Na stupně vítězů stačí dvoučlenné týmy

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 27. srpna
Svitavy dnes vítaly účastníky osmého prvoligového kola tropickým žárem, nicméně během jeho průběhu se obsluha stánku s občerstvením dočkala objednávek i na horký grog. Studená fronta dorazila i na česko-moravské pomezí, by d隝 byl naštěstí jen sporadický. Pardubice na domácí půdě bez větších potíží vyhrály a upevnily své postavení na čele tabulky. Vítězné tažení jim usnadnili i nejbližší pronásledovatelé, kteří absolvovali mítink jen s dvojicí závodníků. Plzeň vedle Zdeňka Simoty dorazila i bez nemocného Daniela Hádka, Březolupy připravil tréninkový pád o Martina Málka.

Pardubice musí vyhrávat, i kdyby nechtěly
Bohuslav Chvála, který se ve Svitavách už dlouhá léta stará o přípravu dráhy, je hospitalizován v nemocnici. Závodníci hned po příjezdu nevěřili svým očím. Příprava oválu se bez klíčového muže nepovedla. Martin Málek během tréninku upadl a musel být ošetřen v nemocnici s otřesem mozku.

Jaroslav Gavenda v té chvíli věděl, že musí závod absolvovat pouze se dvěma závodníky. Stejný osud sdílel i Vladimír Kosina. Daniela Hádka přepadly horečky, Zdeňka Simotu povolal Milan Špinka do reprezentace pro semifinále evropských dvojic a František Irmiš s ním do Berghauptenu cestoval jako mechanik. Telefonát od plzeňského kouče ho zastihl už na druhé straně hranic.

Pokusy závodníků o bojkot mítinku byly uhašeny v zárodku. Z mraků, které se od západu kupily do hrozivé výše, se krátce před šestnáctou hodinou snesl d隝. Avšak pršet přestalo stejně rychle, jako začalo, by rtu teploměru sjela během pár minut dolů o více než dvacet dílků.

Za daného stavu nemohly Pardubice neplnit úlohu favoritů. Už v rozjížďce s číslem jedna triumfoval Tomáš Suchánek stylem start – cíl. Jaromír Otruba za sebou nechal Zdeňka Růžičku, aby v závěrečných kolech povážlivě stáhnul svůj odstup od Vladimíra Višvádera. Čtyři body dovezly Pardubice také ze čtvrté rozjížďky. Michael Hádek odstartoval prakticky stejně jako Václav Milík, avšak pardubický junior ho natlačil na venek. Jaroslav Petrák se po své pauze stále rozjíždí, proto bod ve tříčlenném obsazení byl pojistkou na cestě domácího celku do čela průběžné klasifikace.

Lépe než Pardubice ovšem do závodu vstoupila Plzeň. Michael Hádek s Janem Holubem suverénně odvedli Martina Gavendu v rozjížďce s číslem dvě. Ten v první zatáčce druhého okruhu upadl. „Udělal jsem nájezd do díry,“ vysvětloval. „A na venku mi to v tom suchém uklouzlo.“ Přesto se posbíral, aby protnul metu s jedním bodem.

Březolupům nebyl souzen plný bodový zásah ani v páté jízdě. Roman Čejka sice odstartoval jako balistická střela, jenže Ondřej Veverka se Zdeňkem Holubem vyrazili hned za ním. Až ve druhé zatáčce se Martinu Gavendovi podařilo vklínit mezi ně. Cestu pražských juniorů vzhůru v oblacích prachu sedmé jízdy zabrzdili suverénní Václav Milík s Tomášem Suchánkem. Marně se Pavol Pučko pokoušel dostat vnitřkem dopředu.

Jan Holub s Michaelem Hádkem a pak i Martin Gavenda s Romanem Čejkou využili své střety se Mšenem, aby konto svých celků zatížili po pěti bodech. Větší krajíc chleba ulomila rozjížďka s číslem devět, kdy Pardubice narazily na osamoceného Romana Čejku. Lubomír Vozár nechal stát Jaroslava Petráka a do boje vyslal Tomáše Suchánka.

