Plochodrážní hvězdy budou opět v Praze

Praha – 26. května
Ve dnech 27. a 28. května se v Praze na Markétě uskuteční pravý plochodrážní svátek. Stadión na pražské Šestce je nejčastější pořadatel Speedway Grand Prix na celém světě. Nový majitel práv, promotér Discovery, přináší do bojů o světový titul mnoho novinek a nápadů, což ocení hlavně diváci.

 

Celina Liebmann vynechává koncert

Celina Liebmann se do Prahy těší | foto Karel Herman

V pátek 27. května se světové finále juniorů prvně pojede jako SGP 2. Máme v něm tři naše nejlepší juniory Jana Kvěcha, Daniela Klímu, a Petra Chlupáče. Divokou kartu dostala německá závodnice Celina Liebmann, což bude zajímavá konfrontace.

Každopádně dcera úspěšného německého ledaře Jürgena Liebmanna se již nemůže dočkat, až vyrazí na pražský ovál. „Znám je všechny, závodila jsem proti nim na dvěstěpadesátce,“ shrnuje dvacetileté děvče. „Na Prahu jsem hodně motivovaná a opravdu se tam těším.“

Nicméně na páteční večer měla přece jen jiné plány. „Mamka pro nás dvě koupila lístky na koncert o víkendu,“ přibližuje. „Ale já teď jedu do Prahy, je to největší šance, co jsem kdy měla. Když jsem slyšela zprávy, že mám divokou kartu, byla jsem úplně šokována. Byla jsem strašně nadšená, nikdy jsem si nemyslela, že bych ji dostala.“

 

Nevídaná show

Z českého úhlu pohledu půjde v pátek a v sobotu ryze o juniorskou záležitost | foto Pavel Fišer

V sobotu se pojede Speedway Grand Prix. Její první závod v Goričanu vyhrál Polák Bartosz Zmarzlik, druhý ve Varšavě Australan Max Fricke. Po dvou závodech vede Bartosz Zmarzlik o dva body před Leonem Madsenen a Mikkelem Michelsenem. Divokou kartu obdržel tak jako vloni Jan Kvěch, nezměnila se ani dvojice náhradníků Daniel Klíma a Petr Chlupáč.

Pondělní příjezd kolony kamiónů promotéra přesvědčil pořadatele, že Praha uvidí plochodrážní podívanou, jakou ještě nikdy neviděla. Začátek pátečního i sobotního závodu, který bude vždy doplněn o doprovodný program, je v devatenáct hodin.