelně začala finále C. Štěpánka Nyklová neměla na čele zrovna jednoduchý život. Marián Jirout se blížil, útočil a s ubývajícími koly do cíle se stával stále důraznější. Nakonec projel cílem za subtilní

Po restartu finále A vede Štěpán Melč před Petrem Markem a Davidem Hofmanem | foto Antonín Škach

libereckou blondýnkou ve slánské vestě jen o malý kousek pozadu.

V béčku Karel Průša dal jasně najevo, že by se raději viděl až v následující rozjížďce. Rychle zmizel z dohledu Franka Szczyrby, jenž k nám ze svého Polska zavítal vůbec poprvé, a Lubošem Hromádkou. K vyřešení zbývala jen otázka obsazení stupňů vítězů.

Nebyl by to ani Štěpán Melč, kdyby se pohotovým startem nedostal dopředu. Jenže nyní se jeho počínání zdálo sudímu Pavlu Ondrašíkovi přece jen přespříliš bleskové. Zvedl proto červenou vlajku. Plzeňský závodník se nenechal nikterak rozhodit z konceptu. A po restartu opět bez rozpaků ujal vedení.

Vyhráno ale ještě neměl. Petr Marek totiž prahnul opouštět Prahu jako vítěz. Hned ve druhé zatáčce se spodní stranou razantně posunul do vedení. Štěpán Melč mu jeho manévr neoplatil, ale nedal šanci Davidu Hofmanovi.

Souboj o vítězství mezi Petrem Markem (9) a Štěpánem Melčem (3) | foto Antonín Škach
C B A TOT
1. Petr Marek, Chabařovice 3 3 3 3 3 15
2. Štěpán Melč, Plzeň 3 2 3 3 2 13
3. David Hofman, Pardubice 2 3 2 3 1 11
4. Karel Průša, Slaný 2 3 2 2 3 12
5. Franek Szczyrba, PL 1 2 3 2 2 10
6. Luboš Hromádka, Pardubice 1 2 2 2 1 8
7. Štěpánka Nyklová, Slaný 3 1 1 1 3 9
8. Marián Jirout, Pardubice 2 1 1 1 2 7
9. Roman Štola, Mariánské Lázně X 1 1 1 1 4
Marián Jirout (modrá) útočí na Štěpánku Nyklovou (žlutá) | foto Antonín Škach

Aktuální pořadí seriálu:

PHA PLZ CHA SLA DIV CHA PLZ PHA TOT
24.3. 20.4. 26.4. 4.5. 8.5. 21.5. 29.6. 30.8.
1. Petr Marek, Chabařovice 13 12 15 14 12 12 12 15 105
2. Karel Průša, Slaný 12 15 12 12 15 11 12 12 101
3. Štěpán Melč, Plzeň 11 11 12 11 12 12 14 13 96
4. David Hofman, Pardubice 9 9 10 9 12 9 7 11 76
5. Štěpánka Nyklová, Slaný 8 9 9 9 7 10 11 9 72
6. Tony Katra, Slaný 14 13 11 12 10 60
7. Luboš Hromádka, Pardubice 9 7 6 9 11 9 8 59
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 10 7 4 6 7 5 4 43
9. Marián Jirout, Pardubice 9 8 9 8 7 41
10. Štěpán Ševčík, Divišov 11 11
11. Franek Szczyrba, PL 10 10
12. Levi Böhme, D 9 9
Všichni kolibříci se Zdeňkem Schneiderwindem | foto Antonín Škach