Ten se společně s Václavem Milíkem ujal vedení, avšak Roman Čejka se vnitřní stranou prvního oblouku posunul na druhou příčku. „Chtělo to lepší převod,“ mudroval Tomáš Suchánek, jemuž slánský junior v březolupském žoldu uštědřil první ze dvou dnešních porážek.

Vzápětí musel Jan Holub na startovní rošt sám. Jednoznačně vyřešil Ondřeje Veverku se Zdeňkem Holubem, aby navzdory personálnímu handicapu dostal svou Plzeň o dva body za vedoucí Pardubice. Březolupy byly pozadu ještě o tři další body a Praha si na jejich úkor dělala čáku na premiérové pódium. Jenže dnešní mítink dospěl teprve do své úvodní půle.

Defekt zastavil létajícího suveréna
Rozjížďka s číslem jedenáct zažila triumf Tomáše Suchánka, který už záhy po vylétnutí pásky předčil Ondřeje Smetanu. Jaroslav Petrák však kvůli pádu v předposlední zatáčce musel opustit třetí místo. Pardubické zaváhání se samozřejmě hodilo do krámu Plzně, ale přišlo v nevhodnou chvíli. Vzápětí po něm totiž Roman Čejka s Martinem Gavendou nedali Janu Holubovi ani náznak šance.

Ke všemu ob jednu rozjížďku musel k duelu s Pardubicemi sám pro změnu Michael Hádek. Václav Milík už počtvrté triumfoval stylem start – cíl. Plzeňan bral alespoň dva body za druhé místo před Jaroslavem Petrákem.

V rozjížďce s číslem patnáct se Březolupáci namlsali na účet Ondřeje Veverky a Zdeňka Holuba. A v průběžné klasifikaci bylo všechno jinak. Pardubice stále vedly, ale o dva body za nimi byly už Březolupy. Plzeň na Moravany ztrácela další dva body, které měla naproti tomu k dobru na Prahu.

Plzeňané však inkasovali maximum z šestnácté jízdy, kterou ve své podstatě vyhráli dvakrát. Ve třetím kole upadl Zdeněk Růžička, ale Michael Hádek a Jan Holub kralovali před zraky Michala Kleina i při repete. Stejně nenasytně si počínali rovněž Tomáš Suchánek s Václavem Milíkem v rozjížďce s číslem sedmnáct.

Pavol Pučko a Michal Škurla nestačili zírat. A Lubomír Vozár mohl předčasně přijímat gratulace k vítězství. Plzni by už nyní na překonání pardubického zisku chyběla jedna jízda. Březolupy ji sice měly, ale zase jim scházel závodník. Martin Gavenda a Roman Čejka si dva zbývající starty museli rozdělit jedním dílem.

Remíza byla za daného stavu maximem. V osmnácté jízdě však nebyla zase tak jednoznačnou záležitostí. Nejlepší start si vystřihl Vladimír Višváder, jenže Martin Gavenda se vnějškem prvního oblouku posunul do čela. A přispěl tak svým dílem k nemnoha předjížděcím manévrům, jichž jsme byli dnes svědky.

Rozhodující krok ke druhému místu podnikli Jan Holub s Michaelem Hádkem v předposlední rozjížďce. Než se vydali na spanilou jízdu před pražskými juniory, museli čekat na Ondřeje Veverku, jenž se z dráhy vrátil zpátky do depa. „Prdnul mi jazýček u sedla, přitáhli mi to pásečkama a ještě jsem to stihnul,“ řekl.

Plzeň končila osmadvaceti body, zatímco Březolupy měly pětadvacet. Nezdálo se pravděpodobné, že by Roman Čejka ujel ve dvacáté jízdě remízu. Jenže stalo se. Slaňák opět perfektně odstartoval a Tomáš Suchánek stínovaný Jaromírem Otrubou se před ním musel sklánět už podruhé.

V první lize je v případě bodové rovnosti prvním kritériem vzájemný výsledek, avšak Březolupy a Plzeň si v tomto směru opravdu neměly, co vyčítat. Ke slovu proto musel přijít rozjezd. Pod zamračenou oblohou už byla skoro tma a auta na sousední výpadovce z Poličky by musela svítit, i kdyby jim to neukládala vyhláška.

