První liga se na Prahu pořádně vyšvihla

Praha – 22. června
Lubomír Vozár a Tomáš Topinka zkraje měsíce v Kopřivnici protahovali své obličeje. Pochopitelně se jim nelíbil pohled na stupně vítězů, na nichž se radovali jejich soupeři. První liga však byla stále ještě pořádně mladá a oni se na zítřejší pokračování nižší české divize na pražské Markétě pořádně posílili. Ostatně celá startovní listina nabízí pěkné čtení, vždyť pouze Krško a Kopřivnice nastoupí pouze ve třech závodnících.


Tipujte:

Kdo vyhraje zítřejší první ligu v Praze?

View Results

Loading ... Loading ...

Natřískaná startovní listina

Jaroslav Petrák se po pódiu v Chabařovicích bude prát také o nejlepší umístění v pražské první lize | foto Michal Kobliha

Pražané staví celou trojici svých světových mušketýrů. Vedle Jana Kvěcha, Petra Chlupáče a Daniela Klímy se coby junior objeví Jaroslav Vaníček, jenž se po svém žarnovickém pádu vrátil do sedla při včerejší Talent Trophy na pražské Markétě.

Výrazně posilují i Pardubice. Jaroslav Petrák byl ve dvojici s Matoušem Kameníkem již v Kopřivnici, nicméně nyní východočeský celek posílí Eduard Krčmář, ale také Jan Hlačina. Jeho čeká měsíc před patnáctými narozeninami ligový debut za řidítky čtvrtlitrového motocyklu.

Hynek Štichauer (červená) a Martin Málek (modrá) se sejdou v sestavě Kopřivnice | foto Karel Herman

Se čtyřmi muži v sestavě přijede rovněž Žarnovica. Nemůže chybět Jakub Valkovič, jehož vítězná smršť poslala Slováky na pódium kopřivnického závodu. Vstříc letošnímu prvnímu závod se vydá Ondřej Smetana. Protože nebude chybět ani Rastislav Cíferský, junior Bruno Belan musí na čtyřku nejen kvůli bolavému rameni po sobotním chabařovickém pádu, ale rovněž z hlediska zdravého rozumu.

Čtvrtý muž prvoligové sestavy totiž může být výhradně borec mladší jednadvaceti let, což nikdo z jeho žarnovických kolegů není. Ostatní dva celky přijedou jen ve třech. A shodou okolností jde o leadery aktuální klasifikace.

Jakub Valkovič a Bruno Belan se opět sejdou v žarnovickém týmu | foto Karel Herman

Zranění Josefa France z Altripu sebralo Kopřivnici jedno eso. Ovšem Martin Málek a Hynek Štichauer jsou k dispozici a trojku jim bude dělat Radek Bambuch. Krško dorazí s Nickem Škorjou, Miranem Praznikem a Žigou Radkovičem, což jsou jména českým fanouškům nesmírně povědomá. Také Boštjana Levičara dohnala k rozhodnutí přijet ve třech zranění, nicméně systém první ligy mu umožňuje zůstat v nejvyšší hře i se třemi závodníky.

 

Rozhodnutí kouče se může ukázat jako klíčové

Boštjan Levičar je přesvědčený, že k úspěchu stačí i tři závodníci, byť ke druhé příčce v Kopřivnici mu pomáhali Maks Gregorič, Anže Grmek, Nick Škorja a Miran Praznik | foto Karel Herman

Vedle oválu se strhující drama bude odehrávat rovněž v zákulisí, protože úspěch bude z velké části rovněž záviset na manažerech. V prvoligových závodech se dvojice každého týmu utká se svými protivníky celkem osmkrát.

Jenže žádný závodník nesmí na ovál vyjet více než šestkrát. A kouč je povinen změnu sudímu nahlásit nejpozději s koncem dvouminutového limitu. A proto poslat správného borce do správné rozjížďky bude jedním z faktorů úspěchu.

Sestavy na zítřejší prvoligový závod v Praze:

AK Markéta Praha: 1 Jan Kvěch, 2 Petr Chlupáč, 3 Daniel Klíma, 16 Jaroslav Vaníček
AMD Krško: 4 Nick Škorja, 5 Miran Praznik, 6 Žiga Radkovič, 17 neobsazeno
AMK ZP Pardubice: 7 Jaroslav Petrák, 8 Matouš Kameník, 9 Eduard Krčmář, 18 Jan Hlačina
SC Žarnovica: 10 Jakub Valkovič, 11 Ondřej Smetana, 12 Rastislav Cíferský, 19 Bruno Belan
PD Walbo Kopřivnice: 13 Martin Málek, 14 Hynek Štichauer, 15 Radek Bambuch, 20 neobsazeno
Kromě manažera vyměnila Praha na svůj závod oproti Kopřivnici úplně všechno – zleva Jakub Exler, Michal Baštecký, Tomáš Topinka a Jan Macek se svým dědečkem Miroslavem Křenkem | foto Karel Herman