Kopřivnice evidentně myslí svůj úspěch vážně

Kopřivnice – 2. června
Vzpomenete si, co jste dělali roku 1979, pakliže jste ovšem již byli na tomto světě? Zkoumáme-li české plochodrážní dějiny, právě před třiačtyřiceti lety se Kopřivnice naposledy radovala z vítězství v první lize. Severomoravský tým byl hodně blízko od podobné mety v posledních letech, kdy se do soutěže vrátil. Nicméně v sobotu do letošního ročníku na Stadiónu Emila Zátopka bude dělat maximum pro návrat své bývalého slávy. Jeho vesty totiž nafasuje nejlepší tým dlouhodrážního světa.

 


Tipujte:

Kdo vyhraje první ligu v Kopřivnici?

View Results

Loading ... Loading ...

Nová pravidla

Praha, Žarnovica a Kopřivnice na stupních vítězů posledního prvoligového závodu v Žarnovici loni v září | foto Antonín Škach

První ligu čeká největší změna za posledních pět let. Není divu, díky pátému týmu v soutěži se musel upravit rozpis. Družstva jsou minimálně tříčlenná, pakliže si manažer přeje nasadit čtvrtého muže, musí jím být junior.

V rozjížďkách družstva spolu utkávají  systémem dvojic, každý tým bude každému ze svých soupeřů čelit dvakrát. V praxi to přináší osm výjezdů na ovál, avšak celá věc má háček. Žádný ze závodníků nesmí projet branou depa víckrát než šestkrát, přičemž nasazení je výhradně na koučovi. A ten si musí hlídat, aby změnu nahlásil, než v rozjížďce uběhnou dvě minuty.

 

Zranění hrají roli

Snímek z Herxheimu krásně poslouží jako ilustrační fotografie pro kopřivnickou sobotní sestavu | foto Jiří Georgiev

V plné čtyřčlenné sestavě nastoupí v sobotu pouze dva účastníci. Kopřivnice ke svým oporám Josefu Francovi a Martinu Málkovi angažovala Hynka Štichauera. Stříbrný tým Long Track of Nations doplní domácí mladík Radek Bambuch. Slovinské Krško projde historickým debutem v naší lize s kvartetem Nick Škorja, Anže Grmek, Denis Štojs a Miran Praznik.

Ostatní manažeři se přece jen trápili se sestavami o poznání více. A pouze Praha si vystačila vlastními zdroji se jmény Daniel Klíma, Jakub Exler a Michal Baštecký. Žarnovica si k Jakubu Valkovičovi a Rastislavu Cíferskému namluvila Bruna Belana. Pardubický jezdící kouč Jaroslav Petrák bude mít pod palcem Matouše Kameníka a Patrika Linharta.

Oficiálně nahlášené sestavy:

PD Walbo Kopřivnice: 1 Josef Franc, 2 Martin Málek, 3 Hynek Štichauer, 16 Radek Bambuch
AK Markéta Praha: 4 Daniel Klíma, 5 Jakub Exler, 6 Michal Baštecký, 17 neobsazeno
AMD Krško: 7 Nick Škorja, 8 Anže Grmek, 9 Denis Štojs, 18 Miran Praznik
AMK ZP Pardubice: 10 Matouš Kameník, 11 Patrik Linhart, 12 Jaroslav Petrák, 19 neobsazeno
SC Žarnovica: 13 Jakub Valkovič, 14 Rastislav Cíferský, 15 Bruno Belan, 20 neobsazeno