Lidé, kteří vyrazili na závody oblečení do odpoledního tropického parna, se klepali zimou a zahřívali grogem či čajem. Roman Čejka odstartoval perfektně i nyní. Vodil Jana Holuba až na začátek posledního okruhu, kdy zůstal stát. „Odešel mi motor,“ odtušil smutně, když se vrátil do depa.

Hlasy z depa
„Až na tu dráhu dobrý,“ hodnotil dnešní závod Tomáš Suchánek. „Ta se nelíbila asi nikomu. Škoda dvou jízd. Jinak se jelo dobře, ale v těch dvou jízdách měli lepší starty jiní. Chtělo to lepší převod…“

„Dobrý,“ souzněl Václav Milík se svým klubovým kolegou. „Dráha vypadala zezačátku na hovno, ale když jsi jezdil s plynem a nebyl přetočenej‘, šlo to. Nemůžu si stěžovat. Komplet, to by chtělo i v pondělí.“

„Není to ono, potřebuju se do toho dostat,“ uznával Jaroslav Petrák. „Ten měsíc je znát. Škoda, že jsem neměl víc jízd, určitě bych se do toho dostal.“

„Kdo odstartoval, vyhrál,“ zněl recept na úspěch z úst Michaela Hádka. „Dráha mě nevadí, jedu si tady venky. Je to buď a nebo, jsou to závody a může se stát cokoliv.“

„Super závody,“ zářil Roman Čejka. „Těšil jsem se na tu bednu. Ale v posledním kole rozjezdu mi odešel motor. Smůla. Veď jsem s náskokem. Závod byl super, starty se dařily, vychytal jsem to.“

„Dneska mě to bavilo, jel jsem to jako na flat tracku,“ pochvaloval si Pavol Pučko. „Akorát to odnes‘ motor. Jak jsem teď přijel do cíle, začalo to klepat.“

„Tady to vůbec nemám rád a nesedí mi to tu vůbec,“ povídal Ondřej Veverka. „Prdnul mi jazýček u sedla, přitáhli mi to pásečkama a ještě jsem to stihnul.“

„Po tréninku jsme měnili zápalko z motorky na motorku,“ vyprávěl Vladimír Višváder. „Vůbec to nejelo. Záhadným omylem jsme dali předstih dvacet a já nemoh‘ udělat smyk. Až v poslední jízdě to bylo lepší. Člověk se učí pořád, je ještě mladej‘.“

„Mně se jelo dobře, akorát jsem měl mít o tři body víc,“ bilancoval Ondřej Smetana. „Dráha mě seděla, bavilo mě to. Akorát jsme dali jinou trysku. A měl jsem dobrý mechaniky, Rozrucha a Edíka.“

1. ZP Pardubice   32
Tomáš Suchánek 3 2 1 3 3 2 14(1)
Jaromír Otruba 1 – – 1 2(1)
Václav Milík 3 3 3 3 2 14(1)
Jaroslav Petrák 1 – F 1 – 2
 
2. PK Plzeň   28
Jan Holub 2 2 3 1 – 2 3 13(3)+3
Michael Hádek 3 2 3 2 3 2 15(1)
 
3. AK Březolupy   28
Martin Málek – – – – DNR
Martin Gavenda 1 1 3 2 2 3 12(2)
Roman Čejka 3 2 2 3 3 3 16(1)+E
 
4. AK Markéta Praha   18
Pavol Pučko 3 1 3 1 8
Michal Škurla 2 0 1 0 3(1)
Ondřej Veverka 2 2 1 1 6
Zdeněk Holub 0 1 0 0 1(1)
 
5. Grepl PDK Mšeno   14
Vladimír Višváder 2 1 0 2 5
Zdeněk Růžička 0 0 – X 1 1(1)
Michal Klein 0 0 1 1 2(1)
Ondřej Smetana 1 1 2 2 – 6

Aktuální prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Pardubice 229 34
2. Plzeň 213 28
3. Březolupy 213 26
4. Mšeno 183 23
5. Praha 123 9

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Eva Palánová